Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății
©
Autor: Teodorescu Mihai

În ultimii ani, dietele cu conținut redus de carbohidrați (low-carb) au devenit cele mai populare abordări pentru pierderea în greutate și controlul glicemic. Comparativ cu alte tipuri de diete, dietele low-carb ajută în principal la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prevenind creșterea apetitului alimentar și contribuind astfel la reducerea poftei de mâncare. De asemenea, un nivel redus de zahăr în sânge poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care poate provoca daune celulare și poate fi asociat cu creșterea în greutate. Deși în general dietele cu conținut redus de carbohidrați sunt eficiente pentru pierderea în greutate, există situații în care acestea pot deveni periculoase pentru organism.
Meta-analiza actuală, publicată în Journal of Clinical Lipidology, demonstrează faptul că un consum insuficient de carbohidrați forțează organismul să se bazeze pe grăsimi și proteine pentru a obține energie, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de acizi grași în sânge și la probleme renale. În plus, notează autorii, persoanele care consumă insuficienți carbohidrați nu reușesc să piardă în greutate, deoarece o astfel de abordare afectează nivelul de hormoni care reglează apetitul și pofta de mâncare, consecința imediată fiind o creștere a apetitului și a tendinței de a consuma alimente în exces.
Carbohidrații constituie o sursă importantă de energie pentru organism, fiind esențiali pentru funcționarea normală a sistemului nervos, a inimii și a musculaturii. Din acest motiv, un aport suficient de carbohidrați este esențial pentru menținerea unui metabolism sănătos și pentru a ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Cercetătorii recomandă optarea pentru carbohidrații complecși, precum cei obținuți din cerealele integrale, paste integrale, legume sau fructe și evitarea completă a carbohidraților simpli (tipuri de carbohidrați cu indice glicemic crescut, găsite în principal în băuturile sau alimentele bogate în zahăr rafinat și în produsele de patiserie).
Sursă: News-Medical
foto: sulit.photos / Shutterstock
Data actualizare: 13-02-2023 | creare: 13-02-2023 | Vizite: 547
Bibliografie
Can carbohydrate be reduced too low for weight loss, and glycemic control? link: https://www.news-medical.net/news/20230209/Can-carbohydrate-be-reduced-too-low-for-weight-loss-and-glycemic-control.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni