Măcinarea și coacerea reduce nivelul de nutrienți din făina de grâu

Măcinarea și coacerea reduce nivelul de nutrienți din făina de grâu

©

Autor:

Măcinarea și coacerea reduce nivelul de nutrienți din făina de grâu
Un studiu recent explorează diferenÈ›ele semnificative de conÈ›inut nutritiv între grâul integral È™i făina rafinată, urmărind impactul procesării È™i coacerii asupra compoziÈ›iei nutritive la fiecare etapă, de la fermă până la masă. Studiul prezentat la conferinÈ›a NUTRITION 2024 organizată de American Society for Nutrition, arată că făina rafinată È™i pâinea preparată din aceasta pierd până la trei sferturi din mineralele majore È™i o reducere semnificativă a altor nutrienÈ›i, cum ar fi vitamina E, comparativ cu grâul integral.
Cercetătorii au evaluat nivelurile de minerale, precum È™i carotenoide È™i vitamina E, în grâul crud, făină È™i pâine, utilizând grâne de la o singură sursă agricolă. Ei au comparat trei tipuri de făină: făină integrală obÈ›inută prin măcinare cu piatra, făină integrală reconstituită obÈ›inută prin măcinare cu cilindri, È™i făină albă rafinată, de asemenea obÈ›inută prin măcinare cu cilindri dar cu tărâÈ›ele È™i germenele eliminate.

Rezultatele indică faptul că în făinurile integrale nivelurile de minerale majore rămân aproape neschimbate de la grâu la făină È™i la pâine, în timp ce nivelurile anumitor oligominerale chiar cresc în timpul procesării. În schimb, făinurile È™i pâinile rafinate arată o reducere substanÈ›ială a mineralelor majore (până la 72%) È™i a oligomineralelor (până la 64%) comparativ cu grâul integral.

De asemenea, vitamina E È™i carotenoidele sunt considerabil reduse în toate tipurile de făină È™i pâine, cu pâinile conÈ›inând mai puÈ›in de o cincime din cantitatea de vitamina E È™i mai puÈ›in de un sfert din carotenoidele prezente în grânele crude.

Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unui regim alimentar bogat în cereale integrale È™i necesitatea promovării consumului de grâu integral. Studiul sugerează că ar trebui încurajate procesele care sporesc densitatea nutriÈ›ională a produselor pe bază de grâu È™i înÈ›elese cele care diminuează această densitate. În continuare, cercetătorii intenÈ›ionează să investigheze cum diferite practici agricole sau de procesare pot influenÈ›a densitatea nutritivă a grâului È™i a produselor derivate, cu un accent special pe conservarea conÈ›inutului de vitamine, având în vedere preocupările legate de deficienÈ›ele de vitamine A È™i E în SUA.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-07-2024 | creare: 03-07-2024 | Vizite: 132
Bibliografie
Milling and baking slash nutrient levels in wheat flour, new research shows, link: https://www.news-medical.net/news/20240701/Milling-and-baking-slash-nutrient-levels-in-wheat-flour-new-research-shows.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pâinea integrală vs pâinea albă
  • Consumul de cereale integrale previne diabetul de tip 2
  • Cerealele integrale pot oferi protecÈ›ie împotriva afecÈ›iunilor cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum