Mobilitatea ta scade cu vârsta - cum să ți-o păstrezi
Autor: Patriche Silvia
Potrivit studiilor recente, mobilitatea este factorul-cheie pentru îmbătrânire sănătoasă a organismului. Cercetătorii care au analizat mai multe studii din perioada 1985-2012 au concluzionat că dieta sănătoasă, activitatea fizică moderată și menținerea greutății (fără fluctuații mari de greutate) reprezintă trei factori care influențează decisiv mobilitatea odată cu înaintarea în vârstă. (1, 2, 3)
- o dietă sănătoasă – în cazul persoanelor de peste 50 de ani este important consumul de proteine pentru a asigura încetinirea degradării mușchilor precum și vitamine (în special, vitamina C și D) și minerale (mai ales calciu, magneziu, potasiu și zinc) (4, 5, 6)
- activitatea fizică regulată – mersul, înotul, dansul sau chiar mersul la sală pot asigura necesarul zilnic de exerciții aerobice. Aceste activități pot scădea riscul de deces prematur din cauza unor boli cronice precum afecțiunile cardiovasculare (7, 8, 9)
- menținerea greutății
În general, în rândul persoanelor de peste 50 ani cel mai greu este să introducă activitatea fizică în programul zilnic. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a face această tranziție cât mai lină.
Vorbește cu doctorul
Înainte de a-ți face abonament la sală sau de a căuta cele mai bune traseuri de ski, este recomandat să vorbești cu doctorul (în special dacă ai boli de inimă sau alte afecțiuni cronice). În cele mai multe cazuri, majoritatea persoanelor pot suporta activitatea fizică moderată însă unele persoane s-ar putea să fie nevoie să o ia mai ușor. În acest context, doctorul te poate lămuri cât efort fizic poți depune și ce activități ar trebui să eviți. (10)
Implică-te în activități fizice care îți fac plăcere
Nu este obligatoriu să mergi la sală dacă acest lucru nu îți face plăcere. Mergi la un curs de dans sau la tenis/yoga/aerobic în apă cu un prieten sau soțul/soția. Dacă plimbările lungi reprezintă o alegere pentru tine alege să te plimbi în pas alert în zone în care nu ai mai fost. Nu uita să faci încălzire după fiecare activitate fizică.
Alege activități fizice pe lângă casă
Dacă de exemplu nu poți alerga sau merge la sală, poți apela la activități mici pe lângă casă, cumpărături, grădinărit sau dereticat prin casă (eventual, poți apela la o bicicletă de apartament pe care să o folosești când urmărești programele TV preferate). Important este să fii activ, chiar dacă nu participi la maraton, și să nu îți petreci majoritatea zilei pe canapea.
Ia-ți un câine
Dacă ți-ai dorit întotdeauna un câine dar nu ți-ai luat deoarece nu ai avut timp să te ocupi de el, acum ai ocazia de a-ți dedica timpul unui animăluț de companiei. Iar patrupedul tău preferat sigur nu te va lăsa să îți petreci tot timpul în casă.
Joacă-te cu nepoții
Dacă ai ieșit la pensie este posibil ca nepoții să îți ocupe tot timpul. Joacă-te cu ei fie în casă fie în parc. Umblatul după un năzdrăvan plin de energie sigur te va ajuta să arzi câteva calorii și în același timp te vei bucura de aer proaspăt.
În fine, activitatea fizică reprezintă nu doar o oportunitate de a-ți menține mobilitate ci și o ocazie de a reduce riscul de apariție a bolilor cronice. Ca și în tinerețe, trecerea anilor ar trebui să includă o preocupare pentru dieta zilnică (aceasta ar trebui să includă alimente sănătoase, fibre, proteine, acizi grași nesaturați Omega 3, vitamine și minerale).
2. Mobility and Aging: New Directions for Public Health Action. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3464831/
3. Promoting Mobility in Older People. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3567319/
4. Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23867520
5. Daily protein intakes and eating patterns in young and elderly French. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14641970
6. Role of dietary protein in the sarcopenia of aging. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469288
7. Physical Activity and Years of Healthy Life in Older Adults: Results From the Cardiovascular Health Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3978479/
8. Physical activity in older people - Case studies of how to make change happen. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29224701
9. Physical activity is medicine for older adults. https://pmj.bmj.com/content/90/1059/26
10. Exercise: When to check with your doctor first. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20047414
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum