Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății

©

Autor:

Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății
Dietele sărace în carbohidrați, devenite tot mai populare în ultimii ani, datorită potențialului lor de a susține pierderea în greutate, ar putea fi, în anumite situații, mai degrabă dăunătoare decât benefice. O meta-analiză efectuată de cercetătorii Centrului de Cercetare Midwest Biomedical arată că reducerea consumului de carbohidrați la mai puțin de 130 g pe zi poate fi periculoasă pentru sănătatea umană și ineficientă pentru pierderea în greutate.
În ultimii ani, dietele cu conținut redus de carbohidrați (low-carb) au devenit cele mai populare abordări pentru pierderea în greutate și controlul glicemic. Comparativ cu alte tipuri de diete, dietele low-carb ajută în principal la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterea apetitului alimentar și contribuind astfel la reducerea poftei de mâncare. De asemenea, un nivel redus de zahăr în sânge poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care poate provoca daune celulare și poate fi asociat cu creșterea în greutate. Deși în general dietele cu conținut redus de carbohidrați sunt eficiente pentru pierderea în greutate, există situații în care acestea pot deveni periculoase pentru organism.

Meta-analiza actuală, publicată în Journal of Clinical Lipidology, demonstrează faptul că un consum insuficient de carbohidrați forțează organismul să se bazeze pe grăsimi și proteine pentru a obține energie, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de acizi grași în sânge și la probleme renale. În plus, notează autorii, persoanele care consumă insuficienți carbohidrați nu reușesc să piardă în greutate, deoarece o astfel de abordare afectează nivelul de hormoni care reglează apetitul și pofta de mâncare, consecința imediată fiind o creștere a apetitului și a tendinței de a consuma alimente în exces.

Carbohidrații constituie o sursă importantă de energie pentru organism, fiind esențiali pentru funcționarea normală a sistemului nervos, a inimii și a musculaturii. Din acest motiv, un aport suficient de carbohidrați este esențial pentru menținerea unui metabolism sănătos și pentru a ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Cercetătorii recomandă optarea pentru carbohidrații complecși, precum cei obținuți din cerealele integrale, paste integrale, legume sau fructe și evitarea completă a carbohidraților simpli (tipuri de carbohidrați cu indice glicemic crescut, găsite în principal în băuturile sau alimentele bogate în zahăr rafinat și în produsele de patiserie).

Sursă: News-Medical
foto: sulit.photos / Shutterstock

Data actualizare: 13-02-2023 | creare: 13-02-2023 | Vizite: 547
Bibliografie
Can carbohydrate be reduced too low for weight loss, and glycemic control? link: https://www.news-medical.net/news/20230209/Can-carbohydrate-be-reduced-too-low-for-weight-loss-and-glycemic-control.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta low-carb: avantaje şi dezavantaje
  • Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidrați?
  • Reducerea consumului de carbohidrați ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
  •