Abuzul / excesul de laxative
Autor: Domșa Dariana
Utilizarea laxativelor în mod excesiv poate reprezenta un pericol pentru sănătate, deoarece poate duce la tulburări ale electroliților, compuși esențiali pentru funcționarea normală a organismului, cu un rol important în transmiterea semnalelor nervoase, contracția musculară și reglarea echilibrului fluidelor din organism. În plus, abuzul poate duce la dependența de laxative, o stare caracterizată prin schimbări în modul în care sistemul gastrointestinal funcționează. Efectele abuzului de laxative asupra sănătății organismului uman sunt mult mai complexe și necesită întotdeauna o evaluare medicală promptă. (1, 2, 3)
Ce sunt laxativele?
Laxativele sunt medicamente care ajută la eliminarea fecalelor din corp prin stimularea peristaltismului (proces fiziologic al tractului digestiv care implică contracții ritmice ale mușchilor netezi din peretele intestinului, care permit propulsarea alimentelor și a altor materiale digestive de la esofag până la anus). Folosite în general în tratamentul constipației, laxativele pot fi administrate pe cale orală sau rectală și sunt disponibile în mai multe forme. (1, 2)
Ce este abuzul de laxative?
Abuzul de laxative este definit ca fiind utilizarea excesivă și în mod irațional a laxativelor, care duce la afectarea stării generale de sănătate și a funcției normale a tractului gastrointestinal. Abuzul de laxative este frecvent întâlnit la persoanele care își doresc să piardă în greutate, cât și la persoanele cu simptome persistente de constipație. (4, 5)
Efectele excesului de laxative
Simptomele abuzului de laxative pot include diaree sau constipație cronică, disconfort abdominal, balonare, crampe, scăderea apetitului, deshidratare, pierderea în greutate și dezechilibre electrolitice. Pe termen lung, abuzul de laxative poate afecta modul în care sistemul gastrointestinal funcționează și poate duce la dependența de laxative. (4, 5)
Deoarece duce la pierderea de electroliți, compuși esențiali pentru sănătatea inimii, a creierului și a altor organe, abuzul de laxative prelungit este asociat inclusiv cu complicații grave, precum aritmii cardiace, crize epileptice sau chiar comă. De asemenea, abuzul de laxative poate duce la o inflamație a intestinului gros, cunoscută sub numele de colită, care poate fi extrem de dureroasă și poate duce la sângerare rectală și diaree severă. În cazuri extreme, abuzul de laxative poate duce la perforarea colonului sau la obstrucția intestinală, care poate necesita intervenții chirurgicale urgente. (5, 7, 8)
Efectele asupra sănătății ale utilizării excesive a laxativelor diferă în funcție de tipul de laxative utilizate. Laxativele osmotice, folosite pentru a trata constipația sau pentru a pregăti intestinul în vederea anumitor proceduri medicale, pot duce la deshidratare și dezechilibre electrolitice, în cazul în care sunt utilizate în exces. Laxativele osmotice pot fi contraindicate pacienților cu boli renale sau hepatice, deoarece metabolizarea lor se realizează prin intermediul ficatului și/sau a rinichiului. (2, 3, 7)
Laxativele stimulante, pe de altă parte, pot cauza crampe abdominale severe, diaree și pierderea de fluide și electroliți, ceea ce poate duce la dezechilibre electrolitice. Utilizarea prelungită a acestui tip de laxative poate duce la dependență și poate afecta modul în care sistemul gastrointestinal funcționează, ceea ce poate agrava constipația și poate duce la alte probleme de sănătate. (2, 3, 7)
Cum poate fi oprit abuzul de laxative?
Utilizarea excesivă și nerațională a laxativelor poate fi dăunătoare pentru sănătate și poate necesita tratament specializat. Abuzul de laxative poate provoaca dependență, astfel că renunțarea la acest comportament poate deveni o problemă de psihologică și fizică. În general, tratamentul abuzului de laxative implică încetarea treptată a utilizării acestora și începerea unui program de recuperare care poate include terapie cognitiv-comportamentală, terapie nutrițională și intervenții farmacologice, dacă este necesar. (3, 5, 7)
Este important să se evite oprirea bruscă a utilizării laxativelor, deoarece acest lucru poate duce la simptome de sevraj, inclusiv constipație severă și disconfort abdominal. De asemenea, este important să se trateze orice afecțiuni medicale care pot contribui la abuzul de laxative și să se dezvolte strategii de gestionare a stresului și a anxietății, deoarece tulburările de sănătate mentală pot juca un rol important în abuzul de laxative. (5, 7, 9)
Cum se utilizează corect laxativele?
Utilizarea corectă a laxativelor este importantă pentru a minimiza riscurile asociate cu abuzul de laxative și pentru a obține beneficiile maxime. Pentru administrarea corectă a laxativelor, este important să se respecte recomandările medicului sau informațiile existente pe prospectul medicamentului. Utilizarea laxativelor pentru o perioadă prelungită de timp, fără a consulta medicul, este contraindicată, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătății. (1, 3)
Cât timp trebuie administrate laxativele?
Durata de administrare a laxativelor poate varia în funcție de fiecare caz individual. În mod ideal, laxativele ar trebui administrate doar pentru o perioadă scurtă de timp și numai atunci când sunt necesare. În cazul persoanelor cu constipație cronică sau cu alte afecțiuni gastro-intestinale, laxativele pot fi necesare pe termen lung. În astfel de situații, însă, este important ca laxativele să fie administrate doar la indicațiile medicului. (1, 3)
(2) What Are Laxatives? https://www.everydayhealth.com/laxatives/guide
(3) Laxatives for constipation: All you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/10279
(4) Laxatives Side Effects: Understanding the Risks, https://www.healthline.com/health/laxatives-side-effects
(5) Laxative Abuse: Side Effects and Long-Term Risks, https://www.eatingdisorderhope.com/blog/laxative-abuse-long-term-risks
(6) Laxative Abuse Treatment, https://www.rosewoodranch.com/laxative-abuse-treatment
(7) Laxative overdose, https://www.mountsinai.org/health-library/poison/laxative-overdose
(8) Fluid and Electrolyte Balance, https://medlineplus.gov/fluidandelectrolytebalance.html
(9) Guidance for stopping laxatives for chronic constipation in adults, https://sandwellandwestbhamccgformulary.nhs.uk/docs/Guidance%20for%20stopping%20treatment%20for%20chronic%20constipation%20in%20adults%2017.pdf
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dependenta de laxative
- Ajutati-ma va rog - cum pot scapa de aceasta dependenta pe care mi-a dat-o dulcolaxul?
- Laxativele si ceaiurile de slabit anuleaza efectul pilulelor?
- Daca sennax este indica la femeile insarcinate?
- Abuz de Dulcolax