Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății

Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății

©

Autor:

Reducerea necontrolată a consumului de carbohidrați poate avea importante efecte negative asupra sănătății
Dietele sărace în carbohidraÈ›i, devenite tot mai populare în ultimii ani, datorită potenÈ›ialului lor de a susÈ›ine pierderea în greutate, ar putea fi, în anumite situaÈ›ii, mai degrabă dăunătoare decât benefice. O meta-analiză efectuată de cercetătorii Centrului de Cercetare Midwest Biomedical arată că reducerea consumului de carbohidraÈ›i la mai puÈ›in de 130 g pe zi poate fi periculoasă pentru sănătatea umană È™i ineficientă pentru pierderea în greutate.
În ultimii ani, dietele cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i (low-carb) au devenit cele mai populare abordări pentru pierderea în greutate È™i controlul glicemic. Comparativ cu alte tipuri de diete, dietele low-carb ajută în principal la reducerea nivelului de zahăr din sânge, prevenind creÈ™terea apetitului alimentar È™i contribuind astfel la reducerea poftei de mâncare. De asemenea, un nivel redus de zahăr în sânge poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care poate provoca daune celulare È™i poate fi asociat cu creÈ™terea în greutate. DeÈ™i în general dietele cu conÈ›inut redus de carbohidraÈ›i sunt eficiente pentru pierderea în greutate, există situaÈ›ii în care acestea pot deveni periculoase pentru organism.

Meta-analiza actuală, publicată în Journal of Clinical Lipidology, demonstrează faptul că un consum insuficient de carbohidraÈ›i forÈ›ează organismul să se bazeze pe grăsimi È™i proteine pentru a obÈ›ine energie, ceea ce poate duce la creÈ™terea nivelului de acizi graÈ™i în sânge È™i la probleme renale. În plus, notează autorii, persoanele care consumă insuficienÈ›i carbohidraÈ›i nu reuÈ™esc să piardă în greutate, deoarece o astfel de abordare afectează nivelul de hormoni care reglează apetitul È™i pofta de mâncare, consecinÈ›a imediată fiind o creÈ™tere a apetitului È™i a tendinÈ›ei de a consuma alimente în exces.

CarbohidraÈ›ii constituie o sursă importantă de energie pentru organism, fiind esenÈ›iali pentru funcÈ›ionarea normală a sistemului nervos, a inimii È™i a musculaturii. Din acest motiv, un aport suficient de carbohidraÈ›i este esenÈ›ial pentru menÈ›inerea unui metabolism sănătos È™i pentru a ajuta la pierderea în greutate pe termen lung. Cercetătorii recomandă optarea pentru carbohidraÈ›ii complecÈ™i, precum cei obÈ›inuÈ›i din cerealele integrale, paste integrale, legume sau fructe È™i evitarea completă a carbohidraÈ›ilor simpli (tipuri de carbohidraÈ›i cu indice glicemic crescut, găsite în principal în băuturile sau alimentele bogate în zahăr rafinat È™i în produsele de patiserie).

Sursă: News-Medical
foto: sulit.photos / Shutterstock

Data actualizare: 13-02-2023 | creare: 13-02-2023 | Vizite: 480
Bibliografie
Can carbohydrate be reduced too low for weight loss, and glycemic control? link: https://www.news-medical.net/news/20230209/Can-carbohydrate-be-reduced-too-low-for-weight-loss-and-glycemic-control.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta low-carb: avantaje ÅŸi dezavantaje
  • Dieta low-carb: care sunt alimentele sărace în carbohidraÈ›i?
  • Reducerea consumului de carbohidraÈ›i ar putea preveni diabetul zaharat de tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum