Modificări ale pielii care ar trebuie să te îngrijoreze

©

Autor:

Modificări ale pielii care ar trebuie să te îngrijoreze

Dermatologii afirmă că pielea oferă o înțelegere a ceea ce se întâmplă în interiorul corpului, iar modificările la nivelul pielii pot semnala o problemă de sănătate mai gravă. Cheia este să știi cum să vezi aceste semne de avertizare, astfel încât boala internă să poată fi tratată cu succes și, chiar înainte de a deveni o problemă mai mare.

Specialiștii de la American Academy of Dermatology, semnalează că în unele cazuri, pielea poate prezenta semne ale unei boli interne înainte ca boala să avanseze și să devină mai gravă; în alte cazuri, un simptom se observă pe piele mult timp după ce boala începe să provoace leziuni interne. (1)

Vizita la medicul dermatolog nu trebuie înțeleasă de pacienți ca o variantă doar în cazurile în care apar probleme la nivelul pielii, ci specialiștii încurajează vizitele regulate.

Eczemele

Erupții cutanate neobișnuite sau erupții care nu răspund la tratament sau sunt însoțite de febră, dureri articulare, dureri musculare sau alte simptome ar putea indica o problemă internă sau o infecție.

Erupțiile cutanate pot fi cazuate și de o alergie la un medicament. Această afecțiune poate să apară la săptămâni sau luni distanță de la începerea unui medicament nou, ceea ce o face foarte dificil de diagnosticat.

O erupție de culoare violet pe pleoapele superioare și în zone expuse la lumina soarelui și umflături pe încheieturile degetelor pot fi simptome ale dermatomiozitei, o boală musculară inflamatorie cu modificări notabile ale pielii, care este asociată, în 20% din cazuri cu diverse tipuri de cancer intern.

Umflături

Orice umflătură sau anomalie la nivelul pielii ar trebui să fie verificată temeinic de către un medic dermatolog, deoarece ar putea fi cancer de piele.
Mai pot reprezenta o metastază sau răspândirea unui cancer intern la nivelul pielii.

Anumite tumori ale pielii pot fi un semn al bolii interne sau al unui sindrom genetic.

Pete sau zone decolorate pe piele

Petele decolorate de pe piele sunt zone în care există modificări ale culorii pielii. Acestea sunt o problemă comună cu o gamă largă de cauze posibile.
Unele dintre cele mai frecvente cauze ale schimbărilor în culoarea pielii sunt bolile, urmele provocate de leziuni ale pielii sau de problemele inflamatorii.
Schimbarea culorii pielei poate fi un semn al unei boli interne.
Îngălbenirea pielii poate indica o boală hepatică.
Petele negricioase vizibile de pe piele, din zonele expuse la soare, a articulaților și a cicatricilor mai vechi ar putea fi un semn al bolii suprarenale, cum ar fi boala Addison.
În timpul sarcinii, pe fața femeii se pot dezvolta pete întunecate, care dispar după naștere.
Keratoza actinică și lentigo actinic sunt tipuri de pete de piele colorate care sunt cauzate de prea mult expunerea la soare. Deși aceste pete nu sunt cancere de piele, acestea pot însemna că aveți o șansă crescută de a obține cancer de piele.

Schimbarea texturii pielii

Scleroza sistemică este o boală autoimună în care unul dintre semnele timpurii este umflarea, urmată de întărirea pielii. În cazuri mai severe, ar putea duce la întărirea organelor interne, cum ar fi plămânii sau inima.
Acanthosis nigricans este o afecțiune comună văzută la pacienții supraponderali care are ca rezultat o pete întunecate, care se observă în pliurile de piele și cel mai frecvent pe spatele gâtului.
Sindromul Ehlers-Danlos (cutis laxa) este marcat de o piele foarte sensibilă care este mătăsoasă la atingere. (2)

Alte modificări ale pielii pot fi cauzate de:

  • Boli autoimune, cum ar fi lupus și sclerodermie.
  • Reacțiile la o mușcătură, cum ar fi boala Lyme de la o mușcătură de căpușă.
  • Infecții cutanate bacteriene
  • Infecții virale, cum ar fi varicela.
  • Probleme hepatice, cum ar fi hepatita, care pot provoca galbenitatea pielii și a albului ochiului (icter).


Schimbări cutanate frecvente:

  • Alunițele: majoritatea oamenilor au între 10 și 40 de alunițe, care apar până la vârsta de 40 de ani. În timp, acestea pot deveni mai mari, pot dezvolta păr, pot deveni mai colorate, pot dispărea sau se pot desprinde.
  • Negii: sunt creșteri inofensive care pot sa apară la nivelul corpului în diferite zone.
  • Cheratozele seboreice: aceste creșteri ale pielii sunt aproape întotdeauna inofensive. Acestea se găsesc cel mai adesea pe piept sau pe spate, ocazional pe scalp, pe față sau pe gât; și mai puțin frecvent sub talie.


Modificări ale pielii cauzate de înaintarea în vârstă

Odată cu înaintarea în vârstă, numărul de celule care conțin pigmenți (melanocite) scade. Melanocitele rămase cresc în dimensiune. Pielea la persoanele în vârstă arată mai subțire, mai palidă și mai clară (translucidă). Petele mari, inclusiv pete de vârstă, pete hepatice pot apărea în zone expuse la soare.
Cunoscută și sub numele de elastoză, această boală reduce rezistența și elasticitatea pielii.
Vasele de sânge devin mai fragile. Acest lucru duce la vânătăi, sângerări sub piele, hemangioame și ale afecțiuni similare.
Glandele sebacee produc mai puțin ulei pe măsură ce îmbătrâniți. Acest lucru poate face mai greu să păstrați pielea umedă, ducând la uscăciune și mâncărime. (3)

Cancerul de piele

În timp ce cele mai multe schimbări ale pielii sunt normale și apar odată cu îmbătrânirea, unele pot fi cauzate de cancer. Cancerul de piele poate incepe cu o umflătură a pielii sau cu o aluniță, inclusiv cu o iritație a pielii.

Cancerul de piele distruge celulele și țesuturile pielii și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Cele trei tipuri cele mai frecvente de cancer de piele sunt cancerul de celule bazale, cancerul celular scuamos și melanomul.
Prevenirea cancerului de piele
Deoarece cele mai multe schimbări ale pielii sunt legate de expunerea la soare, prevenirea este un proces pe tot parcursul vieții. Este recomandat să fie evitate arsurile soalre, să se folosească un produs de protecție solară de bună calitate, chiar și în timpul iernii, să se folosească îmbrăcăminte de protecție și o pălărie atunci când este necesar.

O alimentație bună și fluide adecvate sunt, de asemenea, de ajutor. Deshidratarea crește riscul de leziuni ale pielii. Uneori, deficiențele nutriționale minore pot provoca erupții cutanate, leziuni ale pielii și alte modificări ale pielii, chiar dacă nu sunt prezente alte simptome.

Când mergi la doctor?

Cu cât este identificat mai repede, cancerul de piele, cu atât este mai ușor de tratat. Ar trebui să vă vedeți medicul dacă observați simptome sau modificări ale pielii.

Ar trebui să mergeți la dermatolog dacă aveți:

  • un zonă a pielii sau o durere care nu se vindecă în decurs de 4 săptămâni
  • un punct sau o durere care doare, fie că este vorba de o mâncărime, cruste sau sângerări care durează mai mult de 4 săptămâni.
  • zone în care pielea sa descompus și nu se vindecă în decurs de 4 săptămâni. (4)

Data actualizare: 24-12-2019 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 6836
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: