Când și de câte ori mâncăm ne influențează riscul de diabet
![Când și de câte ori mâncăm ne influențează riscul de diabet](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44742.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul, la care au participat ISGlobal și INSERM din Franța, a investigat asocierea dintre frecvența și momentul mesei și incidența diabetului de tip 2 la peste 100.000 de participanți din cohorta franceză NutriNet-Santé.
Cercetătorii au descoperit că micul dejun după ora 9 a.m. crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 59% în comparație cu cei care iau micul dejun înainte de ora 8 a.m.
Studiul a mai arătat că a lua o cină devreme (înainte de ora 19 a.m.) și a avea o primă masă înainte de ora 8 a.m. poate ajuta la reducerea incidenței diabetului de tip 2. Pe de altă parte, cinele târzii după ora 22.00 ar părea să crească riscul de diabet.
Echipa de cercetare a descoperit, de asemenea, că mâncatul mai frecvent (de aproximativ cinci ori pe zi) a fost asociat cu o incidență mai mică a bolii.
Aceste descoperiri sugerează că nu numai ceea ce mâncăm, ci și momentul în care mâncăm poate avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul susține utilizarea crononutriției, care consideră asocierea dintre dietă, ritmuri circadiene și sănătate, ca o abordare potențială pentru prevenirea diabetului de tip 2 și a altor boli cronice.
Data actualizare: 19-07-2023 | creare: 19-07-2023 | Vizite: 477
Bibliografie
Associations of meal timing, number of eating occasions and night-time fasting duration with incidence of type 2 diabetes in the NutriNet-Santé cohort. International Journal of Epidemiology, 2023;
DOI: 10.1093/ije/dyad081
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabetul de tip 2 - cum sa scapam de el
- Nutritie/Diabet/meniu mai nerestrictitiv la 1500 kcal?
- Mancarurile care trebuiesc excluse din dieta diabeticului
- Am făcut un curs de nutriție prin corespondenta.