Neutrofile (PMN) - valori normale, rol în organism, interpretare număr crescut sau scăzut

©

Autor:

Neutrofile (PMN) - valori normale, rol în organism, interpretare număr crescut sau scăzut

Neutrofilele, cunoscute sub denumirea de leucocite polimorfonucleare (PMN), sunt un tip de leucocite (celule albe). Ele reprezintă aproximativ 50-70% din leucocite, fiind cea mai abundentă populație leucocitară a sistemului imun la om. Spre deosebire de alte celule albe, au nucleu multilobat. Sunt produse de măduva spinării, fiind eliberate în circulația sangvină în număr de aproximativ 100 miliarde pe zi, migrând apoi la țesuturi, unde își exercită funcția. Eliminarea lor din organism este facilitată de macrofage. (1, 2, 5)

Neutrofile (PMN) - Valori normale

O persoană sănătoasă are între 2.500 și 6.000 de neutrofile la nivel sanguin. Neutropenia (scăderea numărului de neutrofile) apare la valori de sub 1.000. (7)

Rolul neutrofilelor în organism

Neutrofilele sunt principalele celule care participă la răspunsul imun împotriva diverșilor agenți patogeni. De asemenea, ele sunt implicate în inflamația indusă de lezarea unui țesut. Sunt foarte potente și eficiente în detectarea și eradicarea infecțiilor microbiene, motiv pentru care persoanele cu neutropenie sunt mai susceptibile la infecții microbiene sau fungice.

În caz de infecție și inflamație, neutrofilele ajung din fluxul sangvin la locul inflamației, unde elimină microorganismele prin diverse mecanisme care includ chemotaxie, fagocitoză, eliberarea de specii reactive de oxigen și sinteză de citokine.

Pe lângă rolul esențial în imunitatea înnăscută, studiile au arătat importanța acestora în modularea răspunsului imun adaptativ, fiind considerate agenți terapeutici în numeroase boli precum ateroscleroza. (6)

Interpretare număr crescut neutrofile

Neutrofilia se referă la creșterea numărului de neutrofile din sânge.

Cauze de neutrofilie:

  • Cauze infecțioase: infecții cu coci (stafilococi, streptococi, pneumococi, gonococi, meningococi), bacili (E. Coli, Pseudomonas aeruginosa), virusuri (poliomielitic, herpes zoster, varicelă), fungi (Candida albicans), paraziți, spirochete, ricketsii; boli infecțioase: furunculoză, apendicită, abces, otită medie, osteomielită, meningită, difterie, peritonită, colecistită, salpingită
  • Cauze non-infecțioase: arsurile, astmul acut, infarctul miocardic, atacurile acute de gută, glomerulonefrita acută, colagenozele, reacțiile de hipersensibilitate, fumatul
  • Cauze metabolice și toxice: cetoacidoza diabetică, preeclampsie, uremie (mai ales cu pericardita uremică), intoxicație cu plumb, mercur, digitalice, chinidină, venin de insectă
  • Cauze hematologice: anemie (în infecțiile cronice), policitemia vera, trombocitopenie esențială, sepsis, mielofibroză
  • Neoplazii: leucemie mieloida cronică, policitemia vera, mielofibroză, metaplazie mieloidă, tumori care au o rată foarte accelerată de creștere
  • Neutrofilie fiziologică: exerciții fizice intense, injecții cu epinefrină, în sarcină, în travaliu, la nou-născuți
  • Cauze genetice: neutrofilie ereditară, leucemie cronică neutrofilică
  • Alte cauze:convulsii, tahicardie paroxistică, administrare de corticosteroizi pe termen scurt sau pe termen lung, boală Cushing,
  • Neutrofilie cronică idiopatică (3)


Interpretare număr scăzut neutrofile

Neutropenia reprezintă scăderea numărului de neutrofile din sânge.

O singură analiză care arată scăderea numărului de netrofile în sânge nu confirmă neapărat neutropenia, întrucât valorile pot varia de la o zi la alta. Dacă se observă neutropenie la analize, acestea trebuie repetate pentru confirmare.

Neutropenia poate să crească predispoziția unei persoane la infecții. (4)

Ea poate apărea prin distrugerea anormală a neutrofilelor, prin scăderea sintezei sau prin depozitare anormală de neutrofile, în următoarele situații:

  • Leucemie, chimioterapie și radioterapie
  • Diverse medicamente: metimazol, propiltiouracil, vancomicină, penicilină G, oxacilină, ganciclovir, valganciclovir, sulfasalazină, clozapina, clorpromazină, chinidină, procainamidă
  • Infecții: varicelă, infecție cu virusul Epstein-Barr, hepatită A, hepatită B, hepatită C, HIV/SIDA, pojar, infecție cu Salmonella, sepsis
  • Boli autoimune: granulomatoza Wegener
  • Boli ale măduvei spinării: anemie aplastică, sindroame mielodisplazice, mielofibroză
  • Alte cauze: sindrom Kostmann, neutropenie cronică idiopatică, avitaminoze, anomalii ale splinei (4)


Simptomele care pot apărea în contextul unei neutropenii sunt febră, frison, transpirații, dispnee, tuse recent instalată sau agravată, diaree, vărsături, gât uscat, durere cu debut recent.

De obicei recomandările în cazul neutropeniei vizează scăderea riscului de infecție prin vaccinare regulată, spălarea mâinilor, purtarea unei măști de protecție, evitarea persoanelor cu boli contagioase sau care prezintă răceală. (4)


Data actualizare: 02-12-2019 | creare: 02-12-2019 | Vizite: 102680
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Neutrofile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum