Un studiu explică cum se „regenerează” organismul după ce renunți la fumat

©

Autor:

Un studiu explică cum se „regenerează” organismul după ce renunți la fumat

Chiar și după ani întregi de fumat, organismul nostru are capacitatea remarcabilă de a se „regenera”. Într-un studiu recent publicat în Journal of Proteome Research, jurnal recenzat de American Chemical Society, cercetătorii au identificat o serie de modificările metabolice care apar chiar din primele trei luni de la întreruperea fumatului și care ar putea explica de ce unele consecințe negative asupra sănătății ale acestui obicei sunt reversibile până într-un punct.

Fumul de țigară reprezintă o matrice complexă ce reunește peste 6000 de substanțe chimice, multe dintre ele din categoria toxicelor și a carcinogenilor la oameni. Conform International Agency for Research on Cancer, peste 80 dintre substanțele identificate în fumul de țigară au proprietăți cancerigene. Acestea sunt de cele mai multe ori metabolizate în organism până la metaboliți intermediari reactivi ce induc stresul oxidativ și perturbă răspunsul inflamator, fapt care alterează metabolismul proteinelor, al lipidelor din organism, respectiv provoacă daun la nivelul ADN-ului, asemenea modificărilor identificate laa nivelul tumorilor maligne.

 

Fumatul ucide anual peste 7 milioane de oameni în întreaga lume, fiind cel mai important factor de risc pentru 6 din cele 8 cauze majore de deces prematur, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vestea bună este că beneficiile întreruperii fumatului nu întârzie să apară, iar în scurt timp după ce o persoană a renunțat organismul începe să „repare” daunele acumulate în urma fumatului. Mai mult decât atât, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention, în două – trei luni de întreruperea fumatului, funcția pulmonară începe să se amelioreze și riscul cardiovascular se reduce.

Potrivit unui studiu publicat în 2013, modificările metabolice ce apar în urma renunțării la fumat ar putea sta la baza îmbunătățirii stării de sănătate. Iar obiectivul studiului de față a fost explicarea acestei observații.

La studiu au participat 60 de bărbați sănătoși, cu vârsta între 20 și 50 de ani, caucazieni, cu indice de masă corporală între 18 - 29 kg/m2 și care au fumat cel puțin 15 țigări în fiecare zi, timp de minimum 12 luni.

În ceea ce privește dieta, voluntarii la studiu nu prezentau restricții alimentare (cum ar fi vegetarianismul sau alte restricții nutriționale). Fiind o dietă controlată pentru a minimiza efectul alimentației asupra metabolismului, participanților li se asigura micul dejun, prânzul și cina, servite la ore regulate: 9, 12 și 19. Aportul caloric a fost stabilit în funcție de particularitățile antropometrice individuale, iar compoziția macronutrienților fiind în medie 72% carbohidrați, 14% proteine și 14% grăsimi.

39 dinte cei 60 de bărbați incluși în studiu au rămas complianți în legătură cu abstinența de la fumat pe tot parcursul studiului. Investigatorii au colectat probe de sânge, urină și salivă de la participanți, pentru a analiza modificările metabolice caracteristice întreruperii fumatului. Astfel au fost identificați 52 de metaboliți ce au suferit schimbări majore după ce voluntarii au renunțat la fumat, unii dintre ei revenind la valori asemănătoare profilului metabolic al unei persoane care nu a fumat niciodată.

Astfel cercetătorii au concluzionat că acești metaboliți ar putea servi în viitor drept biomarkeri specifici pentru a aprecia cantitativ schimbările biologice induse de fumat.

Citește mai departe despre beneficiile renunțării la fumat și care sunt primii pași în acest sens aici.

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 21-09-2017 | creare: 21-09-2017 | Vizite: 1639
Bibliografie
(1) Metabolomic Fingerprinting in Various Body Fluids of a Diet-Controlled Clinical Smoking Cessation Study Using a Validated GC-TOF-MS Metabolomics Platform, link: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jproteome.7b00128
(2) Metabolic changes after quitting could help explain how ill-effects of smoking may be reversible, link: https://www.news-medical.net/news/20170921/Metabolic-changes-after-quitting-could-help-explain-how-ill-effects-of-smoking-may-be-reversible.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  •