Întărirea sistemului imunitar - metode eficiente conform studiilor
Vitaminele (vital amines) reprezintă compuși esențiali creșterii și funcționării optime care trebuie obținuți în cantități limitate din surse externe, neputând fi sintetizați de organismul uman (cu anumite excepții, precum vitamina D și vitamina K). Pe lângă numeroasele roluri pe care le au în procese fiziologice ca hormoni sau antioxidanți, în reglarea proceselor de creștere și diferențiere celulară, în dezvoltarea embrionară și în metabolismul calciului, vitaminele sunt necesare pentru întărirea sistemului imunitar și pentru buna lui funcționare (1).
Conform studiilor, cele mai importante vitamine în ceea ce privește întărirea sistemului imunitar sunt vitamina A și vitamina D, în timp ce vitaminele C, E și anumiți membrii ai familiei de vitamine B acționează asupra sistemului imun prin metode indirecte (procesele anti-oxidante) (1).
Vitamina D
Vitamina D poate fi obținută prin două metode.
- Prima constă în sinteza proprie a organismului din 7-dehidrocolesterol la nivelul pielii, în dependență de prezența razelor ultraviolete cu lungimi de undă cuprinde între 270 și 300 nm. Aceasta înseamnă că doar prin expunerea pielii la soare se poate obține vitamina D3, prin procese intrinseci desfășurate la nivelul organismului uman (2).
- Cea de a doua metodă este prin administrare de suplimente ce conțin vitamina D (2).
Vitamina A
Vitamina A este obținută din dietă, sub mai multe forme: all-trans-retinol, retinil-ester sau provitamina A carotenoizi (dintre care cel mai important este β-carotenul). Printre cele mai importante surse de vitamina A se numără:
- ficatul
- peștele și uleiurile de pește
- morcovii
- laptele și produsele lactate
- ouăle
- salata verde
- portocalele
- pepenele galben (și alte fructe, în general)
- dovleacul
- broccoli
- roșiile
- unele uleiuri vegetale (3)
De asemenea, există suplimente alimentare care conțin vitamina A, în combinații de multivitamine sau individual.
Vitamina C
Vitamina C sau acidul ascorbic este, de asemenea, obținută din dietă și are un rol semnificativ în întărirea sistemului imunitar. Ea se găsește în alimente precum:
- citrice (portocale, lămâi, grapefruit, mandarine)
- căpșuni
- coacăze negre
- broccoli
- varză de bruxelles
- ardei
- spanac (4)
Recomandări pentru întărirea sistemului imunitar
- alegerea unui stil de viață sănătos;
- expunerea la razele soarelui pentru eficientizarea proceselor proprii de obținere a vitaminei D;
- adăugarea în dietă a suplimentelor de vitamina D în anotimpurile reci (toamnă, iarnă, primăvară);
- diversificarea meselor; prepararea de meniuri colorate, bogate în alimente proaspete;
- evitarea fumatului și limitarea consumului de alcool;
- protejarea de infecții și vaccinarea conform recomandărilor (5).
Suplimentele alimentare ar trebui administrate la recomandarea și în cantitățile prescrise de un medic, întrucât supradozarea poate conduce la reacții adverse importante.
2. Holick MF. Vitamin D deficiency. N. Engl. J. Med. 2007;357:266–281.
3. Ross CA. Vitamin A. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. London and New York: Informa Healthcare; 2010:778-91.
4. National Health System. Vitamin C. Vitamins and minerals. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/
5. Harvard Health Publishing. How to boost your immune system. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Imunitate/imunizare copil 8 ani
- Imunitatea cum o cresteti?
- Alimente care intaresc sistemul imunitar
- Tratament pentru imunitate
- Imunitate
- Cresterea imunitatii
- Imunitate
- Ajutor pt imunitate seropozitiv