Meditația reduce stresul pe termen lung, sugerează noi cercetări

©

Autor:

Meditația reduce stresul pe termen lung, sugerează noi cercetări
Antrenamentul mental reduce concentrația hormonului de stres cortizol, lucru relevat în urma unor analize ale firelor de păr efectuate de cercetătorii de la Institutul Max Planck. Cantitatea de cortizol din păr oferă informații despre cât de afectată este o persoană de stresul persistent.
Stresul reprezintă o problemă de sănătate comună în societatea modernă, care poate predispune la o serie de boli fiziologice, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și tulburări psihologice. Pentru a reduce stresul și povara sa asupra comunităților, cercetătorii au căutat în ultimii ani metode eficiente pentru a reduce stresul cotidian pe termen lung. O opțiune promițătoare este antrenamentul mindfulness, în care participanții își antrenează abilitățile cognitive și sociale, inclusiv atenția, recunoștința și compasiunea, prin diferite exerciții de meditație și comportamentale.

Diverse studii au arătat deja că și persoanele sănătoase se simt mai puțin stresate după un program tipic de meditație de opt săptămâni. Cu toate acestea, până acum nu a fost clar cât de mult contribuie antrenamentul mintal la reducerea poverii constante a stresului cotidian. Problema multor studii anterioare privind stresul cronic este că participanților la studiu li s-a cerut, de obicei, să își autoevalueze nivelul de stres după antrenament. O astfel de raportare, prin intermediul chestionarelor, ar fi putut distorsiona efectele și ar fi făcut ca rezultatele să pară mai pozitive decât erau de fapt.

În cercetarea actuală, oamenii de știință au folosit date fiziologice, rezultatele fiind unele obiective. Pentru măsurarea nivelului de stres, au fost analizate concentrațiile de cortizol din firele de păr ale participanților la studiu, concentrația de cortizol în păr fiind considerată o măsură adecvată a expunerii la stres prelungit.

Conform concluziilor studiului, cantitatea de cortizol din părul subiecților care au participat la programe de meditație a scăzut semnificativ, în medie cu 25%, după șase luni de antrenament. În primele trei luni, au fost observate la început efecte ușoare, care au crescut în următoarele trei luni. În ultimele trei luni de antrenament, concentrația a rămas la un nivel scăzut. Prin urmare, cercetătorii presupun că doar un antrenament suficient de lung duce la efectele dorite de reducere a stresului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-10-2021 | creare: 14-10-2021 | Vizite: 439
Bibliografie
Meditation training reduces long-term stress, hair analysis shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211007122203.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Meditația și antrenamentele aerobice ar putea combate simptomele depresiei
  • Meditația conștientă este eficientă în controlarea emoțiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum