Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului

©

Autor:

Noile cercetări arată cum paternitatea duce la fluctuații ale testosteronului
O echipă de cercetători de la Universitatea Notre Dame a analizat modul în care variază nivelul de testosteron la bărbați, în urma colectării timp de 30 de ani, date de la peste 1.000 de persoane.
Studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences descrie fluctuația hormonilor pe parcursul vieții, atât la adolescenți cât și la bărbații maturi.

Relațiile sociale sunt influențate de producția hormonilor, iar băieții care au avut tați implicați excesiv în creșterea lor, au avut niveluri de testosteron mai scăzute ulterior, când au devenit chiar ei părinți.

Tranziția spre viața de părinte pare a scădea semnificativ nivelul de testosteron al noilor tați, unde corpurile se adaptează biologic la cerințele parentale. Astfel, bărbații devin pregătiți, într-o anumită măsură, să își îngrijească copilul.

Cercetătorii au vrut să înțeleagă motivul pentru care testosteronul variază atât de mult la diferiți bărbați, mai ales la cei care au copii. Aceștia au analizat inclusiv ceea ce au trăit în adolescență băieții cu tații lor, prin sondaje completate de mai multe generații.

Așadar, aceștia au constatat faptul că impactul tatălui asupra copilului nu este doar la nivelul comportamentului, ci și biologic, prin reglarea ulterioară a hormonilor. Băieții care au locuit cu tații lor au avut un nivel de testosteron mai scăzut la maturitate, când au devenit chiar ei părinți.

Testosteronul este un hormon implicat în dezvoltarea caracterelor sexuale, dar are impact și asupra sănătății cardiovasculare și a funcției imunitare. Noile descoperiri subliniază modul în care experiențele familiei înainte de maturitate modelează biologia ulterioară, cu influența comportamentului și a gradului de sănătate pe termen lung.

Echipa de cercetători a constatat cum băieții care au avut tați prezenți, dar nu implicați excesiv în îngrijirea lor, au crescut având un nivel de testosteron mai mare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-06-2022 | creare: 03-06-2022 | Vizite: 396
Bibliografie
New research shows how fathering can have lasting effects across generations, link: https://www.news-medical.net/news/20220531/New-research-shows-how-fathering-can-have-lasting-effects-across-generations.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Statutul social influențează nivelul de testosteron
  • Bărbați: semne ca nivelul testosteronului e scăzut (și ce poți face)
  • Terapia de substituție cu testosteron nu crește riscul de evenimente cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum