Mănânci pe fond nervos? Cum recunoști foamea emoțională

©

Autor:

Mănânci pe fond nervos? Cum recunoști foamea emoțională

Fiecare organism are propriile mecanisme de a face față emoțiilor puternice și perioadelor stresante. Unii dintre noi aleg să practice un sport, să discute cu o persoană apropiată, să se relaxeze, să își țină mintea ocupată pentru a se distanța de gândurile negative sau pur și simplu își focusează atenția asupra altor lucruri pozitive.

Cu toate că suntem diferiți și ne gestionăm problemele în maniere proprii, probabil majoritatea dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată de-a lungul vieții cu foamea emoțională. Ai pățit vreodată să mănânci un baton în plus de ciocolată, având impresia că stresul examenului s-ar diminua, să comanzi o pizza pentru că te simți plictisit într-o seară sau să oprești la un drive-through după o zi stresantă la serviciu? Dacă da, atunci este foarte probabil să fi fost vorba de foame emoțională.

Mulți dintre noi folosesc mâncarea ca pe un mijloc de a face față stresului sau de a se recompensa, însă acest obicei poate fi unul dăunător pentru sănătate. Chiar dacă pentru moment ne simțim mai bine, efectele negative asupra sănătății ies la iveală ulterior. De aceea, este important să înțelegem de ce apare foamea emoțională, cum o putem controla și cum putem gestiona altfel stresul.

De ce mănânci pe fond nervos?

Atunci când suntem stresați, în organismul nostru se eliberează hormonul numit „cortizol” (1). Acesta este responsabil de apetitul crescut, făcând organismul să simtă nevoia mai ales de mâncăruri dulci, pline de grăsimi sau sărate.

Mâncatul de fond nervos apare ca o modalitate de a suprima emoțiile negative, precum stresul, frica, plictiseala, furia sau singurătatea. Pe lângă evenimentele majore care declanșează acest fenomen, un factor important îl joacă și problemele aparent neînsemnate din viața de zi cu zi, care ne frământă în subconștient și determină creșterea nivelului de cortizol din organism.

Emoțiile noastre pot deveni atât de strâns legate de nevoia de a mânca, astfel încât ajungem să apelăm la ceva dulce sau o gustare de fiecare dată când apare și cel mai mic factor stresant, fără a conștientiza acest lucru. Mâncarea este, de asemenea, o modalitate de a ne distrage atenția de la lucurile care ne creează emoții negative; în loc să gestionăm situația, alegem să ne concentrăm asupra felului de mâncare preferat, neglijând adevărata problemă.

Indiferent de emoțiile care ne declanșează acest mecanism de coping bazat pe consumul de alimente, rezultatul este același: starea de bine este temporară, emoțiile negative revin și, de cele mai multe ori, sunt însoțite și de sentimentul de vinovăție. Se poate ajunge, în acest fel, la un ciclu al emoțiilor negative: mâncăm pentru că ne simțim rău, apoi ne simțim rău pentru că am mâncat. (2)

Folosirea ocazională a alimentelor ca recompensă sau pentru a sărbători un eneniment nu este neapărat un lucru rău. Însă atunci când primul tău impuls, în caz de tristețe, stres, plictiseală sau singurătate, este să deschizi frigiderul, înseamnă că te confrunți cu obiceiul nesănătos al mâncatului pe fond nervos.

Mănânci pe fond nervos? Cum recunoști foamea emoțională

Pentru a putea gestiona foamea emoțională, trebuie să învățăm să o distingem de cea fiziologică.

Foamea emoțională:

  • apare brusc, spre deosebire de cea fiziologică ce apare treptat
  • presupune apetitul pentru anumite alimente reconfortante. Atunci când îți este foame fizic, orice fel de mâncare ar suna bine; în schimb, foamea emoțională vine la pachet cu pofta pentru dulciuri, snacksuri sau alimente specifice
  • duce la consumul nechibzuit de alimente. Ajungi să mănânci o punga întreagă de biscuiți înainte sa conștientizezi, fără să te bucuri de gustul lor sau să îi savurezi
  • nu este satisfăcută odată ce apare sațietatea. Simți nevoia continuă de a mânca, fără să te saturi
  • este resimțită ca un gând obsesiv, o poftă de care nu poți scăpa (3)
  • duce la sentimentul de vinovăție. Când mănânci pentru a satisface foamea fizică, nu simți sentimentul de vinovăție, pentru ca pur si simplu îi oferi organismului aportul alimentar de care acesta are nevoie pentru a supraviețui.


Dacă simți sentimentul de vinovăție după ce mănânci, probabil subconștientul tău semnalizează că nu ai mâncat din motive fiziologice.

Cum ținem sub control foamea emoțională?

Primul pas este să identificăm factorii care ne declanșează foamea emoțională, apoi să găsim diferite modalități de a gestiona aceste emoții negative. Fie că este vorba de o plimbare în parc, de o ieșire cu prietenii, de cartea, de filmul preferat sau pur și simplu de câteva ore de odihnă, există nenumărate posibilități de a ne elibera de emoțiile negative într-un mod care să nu ne afecteze ulterior sănătatea sau starea de spirit.


Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 526
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii plictisiți mănâncă cu până la 79% mai mult decât ar mânca în mod normal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum