Cum îți influențează Feng Shui sănătatea (conform studiilor)

©

Autor:

Cum îți influențează Feng Shui sănătatea (conform studiilor)

Unii oameni se întreabă dacă există sau nu o dovadă științifică a efectelor pozitive ale utilizării feng shui în îmbunătățirea stilului de viaţă, urmând anumite reguli prin rearanjarea spaţiului în care locuiesc. Întrebarea dacă feng shui este știință sau superstiție a constituit un subiect larg dezbătut timp de mai mulți ani.

Ce este Feng Shui?

Feng Shui înseamnă literalmente vânt şi apă, este o filozofie antică chineză dezvoltată acum mai bine de 8000 de ani despre relația dintre oameni și mediu și efectele acestei conexiuni asupra bunăstării generale a unei persoane. Permite oamenilor să lucreze eficient, confortabil și cu succes urmând modelele naturii, adică trăind în armonie cu împrejurimile naturale, în loc să le perturbe. Feng Shui cere indivizilor să se adapteze în mediul lor, care include spațiul interior și exterior, lumina, sunetele, mirosurile, materialele, aranjamentul mobilierului și modul în care toate acestea afectează energia mentală și fizică. [1]

Bazele principiilor Feng Shui

Cheia înțelegerii Feng Shui este aprecierea rolului jucat de „Chi” (sau „Qi”).
Chi este energia pozitivă pe care dorim să o avem în locurile în care ne petrecem timpul; circulă cel mai bine în spații care conțin obiecte moi cu marginile rotunjite. Obiectele neregulate cu puncte sau unghiuri ascuțite pot bloca sau perturba fluxul de chi, rezultând „sha chi”, care este o energie negativă ce are un efect negativ atât asupra oamenilor, cât și asupra locurilor.

Pentru a mări fluxul de chi și pentru a minimiza prezența sha chi, cele cinci elemente - apă, pământ, foc, lemn și metal - ar trebui să fie în echilibru unele cu altele; nu doriți să aveți prea mult sau prea puțin din oricare dintre ele. [2]

Practicanții Feng Shui folosesc culoarea, sunetul și iluminatul pentru a crea o ambianță, cu utilizarea strategică a obiectelor de artă, a plantelor și a florilor care modifică în continuare starea noastră de spirit. [2]
Culorile considerate a fi favorabile fluxului energetic benefic sunt: corai, albastru deschis, verde pal și violet.
De evitat roșu, care este considerat a fi yang în teoria chineză sau masculin și, prin urmare, se crede că este agresiv. [3]

Cum ar trebui să influențeze Feng Shui sănătatea?

Feng Shui, pentru că este preocupat de fluxul de energie într-un spațiu, face mediul sănătos. Sănătatea fizică a omului este o parte a mediului înconjurător. Deci, dacă un mediu sau spațiu nu este sănătos, individul nu este sănătos. Această problemă se adresează direct poluanților din mediul înconjurător. Acești „poluanți” includ orice, de la zgomotul din mediu (cum ar fi zgomotul unui frigider) până la Qi nedorit provenit de la oameni, la dezordine în general.

Ce spune literatura științifică despre toate astea?

Deși multe dintre modalitățile presupuse de a elimina Qi-ul rău și de a redirecționa Qi bun nu sunt menționate direct în publicațiile științifice, sunt menționate unele dintre ideile ce amintesc de elementele Qi. Cu alte cuvinte, nu există studii care să compare casele locuitorilor care practică Feng Shui cu cele ale locuitorilor care nu o fac. Un astfel de studiu este aproape imposibil de făcut, deoarece sunt prea multe variabile de controlat. Ar fi aproape imposibil să fie două familii identice cu același număr de copii, statut economic, istoric de boli mentale sau fizice, ocupație zilnică și așa mai departe. Cu toate acestea, există studii privind efectele plantelor într-un mediu, corelarea dintre culoarea și starea de spirit a indivizilor, efectele câmpurilor electromagnetice și problemele de sănătate conexe ale oamenilor, precum și efectele curățeniei și dezordinea în mediul înconjurător asupra sănătății indivizilor care locuiesc acolo.

Un studiu realizat de O‘Reilly și Handforth intitulat Terapia ocupațională pe un grup selectat de 14 pacienți cu deficienţe mentale a analizat efectele grădinăritului sau îngrijirea plantelor ca metodă de terapie. În cadrul studiului, subiecții au avut ocazia să îngrijească o grădină vara și plante de apartament în timpul iernii. Numai un subiect nu a reușit să demonstreze un grad remarcabil de îmbunătățire personală și interpersonală după ce a avut grijă de plante. Acest studiu arată efectele benefice ale plantelor asupra persoanelor. Deși subiecții din acest studiu au fost bolnavi psihic, rezultatele ar putea fi aplicate și populației generale, care arată că îngrijirea plantelor este benefică.

Un alt studiu cu privire la beneficiile Feng Shui asupra sănătății are legătură cu efectele câmpurilor electromagnetice asupra somnului la oamenii sănătoși. Potrivit afirmației, găsită în www.FengShuiTimes.com, prezența câmpurilor electromagnetice din diferite surse și aparate electrice, cum ar fi frigidere, computere și ceasuri de alarmă, ar trebui redusă sau eliminată deoarece acestea interferează cu somnul și reduc nivelurile de melatonină. Într-un studiu realizat de Mann și Roeschke intitulat Efectele câmpurilor electromagnetice de înaltă frecvență asupra somnului oamenilor, s-a constatat un efect supresiv al mișcării rapide a ochiului (REM - Rapid Eye Movement) şi durata redusă a somnului REM. Studiul, cu toate acestea, nu a fost concludent cu privire la pericolele pentru sănătate asociate cu prezenţa câmpurilor electromagnetice de înaltă frecvență.

Ce înseamnă cu adevărat acest lucru dacă ne gândim la Feng Shui privind îmbunătățirea sănătății generale a unui individ?

Aceasta înseamnă că Feng Shui, deși nu dăunează sănătății indivizilor, nu este, de asemenea, nici deosebit de util. Plasarea diferitelor obiecte în jurul unei încăperi pentru a ajuta canalul Qi în mod corespunzător nu are efecte cunoscute asupra sănătății. Maeştrii Feng Shui sunt de părere că funcționează numai dacă într-adevăr credeți că va funcționa.

Se pare că este foarte puțin probabil ca proiectarea unei case să împiedice în mod corespunzător un partener de a înşela, să îmbunătățească afacerile familiei în mod magic sau să influenţeze sănătatea oamenilor. [1]

Feng Shui funcționează de fapt?

Psihologii care au studiat Feng Shui au ajuns la concluzia că nu există dovezi cum că urmărirea principiilor Feng Shui are un efect măsurabil asupra ființelor umane.
Deci, deocamdată, trebuie să concluzionăm cu exactitate că nu există știință în spatele Feng Shui și dacă căutați un impuls pentru sănătatea, acuitatea mentală și succesul carierei prin valorificarea forțelor nevăzute sau aranjarea mobilierului, probabil că veți fi dezamăgiți.

Acestea fiind spuse, aderarea la principiile Feng Shui poate duce totuşi la spaţii foarte atractive, incitante şi care oferă relaxare - şi ce este rău în asta? [2]


Data actualizare: 07-06-2019 | creare: 07-06-2019 | Vizite: 1062
Bibliografie
1. FENG SHUI And YOUR HEALTH, link: https://healthpsych.psy.vanderbilt.edu/feng_shui.htm
2. Can Feng Shui Enhance Human Well-Being?, link: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/out-the-ooze/201804/can-feng-shui-enhance-human-well-being
3. Feng Shui – Science or Superstition?, link: https://videomedicine.com/blog/feng-shui-science-or-superstition/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Feng Shui
  •