La formă, nuca seamănă cu creierul - sunt beneficiile nucilor pe măsura aspectului?

©

Autor:

La formă, nuca seamănă cu creierul - sunt beneficiile nucilor pe măsura aspectului?

Considerate o alternativă pentru gustările bogate în carbohidrați, servite adesea între mesele principale, nucile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe oleaginoase.
Asemănătoare din punct de vedere al aspectului cu creierul uman, nucile ajută la susținerea activității sistemului nervos, beneficiile consumului de nuci fiind unele incontestabile. Nucile contribuie la scăderea ritmului declinului mental, stimulează activitatea creierului și pot să ajute la prevenirea bolilor neurodegenerative. Conform unor cercetări, consumul regulat de nuci determină creșterea capacității de memorare la femeile în vârstă. De asemenea, cercetările au arătat că nucile pot îmbunătăți nu doar sănătatea creierului, ci și markerii sănătății inimii, atunci când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate. (1) (2) (3)

Beneficiile nucilor, pe măsura aspectului lor?

Nucile sunt bogate în grăsimi polinesaturate, vitamine, minerale și fitonutrienți cu roluri esențiale în aspectele sănătății creierului. Combinația de grăsimi sănătoase și fitonutrienți cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare ce se regăsesc în nuci ajută la protejarea funcțiilor vitale ale vaselor de sânge și ale creierului. Consumul de nuci este asociat cu o funcție cognitivă mai bună, îmbunătățiri ale memoriei și ale capacităților de învățare, dar și cu riscuri mai mici de accident vascular. (2) (4)

Îmbunătățesc funcția cognitivă

Un studiu retrospectiv din anul 2015, realizat pe baza datelor cognitive obținute anterior în cadrul sondajelor naționale de sănătate și nutriție, a analizat legătura dintre consumul de nuci și funcția cognitivă. Conform rezultatelor finale ale studiului, există îmbunătățiri semnificative ale funcției cognitive la persoanele consumatoare de nuci, fără ca anumiți factori externi, precum vârsta, sexul, rasa, educația, indicele de masă corporal, fumatul, consumul de alcool sau nivelul de activitate fizică să influențeze aceste rezultate. (6) (7)

Un alt studiu, publicat în Biblioteca Națională de Medicină din SUA, în care cercetătorii au testat tiparele dietetice în rândul unui grup de vârstnici cu risc cardiovascular ridicat, a demonstrat faptul că participanții care au optat pentru o dietă mediteraneeană (ce se baza inclusiv pe consumul de nuci) au avut o capacitate cognitivă mai bună, comparativ cu participanții a căror dietă a fost săracă în grăsimi sănătoase. Ambele cercetări confirmă faptul că prin consumul regulat de nuci poate fi îmbunătățită funcția cognitivă, inclusiv în testele de memorie sau de concentrare. (4) (5)

Ajută la prevenirea sau întârzierea debutului bolii alzheimer

Dietele care includ nuci pot avea un efect benefic în întârzierea apariție, încetinirea progresiei sau chiar prevenirea bolii Alzheimer, conform unei cercetări conduse de către Abha Chauhan, șeful laboratorului de neuroștiințe pentru dezvoltare la Institutul din New York. Studiul cercetătorilor, publicat în Journal of Alzheimer Disease, sugerează faptul că antioxidanții conținuți de nuci ar putea să contribuie la protejarea creierului de degenerarea observată de regulă la pacienții cu boala Alzheimer. Grupul de cercetare a examinat efectele apărute în organism, preponderent la nivelul creierului, în urma suplimentării dietetice la șoareci cu 6% sau 9% procente de nuci, echivalent cu 28 grame, respectiv 42 grame de nuci la om. (7) (8)

Contribuie la combaterea anxietății și a altor tulburări de dispoziție

Nucile braziliene, o importantă sursă de grăsimi sănătoase și de seleniu, au efecte benefice pentru sănătatea întregului organism. Datorită cantității crescute de seleniu, pot fi consumate pentru îmbunătățirea stării de spirit. Totodată, nucile braziliene, cât și alte tipuri de nuci, precum migdalele sau alunele de pădure, sunt bogate în vitamina E, nutrient asociat adesea cu anxietatea. Într-un studiu realizat de către cercetători din Iran, împreună cu oameni de știință de la divizia medicală a Brighton & Sussex Medical School, nivelul scăzut de vitamina E a fost responsabil pentru apariția unor tulburări mintale și de comportament la anumite persoane. Tocmai din acest motiv, păstrarea în parametrii optimi a nivelului acestui mineral în organism poate să contribuie la prevenirea tulburărilor mintale care influențează starea de dispoziție. (9) (10) (11)

Beneficiile consumului de nuci asupra întregului organism

Nu doar funcțiile sistemului nervos sunt îmbunătățite în urma consumului regulat de nuci, ci sănătatea întregului organism. O serie de studii atestă faptul că prin consumul unui anumit tip de nuci este promovată o mai bună sănătate generală. (2) (3)

Ajută la scăderea colesterolului rău, contribuind astfel la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare

Nucile pecan, despre care se crede că au cele mai puternice capacități antioxidante, pot oferi beneficii reale pentru sănătatea cardiovasculară. Constituenții bioactivi ai nucilor de pecan, cum ar fi monomerii γ-tocoferol și flavan-3-ol, și-au dovedit proprietățile antioxidante în cadrul unor studii efectuate de cercetători de la Școala de sănătate publică a Universității Loma Linda. Din studii reiese faptul că după consumul nucilor de pecan întregi colesterolul cu densitate mică (LDL), despre care se crede că joacă un rol important în dezvoltarea plăcilor ateromatoase, a scăzut procentual cu 26-33% la doar 24 de ore de la consum. (2) (3) (12)

Contribuie la scăderea în greutate

Nucile sunt incluse adesea în planurile dietetice concepute pentru pierderea de kilograme sau pentru păstrarea unei greutăți optime. Deși sunt bogate în calorii, nucile sunt recomandate ca înlocuitor al gustărilor bogate în carbohidrați simpli. Conform studiilor, o bună parte din caloriile conținute de nuci nu sunt absorbite de organism, astfel că nu se depun sub formă de grăsimi. De exemplu, deși o porție de migdale poate avea între 160 li 170 de calorii, corpul va putea absorbi doar 129 din aceste calorii. O cercetare care evalua efectele dietei mediteraneene a arătat că persoanele care consumă nuci au pierderi semnificativ mai importante din dimensiunea taliei, comparativ cu persoanele care consumă ulei de măsline. Într-un studiu la care au luat parte în mod exclusiv femei supraponderale, subiecții care consumau migdale au avut o pierdere în greutate de aproape trei ori mai mare decât subiecții din grupul de control. (2) (3)

Scad riscul de apariție a deficiențelor funcției fizice

Nucile oferă susținere pentru a putea menține independența fizică la vârste înaintate. Cercetările arată că femeile în vârstă își pot diminua riscul de a dezvolta deficiențe ale funcției fizice prin consumul uneia sau a două porții de nuci pe săptămână. Dată fiind complexitatea studiului, numărul mare de participanți și modul de evaluare, trăsăturile dietei par a fi mai importante decât alți factori ce ar putea influența sănătatea funcției fizice. (7)

Deși sunt o gustare sănătoasă, nucile conțin o cantitate crescută de calorii, astfel că ar trebui consumate cu moderație. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a aproximativ patru porții de nuci nesărate pe săptămână. O porție reprezintă echivalentul a 42 de grame de nuci întregi sau a două linguri de unt de nucă. (3)


Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 28-10-2019 | Vizite: 3846
Bibliografie
(1) 11 Best Foods to Boost Your Brain and Memory, link: https://www.healthline.com/nutrition/11-brain-foods
(2) 8 Health Benefits of Nuts, link: https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts
(3) Nuts and your heart: Eating nuts for heart health, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635
(4) Nuts and brain health, link: https://www.nutsforlife.com.au/resource/nuts-and-brain-health
(5) Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline: A Randomized Clinical Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25961184
(6) A cross sectional study of the association between walnut consumption and cognitive function among adult US populations represented in NHANES, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25732213
(7) Food for Thought: The Role of Walnuts in Cognitive Function and Healthy Aging, link: https://www.texasnp.org/news/340202/Food-for-Thought-The-Role-of-Walnuts-in-Cognitive-Function-and-Healthy-Aging-.htm
(8) Fight against Alzheimer's disease: New research on walnuts, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/10/141021125744.htm
(9) Dietary vitamin E and fat intake are related to Beck's depression score, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28531460
(10) What are some foods to ease your anxiety? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322652.php
(11) The Top 9 Nuts to Eat for Better Health, link: https://www.healthline.com/nutrition/9-healthy-nuts
(12) Pecans acutely increase plasma postprandial antioxidant capacity and catechins and decrease LDL oxidation in humans, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21106921
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O mână de nuci sau alune pe zi poate reduce riscul apariției mai multor afecțiuni
  • STUDIU: Unele nuci ar putea reduce recurența cancerului de colon
  • Cum poți reduce riscul de fibrilație atrială prin includerea unui singur aliment în dietă?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum