Kratom - un supliment larg răspandit - a fost declarat opioid de către FDA
Autor: Mușătoiu Diana
Pastila care a fost creditată pentru efectele sale de euforie, analgezie puternică, mai multă putere de concentrare și capacitate de efort crescută, a fost acum asociată cu 44 de decese.
Kratom sau Mitragyna speciosa este o plantă din familia celor de cafea, nativă din Asia de Sud-Est.
Odată ingerat, medicamentul se leagă de unii dintre aceeași receptori ca cei pentru opioide, iar datele științifice relevă faptul că, datorită compușilor prezenți, planta este un opioid și este asociată cu riscuri noi.
În ciuda neaprobării medicamentului de către FDA (Food and Drug Administration), kratom a fost in continuare disponibil pe piață, atât online, cât și în magazine.
În plus față de efectul de îmbunătățire a concentrării și a capacității de efort fizic, kratom a fost promovat ca fiind un bun înlocuitor pentru analgezicele opioide. Este, de asemenea, folosit și pentru tratamentul dependenței de opioide. În ultimele lor studii, oamenii de știință de la FDA au observat faptul că structura chimică a 25 de compuși prevalenți în kratom, este similară cu cea a cu opioidelor, cum ar fi derivații de morfină.
Cercetătorii au descoperit cum sunt aceste substanțe procesate în corp și au analizat structura lor, folosind un model digital. Acest model le-a confirmat suspiciunile: doi din cinci compuși prevalenți în kratom se leagă de receptorii opioizi din corp așa cum fac restul analgezicelor opioide.
Cercetarea științifică asupra kratomului rămâne limitată
Odată cu ultimele declarații despre kratom, FDA a dezvăluit detalii despre cazurile de decese raportate în care această substanță a fost implicată. În toate cele 44 de cazuri, cu excepția unuia, cei care au decedat luau mai multe tipuri de substanțe, opioide în multe situații. Prin urmare, kratomul nu poate fi etichetat sub nicio formă ca fiind cauză a decesului.
Însă, preocuparea despre kratom continuă, în special din cauză că unii oameni par să folosească suplimentul pentru a renunța la analgezicele opioide ca heroina și morfina. Pacienții dependenți de opioide folosesc kratom fără a se consulta cu medicul despre efectele adverse sau interacțiunile cu alte medicamente. Totodată, nu se poate preciza exact cum funcționează această substanță devreme ce nu au fost făcute încă cercetări riguroase asupra ei.
Kratom este în momentul actual interzis în Australia, Malaysia, Myanmar, Thailanda și numeroase state din SUA.
Problemele cu kratom indică probleme mai serioase legate de suplimentele alimentare
În ciuda alertei dată de FDA, substanța a continuat să apară în numeroase suplimente alimentare, însă kratom este departe de a fi ingredientul cel mai riscant din acestea.
Cercetători de la Harvard au identificat patru stimulanți neaprobați care nu erau listați pe ambalajele suplimentelor actuale pentru fitness și slăbire. Dovezile arată că stimulanții ar putea fi similari cu efedrina, care a fost interzisă de către FDA în 2004, fiind un supliment pentru pierderea în greutate foarte periculos, chiar letal.
Un studiu publicat în 2013 asupra produselor retrase de pe piață de către FDA, a arătat faptul că toate dintre cele 274 de suplimente retrase conțineau substanțe neaprobate. Un alt studiu, în 2014 a descoperit că mai mult de două treimi din suplimentele cumpărate la șase luni după ce fuseseră retrase conțineau în continuare substanțe interzise.
Cercetătorii de la Harvard îi sfătuiesc pe consumatori să nu aibă nicio așteptare de la suplimentele alimentare pentru că nu există dovezi clare asupra beneficiilor acestora, și mai degrabă se pot pune în pericol, mai ales că substanțele nocive pot fi sau nu menționate pe cutie.
Sursa: Business Insider
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O nouă perspectivă a comportamentului sexual la vârsta a treia
- Speranță de viață de peste 90 de ani în rândul femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice
- Temperatura corporală a scăzut în ultimele decenii
- Izolarea socială și singurătatea cresc riscul de boli cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză
- Nu pot lua in greutate
- Suplimentele alimentare ?
- Suplimente alimentare si chimioterapia
- Calcein d3
- Administrare suplimente alimentare, un sfat!
- Suplimente alimentare
- Supliment alimentar Extreme Cut Green
- Medicație, Detenso Stresalin plus