Legătura dintre hipotensiune și oboseala cronică

©

Autor:

Legătura dintre hipotensiune și oboseala cronică

Hipotensiunea se definește ca valoarea tensiunii arteriale sistolice sub 90 mmHg și a celei diastolice sub 60 mmHg. Valoarea scăzută a tensiunii arteriale timp îndelungat are consecințe asupra sănătății organismului și poate fi corelată în multe moduri cu oboseala cronică.

Ce determina hipotensiunea?

Etiologia hipotensiunii arteriale este vastă, întrucât o mare varietate de factori o poate determina. Fiziologic, tensiunea arterială scade ușor atunci când ne ridicăm în picioare, aceasta fiind denumită hipotensiune ortostatică. În paralel cu această modificare a tensiunii arteriale, se poate resimți și amețeală. Un alt cadru normal în care se întâlnește este postprandial, adică după ce mâncăm, deoarece sângele este direcționat către stomac pentru digestie.

Patologic, tensiunea arterială este întâlnită în cazul:

  • afecțiunilor hepatice;
  • afecțiunilor cardiace;
  • afecțiunilor renale;
  • deshidratării;
  • șocului;
  • diabetului. (1, 2)


Simptomele hipotensiunii arteriale

Hipotensiunea arterială se manifestă clinic prin ușoare alterări ale funcției cerebrale, din cauza perfuziei sanguine insuficiente de la acest nivel.


Astfel, printre simptomele tensiunii arteriale scăzute se numără:

  • încețoșare a vederii;
  • hiperventilație;
  • transpirație;
  • confuzie;
  • amețeală;
  • oboseală. (1, 3)


Cum poate determina oboseală?

Hipotensiunea arterială se asociază, de obicei, cu o perfuzie defectuoasă a organelor. Din acest motiv, atunci când creierul nu primește suficient sânge, pot apărea o serie de simptome precum oboseală, amețeală și confuzie. În cazul în care valoarea scăzută a tensiunii arteriale se menține timp îndelungat și nu este tratată, oboseala provocată de aceasta devine cronică. (4)

De asemenea, anumite studii au certificat corelația dintre hipotensiunea arterială și sindromul de oboseală cronică. Acesta este încă un mister pentru oamenii de știință însă, printre cauzele precum epuizare fizică și psihică timp îndelungat, aceștia au descoperit că și tensiunea arterială scăzută poate cauza acest sindrom. (5, 6, 7)

Cum tratăm și prevenim hipotensiunea?

Tratamentul hipotensiunii se face în funcție de etiologia sa. În cazul unei scăderi exagerate a tensiunii arteriale ortostatice, este necesară adoptarea unui ritm mai lent al ridicării în picioare. De asemenea, postprandial tensiunea arterială nu marchează o scădere atât de mare dacă nu sunt consumate alimente în exces.

Pentru scăderea tensiunii arteriale din afecțiunile cardiovasculare se utilizează medicație antihipertensivă. Substanțele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale au efect de creștere a tensiunii la persoanele la care aceasta este mică. Cele mai eficiente astfel de substanțe sunt cele care blochează receptorii pentru angiotensina II și alfa-blocantele. (1)

Evitarea perioadelor îndelungate de stres și epuizarea fizică sau psihică sunt esențiale pentru a evita oboseala cronică, din cauza efectului negativ pe care acestea le au asupra sănătății. În plus, creșterea cantității de odihnă scade riscul de apariție a acesteia.

Cum să căpătăm energie pentru a compensa?

Conform idiomului „cui pe cui se scoate”, cea mai bună metodă de a ne a aduce organismului un aport de energie este exercițiul fizic. Acesta, prin intensificarea activității cardiace, reglează circulația și crește tensiunea arterială. În plus, prin adoptarea unui stil de viață mai activ, se poate obține o rezistență mai crescută a organismului la efort fizic și, astfel, hipotensiunea ortostatică nu va mai fi atât de marcată. (8)

De asemenea, schimbarea dietei ar putea avea un efect benefic asupra aparatului cardiovascular prin scăderea riscului de depunere a plăcilor de aterom din cadrul aterosclerozei. Mai mult, cofeina poate ajuta organismul să primească imboldul necesar pentru creșterea tensiunii arteriale în condiții de deprimare a acesteia. (9)


Data actualizare: 22-03-2022 | creare: 22-03-2022 | Vizite: 985
Bibliografie
1. Understanding Low Blood Pressure Symptoms and How to Manage Them, https://www.healthline.com/health/how-to-raise-blood-pressure#symptoms
2. Everything You Need to Know About Low Blood Pressure, https://www.healthline.com/health/hypotension#causes
3. Low Blood Pressure (hypotension), https://www.nhs.uk/conditions/low-blood-pressure-hypotension/
4. Nelesen R, Dar Y, Thomas K, Dimsdale JE. The relationship between fatigue and cardiac functioning. Arch Intern Med. 2008 May 12;168(9):943-9. doi: 10.1001/archinte.168.9.943. PMID: 18474758; PMCID: PMC2633298.
5. Bou-Holaigah I, Rowe PC, Kan J, Calkins H. The relationship between neurally mediated hypotension and the chronic fatigue syndrome. JAMA. 1995 Sep 27;274(12):961-7. PMID: 7674527.
6. CFS (Chronic Fatigue Syndrome), https://www.healthline.com/health/chronic-fatigue-syndrome
7. Bozzini S, Albergati A, Capelli E, Lorusso L, Gazzaruso C, Pelissero G, Falcone C. Cardiovascular characteristics of chronic fatigue syndrome. Biomed Rep. 2018 Jan;8(1):26-30. doi: 10.3892/br.2017.1024. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29399336; PMCID: PMC5772628.
8. How Does Exercise Help Health and Well-Being?, https://www.everydayhealth.com/fitness/workouts/boost-your-energy-level-with-exercise.aspx
9. 9 tips to boost your energy — naturally, https://www.health.harvard.edu/energy-and-fatigue/9-tips-to-boost-your-energy-naturally
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sindromul de oboseală cronică ar putea fi dat de scăderea nivelului de hormoni tiroidieni
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  • Oboseala cronică, semnul unei probleme de sănătate
  •