Nefumătorii activi social au o speranță de viață mai mare
Autor: Teodorescu Mihai
Persoanele nefumătoare ÅŸi care se implică în activități de socializare la vârste înaintate pot trăi o viață mai lungă, conform unui studiu realizat de oamenii de È™tiință de la Universitatea din Otago.
Cercetătorii au descoperit că acestea sunt trăsături comune ale centenarilor din Noua Zeelandă.
Secretul longevității, o sintagmă comună în lumea medicală, reprezintă un subiect dezbătut în numeroase rânduri de cercetători de pe întreg globul. Un studiu recent arată că secretul unei vieÈ›i lungi ÅŸi sănătoase ar putea să depindă de propriile alegeri. Cercetătorii de la Universitatea din Otago au demonstrat că fumatul ÅŸi activitatea de socializare sunt variabile asociate cu bătrâneÈ›ea.
Cercetătorii au examinat datele obÈ›inute de la 292 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani, care nu aveau boli cronice comune, cum ar fi diabetul, depresia, demenÈ›a sau hipertensiunea. De asemenea, în studiu au fost incluse informaÈ›ii de referință obÈ›inute de la peste o sută de mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Rezultatele au arătat că implicarea socială a participanÈ›ilor a fost similară la toate grupele de vârstă, iar ratele depresiei È™i ale diabetului au scăzut constant, odată cu creÈ™terea vârstei. În acelaÈ™i timp, ratele de demență au scăzut după vârsta de 80 de ani. Rezultate favorabile au fost obÈ›inute la persoanele nefumătoare ÅŸi care au păstrat conexiunile sociale chiar ÅŸi la vârste înaintate.
Profesorul asociat, Yoram Barak, un psihiatru consultant, spune că rezultatele arată că oamenii pot avea un anumit control asupra procesului de îmbătrânire. Totodată, Barak explică că bazele biopsihosociale ale sănătății È™i longevității remarcabile în rândul centenarilor nu sunt clare. Factorii genetici, anumite locaÈ›ii geografice È™i caracteristicile stilului de viață au fost toate studiate în efortul de a identifica potenÈ›iali factori predispozanÈ›i de longevitate excepÈ›ională.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele asociate cu utilizarea prelungită a calculatorului, atenuate cu ajutorul unei metode simple și non-invazive
- Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
- Câinii sunt pregătiți genetic să interacționeze cu oamenii, mai degrabă decât învățați să facă asta
- Respirația meditativă: modul în care contribuie la ameliorarea durerilor
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni