Când și de câte ori mâncăm ne influențează riscul de diabet

©

Autor:

Când și de câte ori mâncăm ne influențează riscul de diabet
Un mic dejun devreme poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Micul dejun după ora 9 a.m. crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 59% în comparație cu persoanele care iau micul dejun înainte de ora 8 a.m. Aceasta este concluzia principală a unui studiu care a analizat peste 100.000 de participanți dintr-o cohortă franceză. Rezultatele arată că putem reduce riscul de diabet nu doar schimbând ceea ce mâncăm, ci și atunci când mâncăm.

Studiul, la care au participat ISGlobal și INSERM din Franța, a investigat asocierea dintre frecvența și momentul mesei și incidența diabetului de tip 2 la peste 100.000 de participanți din cohorta franceză NutriNet-Santé.

Cercetătorii au descoperit că micul dejun după ora 9 a.m. crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 59% în comparație cu cei care iau micul dejun înainte de ora 8 a.m.

Studiul a mai arătat că a lua o cină devreme (înainte de ora 19 a.m.) și a avea o primă masă înainte de ora 8 a.m. poate ajuta la reducerea incidenței diabetului de tip 2. Pe de altă parte, cinele târzii după ora 22.00 ar părea să crească riscul de diabet.

Echipa de cercetare a descoperit, de asemenea, că mâncatul mai frecvent (de aproximativ cinci ori pe zi) a fost asociat cu o incidență mai mică a bolii.

Aceste descoperiri sugerează că nu numai ceea ce mâncăm, ci și momentul în care mâncăm poate avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul susține utilizarea crononutriției, care consideră asocierea dintre dietă, ritmuri circadiene și sănătate, ca o abordare potențială pentru prevenirea diabetului de tip 2 și a altor boli cronice.

Data actualizare: 19-07-2023 | creare: 19-07-2023 | Vizite: 461
Bibliografie
Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort.
International Journal of Epidemiology, 2023;
DOI: 10.1093/ije/dyad081
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Listă alimente indicate în diabet
  • Impactul dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați și bogată în FODMAP asupra diabetului
  • Legumele și tuberculii de culoare mov au proprietăți antidiabetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum