Alimentația sănătoasă pentru inimă: noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii

©

Autor:

Alimentația sănătoasă pentru inimă: noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii

Anumite aspecte ale dietei pot îmbunătății sănătatea cardiovasculară și pot reduce astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare. O nouă declarație a Asociației Americane a Inimii documentează aspecte ale dietei care îmbunătățesc și promovează o mai bună sănătate cardiovasculară. (1, 2)

Declarația subliniază importanța tiparelor alimentare și al rolului critic al inițierii unor obiceiuri alimentare sănătoase pentru inima devreme în viață, prezintă caracteristici comune ale modelelor alimentare care promovează sănătatea cardiometabolică și discută beneficiile suplimentare ale modelelor alimentare sănătoase pentru inimă, dincolo de sănătatea cardiovasculară. (1, 2)

Care sunt caracteristicile cheie pentru un model de alimentație sănătoasă pentru inimă? 

Ajustarea aportului de alimente și a cheltuielilor energetice, pentru a obține și menține o greutate corporală sănătoasă, reprezintă o caracteristică esențială a unei diete sănătoase pentru inimă. Pentru atingerea și menținerea sănătății optime, a funcției fiziologice și a bunăstării, recomandările privind aportul de alimente trebuie să satisfacă anumite cerințe, în funcție de nevoile individuale ale fiecăruia. (1, 2, 3)

Pentru a asigura aportul de nutrienți, se recomandă includerea în alimentație a unei game variate de fructe și legume. Sunt recomandate cu precădere legumele cu frunze verzi (precum spanac, varză sau salată), fructele de pădure (zmeură, afine, mure etc), fasolea, avocado sau roșiile. Conform studiilor, legumele și fructele pot îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea nivelurilor sanguine de trigliceride și colesterol. În plus, datorită conținutului bogat de nitrați și antioxidanți, legumele și fructele reduc tensiunea arterială și inflamația. (2, 4)

O altă caracteristică importantă este alegerea alimentelor din cereale integrale, în detrimentul celor din cereale rafinate. În ceea ce privește proteinele, se recomandă să se opteze pentru proteinele ​​din surse vegetale, precum leguminoase și nuci. (1, 2)  

Consumul regulate de pește și fructe de mare, de două până la trei ori pe săptămână, este recomandat tuturor persoanelor care își doresc să mențină o bună sănătate cardiovasculară, dar și celor cu afecțiuni cardiace care își doresc să prevină complicațiile cardiovasculare. De asemenea, Asociația Americană a Inimii recomandă consumul de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, în locul lactatelor cu conținut mediu sau crescut de grăsimi. (1, 2)

Utilizarea uleiurilor vegetale lichide, care pot reprezenta o excelentă sursă de grăsimi sănătoase, constituie a cincea caracteristică din noile linii directoare ale Asociației Americane a Inimii. Uleiurile tropicale sau grăsimile hidrogenate, deși sunt mai sănătoase decât uleiurile cu conținut crescut de grăsimi, nu sunt la fel de benefice pentru inimă. (2)  

Reducerea aportului de băuturi și alimente cu zaharuri adăugate, precum sucurile din comerț sau dulciurile, reprezintă o condiție esențială pentru o bună sănătate cardiovasculară. Un studiu publicat în revista JAMA Internal Medicine arată că o dietă bogată în zaharuri adăugate poate crește riscul de a muri din cauza unei afecțiuni cardiace, chiar și în rândul persoanelor cu o greutate corporală optimă. (1, 5)

Reducerea cantității de sare utilizată la prepararea și alegerea alimentelor, cât și limitarea consumului de alcool, măsuri recomandate pentru a evita complicațiile cardiovasculare. Este bine-cunoscut faptul că aportul ridicat de sare, de cele mai multe ori fără dorința explicită de a consuma sare, prin alegerea alimentelor nepotrivite, este asociat cu creșterea tensiunii arteriale, un factor de risc pentru bolile de inimă. În ceea ce privește consumul de alcool, studiile au arătat că o cantitate crescută de alcool poate predispune la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, cardiomiopatie sau accident vascular cerebral. (1, 6, 7)

Asociația Americană a Inimii
recomandă aderarea la ghidul actual, indiferent dacă mâncarea este preparată sau consumată acasă sau departe de casă. Tendința actuală, accelerată parțial de pandemia COVID-19, de a consuma alimente comandate, poate constitui o problemă de sănătate globală, dacă oamenii nu vor ține cont de informațiile disponibile, pentru a alege produsele cele mai în concordanță cu modelele alimentare sănătoase pentru inimă. (2)


Data actualizare: 20-12-2021 | creare: 20-12-2021 | Vizite: 472
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Meditația ne ajută să facem alegeri alimentare mai bune pentru sănătatea inimii
  • Consumul crescut de proteine vegetale în raport cu cele animale poate îmbunătăți sănătatea inimii, sugerează un nou studiu
  •