E normal să ai momente când nu ai energie (deși mănânci și dormi bine)?
Autor: Vasiliu Alina
Sentimentul constant de oboseală este extrem de comun. De fapt, aproximativ o treime dintre adolescenÈ›ii sănătoÈ™i, adulÈ›i È™i persoanele mai în vârstă raportează senzaÈ›ie de somnolență sau oboseală (1) (2).
Oboseala este un sentiment de epuizare sau de lipsă de energie. Este posibil să te simÈ›i uÈ™or obosit din cauza suprasolicitării, a sentimentului de îngrijorare, a plictiselii sau a lipsei de exerciÈ›ii fizice.
Orice boală, cum ar fi o răceală sau o gripă, poate provoca oboseală, care, de obicei, dispare odată ce boala este tratată.
De cele mai multe ori, oboseala uÈ™oară este un simptom al unei probleme de sănătate care se va îmbunătăți cu tratament la domiciliu È™i nu necesită o vizită la medic.
Oboseala care durează mai mult de 2 săptămâni necesită, de obicei, o vizită la un medic. Acest tip de oboseală poate fi cauzată de o problemă de sănătate mai gravă, cum ar fi:
- O scădere a cantității de substanță care transportă oxigen (hemoglobină) găsită în celulele roÈ™ii din sânge (anemie).
- Probleme cu inima, cum ar fi boala coronariană sau insuficienÈ›a cardiacă, care limitează aprovizionarea cu sânge bogat în oxigen la nivelul muÈ™chiului cardiac sau în restul corpului.
- Tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat, în care zahărul (glucoza) rămâne în sânge, în loc să intre în celulele corpului pentru a fi folosit sub formă de energie.
- Probleme cu glanda tiroidă, care reglează modul în care corpul foloseÈ™te energia.
- Un nivel scăzut al tiroidei (hipotiroidismul) poate provoca oboseală, slăbiciune, letargie, creÈ™tere în greutate, depresie, probleme de memorie, constipaÈ›ie, piele uscată, intoleranță la frig È™i o nuanță gălbuie la nivelul pielii.
- Un nivel ridicat al tiroidei (hipertiroidismul) poate provoca oboseala, scăderea în greutate, creÈ™terea frecvenÈ›ei cardiace, intoleranÈ›a la căldură, transpiraÈ›ie, iritabilitate, anxietate, slăbiciune musculară.
- Boală de rinichi È™i afecÈ›iuni hepatice, care provoacă oboseală atunci când concentraÈ›ia anumitor substanÈ›e chimice din sânge creÈ™te la niveluri toxice. (3)
Dacă ai exclus suspiciunea acestor afecÈ›iuni subiacente È™i dacă ai mese regulate È™i bogate în nutrienÈ›i, sau dacă ai o durată corectă È™i o calitate bună a somnului, atunci sunt alÈ›i câÈ›iva factori de luat în calcul pentru a explica nivelul scăzut al energiei tale.
1. Lipsa activității fizice
Cel mai important aspect în acest caz este nivelul de activitate fizică pe care-l realizezi.
Inactivitatea ar putea fi cauza principală a energiei scăzute. Dar mulți oameni susțin că sunt prea obosiți să facă mișcare.
De fapt, într-un studiu, acesta a fost cel mai frecvent motiv pe care adulÈ›ii de vârstă mijlocie È™i cei mai în vârstă l-au invocat pentru lipsa de miÈ™care fizică. (4)
O explicație ar putea fi sindromul de oboseală cronică, care se caracterizează prin oboseală extremă, inexplicabilă pe o bază zilnică.
Cercetările sugerează că persoanele cu acest sindrom au tendința de a avea niveluri scăzute de rezistență, ceea ce le limitează capacitatea fizică. Cu toate acestea, o revizuire a studiilor care includ mai mult de 1.500 de persoane a constatat că exercițiile fizice pot reduce oboseala la cei cu sindromul de oboseală cronică. (5)
Cercetările au arătat, de asemenea, că exerciÈ›iile fizice pot reduce oboseala în rândul persoanelor sănătoase È™i a celor cu alte boli, cum ar fi cancerul. În plus, chiar È™i creÈ™terile minime ale activității fizice par a fi benefice.
Care sunt simptomele sindromului de oboseală cronică?
Cel mai frecvent simptom este oboseala care este suficient de severă pentru a interfera cu activitățile zilnice. Pentru a fi diagnosticat, oboseala trebuie să dureze cel puțin șase luni.
2. Hidratarea inadecvată
Hidratarea este importantă pentru menținerea unor niveluri bune de energie.
Multe reacÈ›ii biochimice care au loc în fiecare zi în organism au ca rezultat pierderea apei care trebuie înlocuită.
Deshidratarea apare atunci când nu bei suficient lichid pentru a înlocui apa pierdută în urină, scaun, transpiraÈ›ie È™i respiraÈ›ie.
Mai multe studii au arătat că, inclusiv deshidratarea ușoară poate duce la scăderea nivelului de energie și la scăderea capacității de concentrare. (6)
Într-un studiu, când bărbaÈ›ii s-au antrenat pe banda de alergare È™i au pierdut 1% din masa corporală, au raportat mai multă oboseală decât atunci când aceÈ™tia făceau acelaÈ™i exerciÈ›iu, rămânând însă bine hidrataÈ›i. (7)
3. Niveluri ridicate de stres
Stresul cronic poate avea un efect profund asupra nivelului de energie și a calității vieții.
DeÈ™i un anumit nivel de stres este normal, nivelurile excesive de stres au fost legate de oboseală în mai multe studii.
În plus, răspunsul la stres poate influenÈ›a cât de obosit te simÈ›i. Un studiu a constatat că evitarea stresului a dus la cel mai mare nivel de oboseală. (8)
De asemenea, unele studii sugerează că yoga și meditația pot ajuta la ameliorarea stresului.
Implicarea în aceste practici sau în practici asemănătoare te poate ajuta în cele din urmă să te simÈ›i mai energic.
4. Deficiența de vitamina B12
Vitamina B12 este cunoscută și promovată ca un remediu pentru oboseală. Simptomele deficienței de vitamina B12 includ depresie, oboseală, pierdere de memorie și amețeală.
Dacă nu consumi produse de origine animală, nu produci suficientă acid în stomac (hipoclorhidria), ai o tulburare autoimună numită anemie pernicioasă È™i iei anumite medicamente, în special medicamente care blochează aciditatea, eÈ™ti predispus să ai o lipsă de vitamina B12. (9)
5. Petreci prea mult timp în faÈ›a dispozitivelor electronice
Telefonul este întotdeauna la îndemână; este sub pernă când dormi, în buzunar, pe birou, etc. Dar utilizarea non-stop a unui dispozitiv electronic poate afecta serios nivelul de energie mentală.
Cercetările de la Universitatea din Illinois au arătat că utilizarea constantă a unui telefon ar putea duce la un nivel scăzut al energiei, anxietate È™i depresie, în timp ce un alt studiu efectuat în Japonia a constatat că prezenÈ›a unui telefon duce la lipsă de concentrare. (10)
6. Depresie
Din păcate, nu există o soluție rapidă pentru această afecțiune. Dar, este demn de remarcat faptul că unul dintre semnele depresiei este epuizarea fizică.
Deci, dacă descoperi că nu ai energie pentru a realiza lucrurile de zi cu zi - mai ales lucruri care obișnuiau să te facă fericit, oboseala ar putea fi un simptom al depresiei.
7. Niveluri scăzute de fier
Fierul este important atunci când vine vorba de energie. Dacă corpul nu are suficiente globule roÈ™ii pentru a răspândi oxigenul în întregul corpul, vei resimÈ›i o senzaÈ›ie de epuizare.
Dacă ai o deficiență de fier, poÈ›i lua suplimente sau poÈ›i consuma alimente bogate în fier, cum ar fi fructele de mare, nucile È™i seminÈ›ele.
2. A community-based cross-sectional study of fatigue in middle-aged and elderly women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26028605
3. Weakness and Fatigue. Url: https://www.uofmhealth.org/health-library/wkfat
4. Barriers to participation in physical activity and exercise among middle-aged and elderly individuals. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24154584
5. Tired of being inactive: a systematic literature review of physical activity, physiological exercise capacity and muscle strength in patients with chronic fatigue syndrome. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21166613
6. Mild dehydration affects mood in healthy young women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22190027
7. Mild dehydration impairs cognitive performance and mood of men. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736786
8. Stress and coping styles are associated with severe fatigue in medical students. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19812026
9. Vitamin B12 Deficiency Symptoms Can Range Far Beyond Fatigue. Url: https://universityhealthnews.com/daily/energy/vitamin-b12-deficiency-symptoms-much-more-than-fatigue/
10. Mobile device addiction linked to depression, anxiety. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160302121325.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nu mai stiu ce sa fac.. sunt agitat, obosit si fara energie
- Cum ati scapat de anxietate?
- Sa fie boala psihica?
- Lipsa de energie.Ce fac?Solutii?
- De ce oare îmi scade energia și devin apatic?
- Caut un medicament impotriva somnului
- Cum să am mai multa energie?
- Ce poate sa imi dea energie?
- Nu prea am energie.