Microbiomul intestinal poate media asocierea dintre băuturile îndulcite și diabet
©
Autor: Airinei Camelia
În Statele Unite, adulții consumă, în medie, 34,8 g de zahăr adăugat pe zi doar din băuturi cu zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase sau sucurile de fructe îndulcite. Spre deosebire de alimentele solide, aceste băuturi au o absorbție rapidă și au o densitate calorică ridicată, conținând practic doar apă și zahăr. Studii anterioare din Europa și China au demonstrat că aceste băuturi pot modifica structura microbiotei intestinale; însă era neclar dacă și riscul de diabet este influențat de aceste schimbări microbiene.
Un nou studiu publicat în revista Cell Metabolism evidențiază o posibilă explicație pentru asocierea bine-cunoscută dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul de diabet. Mai exact, metaboliții produși de microbii intestinali ar putea juca un rol în acest mecanism. Cercetătorii au observat că persoanele cu un aport crescut de băuturi îndulcite cu zahăr prezintă atât modificări în compoziția microbiomului intestinal, cât și în profilul metaboliților din sânge, ceea ce, pe termen lung, se asociază cu o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet.
Populația hispanică/latino prezintă o rată ridicată a diabetului și un consum relativ mare de băuturi bogate în zahăr, motiv pentru care cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine (coordonator principal fiind epidemiologul Qibin Qi) au ales să investigheze Hispanic Community Health Study/Study of Latinos (HCHS/SOL), o cercetare amplă care monitorizează starea de sănătate a peste 16.000 de participanți din San Diego, Chicago, Miami și Bronx.
Pentru această analiză, echipa a folosit date din două momente diferite de evaluare:
Consumul ridicat de băuturi îndulcite a fost definit ca două sau mai multe astfel de băuturi pe zi. În ansamblu, cercetătorii au vrut să răspundă la întrebarea: cum influențează aceste băuturi colonul microbian și în ce măsură aceste schimbări metabolice pot predispune la diabet?
Interesant este faptul că persoanele cu niveluri ridicate ale acestor metaboliți corelați cu un consum mare de zahăr din băuturi au demonstrat o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet în deceniul următor.
Un nou studiu publicat în revista Cell Metabolism evidențiază o posibilă explicație pentru asocierea bine-cunoscută dintre consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul de diabet. Mai exact, metaboliții produși de microbii intestinali ar putea juca un rol în acest mecanism. Cercetătorii au observat că persoanele cu un aport crescut de băuturi îndulcite cu zahăr prezintă atât modificări în compoziția microbiomului intestinal, cât și în profilul metaboliților din sânge, ceea ce, pe termen lung, se asociază cu o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet.
Populația hispanică/latino prezintă o rată ridicată a diabetului și un consum relativ mare de băuturi bogate în zahăr, motiv pentru care cercetătorii de la Albert Einstein College of Medicine (coordonator principal fiind epidemiologul Qibin Qi) au ales să investigheze Hispanic Community Health Study/Study of Latinos (HCHS/SOL), o cercetare amplă care monitorizează starea de sănătate a peste 16.000 de participanți din San Diego, Chicago, Miami și Bronx.
Pentru această analiză, echipa a folosit date din două momente diferite de evaluare:
- Prima vizită: Participanții au raportat consumul alimentar din ultimele 24 de ore și au oferit mostre de sânge, ceea ce a permis măsurarea unui set extins de metaboliți serici.
- Vizita de urmărire: Cercetătorii au colectat mostre de materii fecale de la 3.035 de participanți, pentru a caracteriza microbiomul intestinal și a vedea corelațiile dintre consumul de zahăr din băuturi, profilul microbiotei și metaboliții din sânge.
Consumul ridicat de băuturi îndulcite a fost definit ca două sau mai multe astfel de băuturi pe zi. În ansamblu, cercetătorii au vrut să răspundă la întrebarea: cum influențează aceste băuturi colonul microbian și în ce măsură aceste schimbări metabolice pot predispune la diabet?
Rezultate
1. Modificări ale compoziției microbiomului intestinal
Studiul a identificat nouă specii bacteriene a căror abundență se modifică semnificativ la persoanele cu un aport ridicat de băuturi îndulcite. Patru dintre aceste specii, cunoscute ca producătoare de acizi grași cu lanț scurt, au fost găsite în cantități mai mici la cei care consumă frecvent băuturi îndulcite. Acizii grași cu lanț scurt sunt importanți pentru metabolismul glucozei, iar reducerea lor poate fi asociată cu efecte metabolice nefavorabile. Alte specii identificate, precum Clostridium bolteae și Anaerostipes caccae, sunt cunoscute pentru utilizarea fructozei și glucozei, ceea ce ar putea accentua dezechilibrele metabolice.2. Schimbări în profilul metaboliților din sânge
Cercetătorii au evidențiat 56 de metaboliți serici a căror concentrație a fost strâns legată de consumul de băuturi îndulcite. Importanța lor vine din faptul că mulți dintre acești metaboliți sunt de origine microbiană sau derivați din substanțe produse de bacteriile intestinale. Principalele categorii identificate includ:- Glicerofosfolipide – Creșterea acestor compuși a fost asociată cu un risc mai ridicat de diabet.
- Derivați ai aminoacizilor cu lanț ramificat (BCAA) și aminoacizilor aromatici (AAA) – Concentrații sporite de BCAA și valori mai scăzute ale unor derivați de AAA au fost, de asemenea, corelate cu un risc crescut de instalare a diabetului, dar și cu valori mai mari ale glicemiei, insulinemiei și indicilor de obezitate (IMC, raport talie-șold).
Interesant este faptul că persoanele cu niveluri ridicate ale acestor metaboliți corelați cu un consum mare de zahăr din băuturi au demonstrat o probabilitate mai mare de a dezvolta diabet în deceniul următor.
3. Legătura dintre microbiom și riscul de diabet
Autorii subliniază că studiul de față este în principal observațional, neputând stabili o relație de cauzalitate definitivă. Cu toate acestea, rezultatele sugerează că microbiota intestinală ar putea media (cel puțin parțial) asocierea dintre aportul crescut de băuturi dulci și diabet. În viitor, cercetătorii doresc să investigheze mai profund dacă anumite specii bacteriene sau metaboliții lor pot fi ținte potențiale pentru strategii de prevenire sau management al diabetului.Perspective viitoare
Echipa condusă de Qibin Qi își propune să:- Valideze aceste concluzii și în alte grupuri populaționale, extinzând analiza la indivizi cu diverse stiluri de viață și diete.
- Investigheze implicarea metaboliților microbieni în dezvoltarea altor boli cronice legate de consumul excesiv de zahăr, precum bolile cardiovasculare.
- Examineze mai detaliat legătura directă între speciile bacteriene observate și riscul de diabet, într-un efort de a separa corelația de potențiala cauzalitate.
Concluzii
Acest studiu oferă o nouă perspectivă asupra modului în care consumul de băuturi bogate în zahăr ar putea influența riscul de diabet prin intermediul microbiotei intestinale și al metaboliților rezultați din activitatea bacteriană. Mesajul cheie este că aceste băuturi pot modifica echilibrul microbian într-un fel care, pe termen lung, poate agrava riscul metabolic și favoriza apariția diabetului. Deși rezultatele sunt preliminare în stabilirea unei legături cauzale ferme, aceste date deschid calea unor abordări de prevenire și tratament bazate pe reglarea compoziției microbiomului, evidențiind încă o dată importanța reducerii aportului de zahăr în dietă.
Data actualizare: 04-02-2025 | creare: 04-02-2025 | Vizite: 45
Bibliografie
Zhang, Y., et al. (2025). Sugar-sweetened beverage intake, gut microbiota, circulating metabolites, and diabetes risk in Hispanic Community Health Study/Study of Latinos. Cell Metabolism. doi.org/10.1016/j.cmet.2024.12.004. ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de nuci și migdale poate favoriza pierderea în greutate
- Scăderea în greutate fără schimbarea dietei și a activității fizice, ar putea fi posibilă
- Felul în care factorii genetici influențează imunitatea la pacienții cu diabet de tip 1
- Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum