Medicamente de luat în vacanță
Autor: Patriche Silvia
Atunci când ești în vacanță ultima grijă pe lista activităților zilnice ar trebui să fie să găsești o farmacie. Pentru a evita acest lucru și pentru a te bucura de vacanță fără griji mai jos poți vedea o listă a acelor medicamente care nu ar trebui să îți lipsească din bagaj.
Medicamente pentru diaree
Una dintre cele mai mari neplăceri din vacanță este diareea. Apare atunci când consumi mâncare nouă care îți irită intestinele, alimente contaminate sau apă din surse neigienice. Cum aceste lucruri sunt comune mai multor destinații este bine să ai la tine un medicament anti-diareic. În general, medicația anti-diareică se ia de patru ori pe zi la 6 ore distanță pentru o perioadă de cel mult șapte zile. (1)
Antiacizi
Aceștia sunt recomandați în cazurile de arsuri gastrice sau dureri de stomac, mai ales atunci când apar pe fondul consumului de alimente sau băuturi neobișnuite. Se iau două pastile pe zi, dimineața și seara. (4)
În cazul antiacizilor care conțin hidroxid de aluminiu există un risc mai mare de constipație dar și de intoxicație cu aluminiu. De asemenea, antiacizii cu magneziu au un risc mai mare de diaree în cazul persoanelor cu probleme renale. (5, 6)
Antihistamine
Nu poți fi niciodată sigur când reapar alergiile. Primele simptome sunt mâncărimile de ochi, strănutul și nasul înfundat. Antihistaminele reprezintă prima soluție fără rețetă medicală ce poate fi luat. Nu știi peste ce poți da în vacanță așa că este bine să îți iei o cutie de antihistamine în cazul în care unul sau mai mulți membri ai familiei sunt predispuși la alergii. Se ia un comprimat pe zi. (8, 9)
Medicamente pentru dormit
Melatonina vegetală sau unele suplimente alimentare cu rol calmant îți pot fi de ajutor atunci când călătorești. Aceste medicamente te ajută să te adaptezi la ora locală. Pentru a stimula efectele este bine să te expui la soare ziua, să faci mișcare și să eviți cafeina în a doua jumătate a zilei. Se ia o pastilă pe zi cu 30 minute înainte de culcare. (11)
Medicamente pentru răul de mișcare
Răul de avion, tren, autobuz sau barcă îți poate da peste cap vacanța. Pentru a combate amețeala și starea de greață, ia-ți în bagaj și un medicament anti-rău-de-mișcare. Se iau 1-2 comprimate sublinguale cu 30-60 minute înainte de urcarea în mijlocul de transport. (12)
Printre efectele secundare se numără constipația, senzația de gură uscată și vederea încețoșată. Aceste medicamente interacționează cu unele antihistamine, medicamente pentru tuse, medicamente cu rețetă pentru somn sau anxietate, relaxante musculare. (13)
Electroliți
Este ușor să ajungi deshidratat atunci când călătorești. Poate că ești fermecat de peisajele minunate și uiți de trecerea orelor sau poate că nu ai acces la apă. Dacă observi o stare de letargie, dureri de cap și gura uscată, se poate să fie vorba de deshidratare. De asemenea, dacă atunci când mergi la toaletă urina este galben închis înseamnă că nu bei suficiente lichide. În astfel de cazuri este utilă o tabletă de electroliți. Se recomandă trei tablete pe zi. (14, 15)
Decongestionante
Fie că e vorba de alergii sau o simplă răceală, medicamentele decongestionante te pot ajuta să te bucuri de vacanță. Se iau 1-2 plicuri pe zi.
Efectele secundare apar în cazul depășirii a 6 plicuri pe zi și constau în amețeli, stare de greață, vărsături, probleme de somn, dureri de cap, stare de nervozitate. (17)
Medicație pentru durere
Durerea de cap, măsea, spate sau menstruală poate fi calmată dacă apelezi la acetaminofen (paracetamol) sau ibuprofen, două dintre cele mai populare medicamente anti-durere. Se iau 1-2 pastile pe zi, imediat după masă.
Efectele adverse apar mai ales în cazul depășirii dozei și includ dureri de stomac, amețeală, pierderea apetitului, urină închisă la culoare. (19)
Laxative (ușoare)
Diareea este comună celor care călătoresc însă o problemă la fel de neplăcută este constipația. Vacanța îți dă peste cap rutina zilnică, afectează dieta și te scoate din zona de confort; toate aceste lucruri pot duce la fenomenul cunoscut sub numele de „constipație de vacanță”. Poți preveni acest lucru făcând mișcare, consumând alimente bogate în fibre (fructe, legume, cereale integrale) și hidratându-te. Dacă aceste metode nu au succes te poți orienta spre laxative. Este bine de știut că aceste pastile se folosesc ocazional și nu trebuie să reprezinte o alternativă la o dietă sănătoasă și variată. Se iau 1-2 pastile pe zi. (21, 22)
Dacă iei prea multe laxative riști crampe abdominale, durere de stomac, diaree și stare generală de slăbiciune. (23)
Nu poți preveni toate situațiile neplăcute care apar în vacanță însă dacă ai la îndemână trusa de medicamente de mai sus sigur vei reuși să te bucuri de timpul liber fără a trebui să îți petreci zilele în camera de hotel.
2. Furoxane (furazolidone). https://www.rxlist.com/furoxone-drug.htm#description
3. Efficacy of a 7-day course of furazolidone, levofloxacin, and lansoprazole after failed Helicobacter pylori eradication. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695477/
4. Comparative study of four antacids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2417996/
5. A Study of Antacids. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0095955315334879
6. Studies on the Action of Antacids in the Human Stomach. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(51)80135-5/abstract
7. Antacids revisited: a review of their clinical pharmacology and recommended therapeutic use. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10400401
8. Pharmacology of Antihistamines. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3667286/
9. Antihistamines and allergy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895478/
10. Antihistamines interactions. https://science.jrank.org/pages/430/Antihistamines-Interactions.html
11. Melatonin: In Depth. https://nccih.nih.gov/health/melatonin
12. The Neurophysiology and Treatment of Motion Sickness. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241144/
13. Motion sickness. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/motion-sickness
14. Influence of Hydration and Electrolyte Supplementation on Incidence and Time to Onset of Exercise-Associated Muscle Cramps. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1150229/
15. Fluid and Electrolyte Balance . https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html
16. Everything you need to know about electrolytes . https://www.medicalnewstoday.com/articles/153188.php
17. Decongestant activity of a new formulation of xylometazoline nasal spray: a double-blind, randomized versus placebo and reference drugs controlled, dose-effect study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12073765
18. Decongestants. https://www.nhs.uk/conditions/decongestants/
19. Exceeding the daily dosing limit of nonsteroidal anti-inflammatory drugs among ibuprofen users. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29372579
20. Everything you need to know about NSAIDs. https://www.medicalnewstoday.com/articles/179211.php
21. Systematic review of stimulant and nonstimulant laxatives for the treatment of functional constipation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4234355/
22. Development of functional diarrhea, constipation, irritable bowel syndrome, and dyspepsia during and after traveling outside the USA. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17549631
23. Laxatives. https://www.nhs.uk/conditions/laxatives/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni