Ce efect are postul intermitent asupra apetitului alimentar?
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în Nutrients Journal a efectuat o meta-analiză pentru a examina impactul postului intermitent (IF) asupra apetitului în comparație cu restricția energetică continuă (CER). IF este o dietă populară care implică alternarea perioadelor de restricție energetică cu perioade de aport nerestricționat, care s-a raportat că are ca rezultat o scădere în greutate similară cu CER, reducând în același timp apetitul și oferind beneficii fiziologice suplimentare pentru sănătate. Cu toate acestea, efectele IF asupra apetitului nu au fost bine definite.
Cercetătorii au efectuat o căutare cuprinzătoare a bazelor de date și au contactat experți pentru a identifica studiile randomizate controlate (RCT) relevante privind IF și CER. Rezultatul principal al studiului a fost apetitul, evaluat folosind scale analogice vizuale (VAS) pentru sațietate, foame, dorință de mâncare și consum alimentar prospectiv (PFC). Rezultatele secundare au inclus greutatea, exercițiile fizice, aportul caloric, scorurile la chestionar legate de tiparele de alimentație, respectarea intervenției și ratele de abandon.
După screening-ul și analizarea unui total de 370 de studii, 17 RCT care au implicat 1.111 adulți care practică IF sau CER au fost incluse în analiza finală. Rezultatele nu au arătat nicio dovadă semnificativă că IF a avut un efect diferit asupra apetitului în comparație cu intervențiile CER. Analizele de subgrup pentru diferite tipuri de regimuri IF au dat rezultate similare. Cu toate acestea, calitatea dovezilor a fost evaluată ca fiind foarte scăzută pentru rezultatele legate de apetit.
În analiza de sensibilitate, direcția efectului a rămas aceeași, dar meta-analiza a sugerat că IF a crescut sațietatea și a redus dorința de a mânca în comparație cu intervențiile CER. Riscurile mari de părtinire din studiile incluse au fost atribuite naturii intervențiilor dietetice, limitărilor în orbirea participanților și variațiilor protocoalelor de limitare calorică.
În concluzie, acest studiu a indicat că postul intermitent nu atenuează creșterea apetitului asociată în mod obișnuit cu restricția energetică continuă. Constatările contrazic unele studii anterioare și sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare, inclusiv evaluări ecologice pentru a evalua fluctuațiile apetitului și modificările subtile legate de intervențiile IF.
sursa: News Medical
foto: AnikonaAnn/Shutterstock.com
Cercetătorii au efectuat o căutare cuprinzătoare a bazelor de date și au contactat experți pentru a identifica studiile randomizate controlate (RCT) relevante privind IF și CER. Rezultatul principal al studiului a fost apetitul, evaluat folosind scale analogice vizuale (VAS) pentru sațietate, foame, dorință de mâncare și consum alimentar prospectiv (PFC). Rezultatele secundare au inclus greutatea, exercițiile fizice, aportul caloric, scorurile la chestionar legate de tiparele de alimentație, respectarea intervenției și ratele de abandon.
După screening-ul și analizarea unui total de 370 de studii, 17 RCT care au implicat 1.111 adulți care practică IF sau CER au fost incluse în analiza finală. Rezultatele nu au arătat nicio dovadă semnificativă că IF a avut un efect diferit asupra apetitului în comparație cu intervențiile CER. Analizele de subgrup pentru diferite tipuri de regimuri IF au dat rezultate similare. Cu toate acestea, calitatea dovezilor a fost evaluată ca fiind foarte scăzută pentru rezultatele legate de apetit.
În analiza de sensibilitate, direcția efectului a rămas aceeași, dar meta-analiza a sugerat că IF a crescut sațietatea și a redus dorința de a mânca în comparație cu intervențiile CER. Riscurile mari de părtinire din studiile incluse au fost atribuite naturii intervențiilor dietetice, limitărilor în orbirea participanților și variațiilor protocoalelor de limitare calorică.
În concluzie, acest studiu a indicat că postul intermitent nu atenuează creșterea apetitului asociată în mod obișnuit cu restricția energetică continuă. Constatările contrazic unele studii anterioare și sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare, inclusiv evaluări ecologice pentru a evalua fluctuațiile apetitului și modificările subtile legate de intervențiile IF.
sursa: News Medical
foto: AnikonaAnn/Shutterstock.com
Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 413
Bibliografie
Quantifying the impact of intermittent fasting on appetite, link: https://www.news-medical.net/news/20230605/Quantifying-the-impact-of-intermittent-fasting-on-appetite.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Foamea este asociată cu sentimente mai puternice de furie și iritabilitate
- Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători
- Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate
- Nucile pecan ar putea preveni obezitatea și reduce inflamația
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Sanatate, greutate normala, fara boli cronice: Postul Intermitent
- Durere groaznica de stomac, lipsa poftei de mancare
- Miastenia Gravis... Poate o idee de vindecare...?
- Postul intermitent ca metoda de slabire, a reusit cineva sa slabeasca asa ?
- Postul intermitent chiar vindeca boli asa cum zic unii medici?
- Pofta nebuna sa mananc
- Senzatie continua de foame
- Nu am apetit. Mananc foarte putin si mai mult fortata