La formă, nuca seamănă cu creierul - sunt beneficiile nucilor pe măsura aspectului?
Autor: Teodorescu Mihai
Considerate o alternativă pentru gustările bogate în carbohidraÈ›i, servite adesea între mesele principale, nucile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe oleaginoase.
Asemănătoare din punct de vedere al aspectului cu creierul uman, nucile ajută la susÈ›inerea activității sistemului nervos, beneficiile consumului de nuci fiind unele incontestabile. Nucile contribuie la scăderea ritmului declinului mental, stimulează activitatea creierului È™i pot să ajute la prevenirea bolilor neurodegenerative. Conform unor cercetări, consumul regulat de nuci determină creÈ™terea capacității de memorare la femeile în vârstă. De asemenea, cercetările au arătat că nucile pot îmbunătăți nu doar sănătatea creierului, ci È™i markerii sănătății inimii, atunci când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate. (1) (2) (3)
Beneficiile nucilor, pe măsura aspectului lor?
Nucile sunt bogate în grăsimi polinesaturate, vitamine, minerale È™i fitonutrienÈ›i cu roluri esenÈ›iale în aspectele sănătății creierului. CombinaÈ›ia de grăsimi sănătoase È™i fitonutrienÈ›i cu proprietăți antioxidante È™i antiinflamatoare ce se regăsesc în nuci ajută la protejarea funcÈ›iilor vitale ale vaselor de sânge È™i ale creierului. Consumul de nuci este asociat cu o funcÈ›ie cognitivă mai bună, îmbunătățiri ale memoriei È™i ale capacităților de învățare, dar È™i cu riscuri mai mici de accident vascular. (2) (4)
Îmbunătățesc funcÈ›ia cognitivă
Un studiu retrospectiv din anul 2015, realizat pe baza datelor cognitive obÈ›inute anterior în cadrul sondajelor naÈ›ionale de sănătate È™i nutriÈ›ie, a analizat legătura dintre consumul de nuci È™i funcÈ›ia cognitivă. Conform rezultatelor finale ale studiului, există îmbunătățiri semnificative ale funcÈ›iei cognitive la persoanele consumatoare de nuci, fără ca anumiÈ›i factori externi, precum vârsta, sexul, rasa, educaÈ›ia, indicele de masă corporal, fumatul, consumul de alcool sau nivelul de activitate fizică să influenÈ›eze aceste rezultate. (6) (7)
Un alt studiu, publicat în Biblioteca NaÈ›ională de Medicină din SUA, în care cercetătorii au testat tiparele dietetice în rândul unui grup de vârstnici cu risc cardiovascular ridicat, a demonstrat faptul că participanÈ›ii care au optat pentru o dietă mediteraneeană (ce se baza inclusiv pe consumul de nuci) au avut o capacitate cognitivă mai bună, comparativ cu participanÈ›ii a căror dietă a fost săracă în grăsimi sănătoase. Ambele cercetări confirmă faptul că prin consumul regulat de nuci poate fi îmbunătățită funcÈ›ia cognitivă, inclusiv în testele de memorie sau de concentrare. (4) (5)
Ajută la prevenirea sau întârzierea debutului bolii alzheimer
Dietele care includ nuci pot avea un efect benefic în întârzierea apariÈ›ie, încetinirea progresiei sau chiar prevenirea bolii Alzheimer, conform unei cercetări conduse de către Abha Chauhan, È™eful laboratorului de neuroÈ™tiinÈ›e pentru dezvoltare la Institutul din New York. Studiul cercetătorilor, publicat în Journal of Alzheimer Disease, sugerează faptul că antioxidanÈ›ii conÈ›inuÈ›i de nuci ar putea să contribuie la protejarea creierului de degenerarea observată de regulă la pacienÈ›ii cu boala Alzheimer. Grupul de cercetare a examinat efectele apărute în organism, preponderent la nivelul creierului, în urma suplimentării dietetice la È™oareci cu 6% sau 9% procente de nuci, echivalent cu 28 grame, respectiv 42 grame de nuci la om. (7) (8)
Contribuie la combaterea anxietății și a altor tulburări de dispoziție
Nucile braziliene, o importantă sursă de grăsimi sănătoase È™i de seleniu, au efecte benefice pentru sănătatea întregului organism. Datorită cantității crescute de seleniu, pot fi consumate pentru îmbunătățirea stării de spirit. Totodată, nucile braziliene, cât È™i alte tipuri de nuci, precum migdalele sau alunele de pădure, sunt bogate în vitamina E, nutrient asociat adesea cu anxietatea. Într-un studiu realizat de către cercetători din Iran, împreună cu oameni de È™tiință de la divizia medicală a Brighton & Sussex Medical School, nivelul scăzut de vitamina E a fost responsabil pentru apariÈ›ia unor tulburări mintale È™i de comportament la anumite persoane. Tocmai din acest motiv, păstrarea în parametrii optimi a nivelului acestui mineral în organism poate să contribuie la prevenirea tulburărilor mintale care influenÈ›ează starea de dispoziÈ›ie. (9) (10) (11)
Beneficiile consumului de nuci asupra întregului organism
Nu doar funcÈ›iile sistemului nervos sunt îmbunătățite în urma consumului regulat de nuci, ci sănătatea întregului organism. O serie de studii atestă faptul că prin consumul unui anumit tip de nuci este promovată o mai bună sănătate generală. (2) (3)
Ajută la scăderea colesterolului rău, contribuind astfel la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare
Nucile pecan, despre care se crede că au cele mai puternice capacități antioxidante, pot oferi beneficii reale pentru sănătatea cardiovasculară. ConstituenÈ›ii bioactivi ai nucilor de pecan, cum ar fi monomerii γ-tocoferol È™i flavan-3-ol, È™i-au dovedit proprietățile antioxidante în cadrul unor studii efectuate de cercetători de la Școala de sănătate publică a Universității Loma Linda. Din studii reiese faptul că după consumul nucilor de pecan întregi colesterolul cu densitate mică (LDL), despre care se crede că joacă un rol important în dezvoltarea plăcilor ateromatoase, a scăzut procentual cu 26-33% la doar 24 de ore de la consum. (2) (3) (12)
Contribuie la scăderea în greutate
Nucile sunt incluse adesea în planurile dietetice concepute pentru pierderea de kilograme sau pentru păstrarea unei greutăți optime. DeÈ™i sunt bogate în calorii, nucile sunt recomandate ca înlocuitor al gustărilor bogate în carbohidraÈ›i simpli. Conform studiilor, o bună parte din caloriile conÈ›inute de nuci nu sunt absorbite de organism, astfel că nu se depun sub formă de grăsimi. De exemplu, deÈ™i o porÈ›ie de migdale poate avea între 160 li 170 de calorii, corpul va putea absorbi doar 129 din aceste calorii. O cercetare care evalua efectele dietei mediteraneene a arătat că persoanele care consumă nuci au pierderi semnificativ mai importante din dimensiunea taliei, comparativ cu persoanele care consumă ulei de măsline. Într-un studiu la care au luat parte în mod exclusiv femei supraponderale, subiecÈ›ii care consumau migdale au avut o pierdere în greutate de aproape trei ori mai mare decât subiecÈ›ii din grupul de control. (2) (3)
Scad riscul de apariție a deficiențelor funcției fizice
Nucile oferă susÈ›inere pentru a putea menÈ›ine independenÈ›a fizică la vârste înaintate. Cercetările arată că femeile în vârstă îÈ™i pot diminua riscul de a dezvolta deficienÈ›e ale funcÈ›iei fizice prin consumul uneia sau a două porÈ›ii de nuci pe săptămână. Dată fiind complexitatea studiului, numărul mare de participanÈ›i È™i modul de evaluare, trăsăturile dietei par a fi mai importante decât alÈ›i factori ce ar putea influenÈ›a sănătatea funcÈ›iei fizice. (7)
DeÈ™i sunt o gustare sănătoasă, nucile conÈ›in o cantitate crescută de calorii, astfel că ar trebui consumate cu moderaÈ›ie. AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă consumul a aproximativ patru porÈ›ii de nuci nesărate pe săptămână. O porÈ›ie reprezintă echivalentul a 42 de grame de nuci întregi sau a două linguri de unt de nucă. (3)
(2) 8 Health Benefits of Nuts, link: https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts
(3) Nuts and your heart: Eating nuts for heart health, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635
(4) Nuts and brain health, link: https://www.nutsforlife.com.au/resource/nuts-and-brain-health
(5) Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961184
(6) A cross sectional study of the association between walnut consumption and cognitive function among adult US populations represented in NHANES, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25732213
(7) Food for Thought: The Role of Walnuts in Cognitive Function and Healthy Aging, link: https://www.texasnp.org/news/340202/Food-for-Thought-The-Role-of-Walnuts-in-Cognitive-Function-and-Healthy-Aging-.htm
(8) Fight against Alzheimer's disease: New research on walnuts, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141021125744.htm
(9) Dietary vitamin E and fat intake are related to Beck's depression score, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28531460
(10) What are some foods to ease your anxiety? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322652.php
(11) The Top 9 Nuts to Eat for Better Health, link: https://www.healthline.com/nutrition/9-healthy-nuts
(12) Pecans acutely increase plasma postprandial antioxidant capacity and catechins and decrease LDL oxidation in humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106921
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum