Moduri în care îți poți strica ochii

©

Autor:

Moduri în care îți poți strica ochii

Ochii reprezintă o parte importantă a sănătății, simțul vizual fiind unul dintre cele mai importante simțuri de care dispune omul. Înțelegerea lumii înconjurătoare se poate face cu ajutorul ochilor, astfel că protejarea lor constituie o sarcină importantă.
Lucrurile pe care le faceți în fiecare zi vă pot afecta sănătatea, fără ca măcar să vă dați seama de acest lucru. Deciziile simple și care pot părea lipsite de importanță ar putea afecta sănătatea ochilor, obiceiuri nesănătoase nefiind cunoscute unui număr mare de persoane. Specialiștii oftalmologi explică cum pot fi prevenite deteriorările acuității vizuale și care sunt cele mai puțin cunoscute moduri în care îți poți strica ochii. (1) (2)

Care sunt obiceiurile care îți pot strica ochii?

Dormitul cu lentilele de contact puse

Adormirea fără îndepărtarea în prealabil a lentilelor de contact crește semnificativ riscul de apariție a unei infecții oculare. În cazuri rare se poate ajunge la daune permanente asupra ochilor, ulcerul cornean fiind una dintre complicațiile raportate. Deși există lentile de contact aprobate pentru somn, purtarea acestora este lipsită de sens, deoarece nu există niciun beneficiu adus de către acestea. Totodată, chiar și în cazul acestor lentile, riscul de infecții oculare continuă să existe, deoarece bacteriile se pot agăța de lentilă. Conform datelor furnizate de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor, aproape un milion dintre americani se prezintă anual la medic cu infecții asociate purtării lentilelor de contact. (2) (3)

Curățarea incorectă a lentilelor

Lentilele de contact nu sunt dăunătoare doar atunci când sunt purtate în timpul somnului, ci și când nu sunt îngrijite corespunzător. Totodată, purtătorii de lentile de contact pot să contracteze un germen patogen în momentul introducerii sau eliminării lentilelor de contact, cauza fiind lipsa igienei mâinilor. Oftalmologii recomandă spălarea mâinilor înainte de introducerea sau de eliminarea lentilelor, cât și înainte de curățarea acestora. De asemenea, este recomandată înlocuirea carcasei lentilei de contact de cel puțin trei ori pe an. (2) (3) (4)

Vizionarea unui ecran pe timp de noapte

Fie că este vorba de telefon, televizor sau computer, nici unul dintre aceste dispozitive nu trebuie urmărite în mod exagerat înainte de culcare, pe întuneric. Din cauza schimbărilor bruște ale nivelului de lumină, ochii vor fi nevoiți să lucreze din greu pentru a vă putea oferi o imagine clară. De asemenea, conform unor studii, privirea dispozitivelor electronice cu dispozitive luminoase pe timp de noapte poate perturba eliberarea de dopamină de la nivelul creierului, ceea ce poate influența somnul. (5) (6)

Vizionarea unui ecran în mod exagerat

Privitul în mod exagerat la telefon sau calculator poate afecta vederea sau poate agrava afecțiunile oculare deja existente. Deși nu există suficiente dovezi care să confirme o eventuală deteriorare definitivă a ochilor în urma privitului la calculator sau telefon, probleme iritante ale ochilor pot fi evidențiate. Dacă ochii devin uscați, există modificări de percepție ale culorii, vederea devine încețoșată sau apare un disconfort ocular, este necesară o pauză scurtă. Ochii, la fel ca omul, au nevoie de odihnă după ce sunt supuși lucrului. Pentru a reduce tensiunea oculară cauzată de privitul îndelungat la ecran, sunt recomandate pauze la fiecare două ore petrecute cu ochii în ecran. De asemenea, la fiecare 20 de minute de privit la ecran se recomandă urmărirea pentru 20 de secunde a unui obiect aflat la o distanță de cel puțin 20 de metrii. (1) (5) (6) (7)

Nefolosirea ochelarilor de soare

Petrecerea unei perioade lungi de timp la soare, fără purtarea ochelarilor de protecție, poate duce la o deteriorare a ochilor. Degenerarea maculară, cataracta și cancerul ocular sunt cele mai grave afecțiuni la apariția cărora poate să contribuie și nefolosirea ochelarilor de soare. Deși este considerat unul dintre cele mai cunoscute moduri în care îți poți strica ochii, statisticile în ceea ce privește achiziția ochelarilor de soare este în continuare una negativă, majoritatea oamenilor preferând să iasă din casă fără ochelari de soare. Oftalmologii recomandă purtarea ochelarilor de soare cu absorbție UV de peste 99%. (1) (2) (6)

Nefolosirea ochelarilor de protecție

În afara ochelarilor de soare, există o a doua categorie de ochelari, care trebuie purtați pentru protejarea în diverse situații. De exemplu, atunci când vă deplasați la altitudini crescute, poate fi necesară purtarea ochelarilor de protecție specifici. Ochelari specifici există și pentru persoanele care lucrează în construcții, cât și pentru cei care practică sporturi în care ochii pot fi afectați, precum sărituri cu schiurile, înot, scufundări, parașutism, etc. (1) (5) (6)

Frecarea ochilor

Calmarea ochilor iritați prin frecare reprezintă o metodă total contraindicată de către oftalmologi. Prin frecare se poate ajunge la introducerea în ochi a unor bacterii sau a unor corpuri străine. De asemenea, această deprindere poate să conducă la ruperea vaselor de sânge de sub pleoape. Pentru a reduce riscul de apariție a unor infecții sau de afectare a vaselor sanguine, este recomandată calmarea ochilor iritați cu ajutorul unei comprese rece. (5) (6)

Privarea de somn

Poate provoca probleme de vedere temporare, dar suficient de incomode. Lipsa somnului afectează procesele cognitive și procesarea informațiilor vizuale detaliate devine mult mai dificilă. Anumite caracteristici de vedere pot fi influențate. De asemenea, pot apărea simptome precum vedere încețoșată, uscarea ochilor sau dureri de cap. (2) (6)

Utilizarea excesivă a picăturilor pentru ochi

Folosite pentru hidratarea și pentru atenuarea ochilor uscați, picăturile nu îmbunătățesc în niciun fel vederea. În schimb, atunci când sunt folosite excesiv, pot duce la apariția unor iritații sau chiar a unor tulburări de vedere. Atunci când există efecte secundare în urma utilizări picăturilor de ochi, este recomandată vizitarea medicului oftalmolog și totodată renunțarea temporară la picături. (6)

Păstrarea machiajului pe timpul somnului

Femeile care uită să se demachieze sau care preferă să nu îndepărteze machiajul în fiecare seară au riscuri crescute de a se confrunta cu o infecție oculară. Utilizarea greșită a machiajului reprezintă o altă metodă prin care pot fi afectați ochii. Atunci când sunt folosite dermatograful, rimelul sau cremele pentru ochi, acestea trebuie aplicate departe de linia genelor. De asemenea, pentru a elimina riscurile de contractare a unei infecții, rimelul trebuie aruncat după trei luni de la prima sa utilizare, deoarece în această perioadă rimelul poate să devină un loc de reproducere pentru bacterii. (5) (6)

Alimentația joacă și ea un rol esențial în sănătatea ochilor.

Atunci când zilnic sunt consumate citrice, uleiuri vegetale, nuci, pește sau cereale integrale, scad semnificativ șansele de apariție a unei tulburări de vedere. Hidratarea, prin consumarea regulată de lichide, este esențială pentru menținerea ochilor bine lubrifiați.

Un alt important mod în care îți poți strica ochii este prin evitarea vizitelor regulate la medicul oftalmolog. Aceste vizite sunt recomandate tuturor persoanelor, indiferent dacă se confruntă sau nu cu probleme de vedere. (6)


Data actualizare: 12-08-2019 | creare: 12-08-2019 | Vizite: 3746
Bibliografie
(1) Eye Care, link: https://medlineplus.gov/eyecare.html
(2) 7 Ways to Wreck Your Vision, link: https://www.naturaleyecare.com/blog/7-ways-wreck-vision
(3) Sleeping in contact lenses puts you at risk of dangerous infection, link: https://medicalxpress.com/news/2018-12-contact-lenses-dangerous-infection.html
(4) Six Steps to Avoid Contact Lens Infections, link: https://www.aao.org/eye-health/diseases/6-steps-to-avoid-contact-lens-infections
(5) 15 Ways You’re Damaging Your Eyesight and How to Avoid Them, link: https://www.visionexpress.ph/15-ways-youre-damaging-eyesight-avoid
(6) 11 Habits That Are Ruining Your Eyes, link: https://www.goodhousekeeping.com/health/a26167/habits-hurting-eyes
(7) Does looking at a computer damage your eyes? link: https://www.news-medical.net/health/Does-looking-at-a-computer-damage-your-eyes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îți strici ochii - cele mai frecvente situații și obiceiuri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum