Poluarea emisă de un aragaz pe gaz ar putea fi mai periculoasă decât noxele de eșapament

©

Autor:

Poluarea emisă de un aragaz pe gaz ar putea fi mai periculoasă decât noxele de eșapament
Un studiu recent realizat de Universitatea Purdue a descoperit că gătitul pe aragazele pe gaz poate emite în aer mai multe nanoparticule decât vehiculele pe gaz sau diesel, crescând astfel riscul dezvoltării astmului sau a altor boli respiratorii. Cercetarea, condusă de Brandon Boor, profesor asociat la Școala Lyles de Inginerie Civilă de la Purdue, evidențiază că aceste particule nano, cu diametrul de doar 1-3 nanometri, sunt suficient de mici pentru a ajunge în anumite părți ale sistemului respirator și a se răspândi în alte organe.
Studiul, publicat în revista PNAS Nexus, subliniază importanța utilizării ventilatoarelor de evacuare din bucătărie în timpul gătitului pe un aragaz pe gaz pentru a reduce expunerea la aceste particule. Prin colaborarea cu Gerhard Steiner, om de știință și și manager de produs pentru măsurători nano la GRIMM AEROSOL TECHNIK, cercetătorii de la Purdue au măsurat aceste particule extrem de mici folosind instrumentație avansată de calitate a aerului într-un laborator sub forma unei „case mici” echipată cu senzori pentru monitorizarea atentă a calității aerului dintr-o locuință obișnuită.

Rezultatele arată că gătitul pe un aragaz pe gaz poate emite până la 10 cvadrilioane de particule nano per kilogram de combustibil pentru gătit, o cantitate comparabilă sau chiar mai mare decât cea produsă de vehiculele cu motoare cu combustie internă. Aceasta implică faptul că adulții și copiii ar putea inhala de 10-100 de ori mai multe particule nano din gătitul pe aragaz pe gaz în interior decât din evacuarea mașinilor pe o stradă aglomerată.

Cercetarea subliniază că nanoparticulele emise de combustia gazului pot persista în aerul din casă și se pot depune în căile respiratorii și regiunea traheobronhială a plămânilor, cu doze mai mari la copii decât la adulți. Particulele nano se pot amesteca, de asemenea, cu particule mai mari provenite de la unt, ulei sau alte ingrediente folosite în timpul gătitului, creând particule noi cu comportamente unice.

Studiul sugerează că un ventilator de evacuare ar putea redirecționa aceste nanoparticule departe de sistemul respirator, dar acest aspect rămâne să fie testat. De asemenea, se propune ideea de capote de bucătărie care se activează automat ca soluție logică, având în vedere că majoritatea oamenilor nu folosesc ventilatorul de evacuare în timpul gătitului. Pe baza acestor date noi, cercetătorii recomandă ca aerosolul nanocluster să fie considerat o categorie distinctă de poluant al aerului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-03-2024 | creare: 04-03-2024 | Vizite: 361
Bibliografie
You may be breathing in more tiny nanoparticles from your gas stove than from car exhaust, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240227130804.htm

Image by Andrea Piacquadio on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!