Îți cad unghiile? Ce poate însemna asta
Autor: Fermeșanu Liana
Unghiile de la mâini și de la picioare se mai pot rupe sau dezlipi de piele, uneori. De regulă, pățim asta când ne accidentăm, ne agățăm unghiile în ceva sau scăpăm ceva greu pe ele. În afară de accidentele obișnuite, unghiile pot să cadă și din alte motive, precum anumite afecțiuni sau folosirea unor produse care cauzează reacții alergice.
Dacă treci prin asta, probabil că unghia ta nu arată prea bine și ești speriat că daunele sunt ireversibile. Dar nu este așa, pentru că la fel ca în cazul oricărei alte probleme de sănătate, există soluții pentru vindecare.
Separarea unghiei de patul unghial sau direct de piele se numește onicoliză și e o afecțiune care afectează oamenii destul de des. Separarea unghiei începe de obicei de la vârf și avansează spre deget.
Poți să-ți dai seama de afecțiune din timp, dacă observi că se schimbă culoarea unghiei în alb, gri, galben, verde sau violet. Recuperarea depinde de rata creșterii unghiei și poate dura până la șase luni în cazul unghiilor de la mâini și până la opt luni pentru cele de la picioare. (1)
Principalele cauze ale onicolizei pot fi:
Traumele unghiei: Oricui îi pot cădea unghiile, dacă acestea sunt expuse la traume. Chiar și traumele care par mai inofensive pot duce la onicoliză, precum expunerea unghiilor la lovituri repetate, de genul tastatului cu ele la calculator când sunt lungi sau bătutului cu ele în birou, zilnic, în mod repetat. (2)
Reacții la chimicale: Onicoliza poate să fie rezultatul folosirii unor produse din manichiură, precum lipici, acrilic, acetonă sau aplicarea unghiilor false. (3) De asemenea, și chimicalele din țigări pot lăsa efecte negative. (4)
Psoriazis: Psoriazisul poate afecta orice zonă a corpului, inclusiv unghiile. În acest caz, se modifică textura unghiilor, care pot să se îngroașe, pot să apară șanțuri pe suprafața acestora și în unele cazuri, structura lor devine mai fragilă și le predispune la deteriorarea severă. Culoarea se poate modifica în galben-maroniu sau în alb, dacă încep să se rupă. (5)
Medicamente: Expunerea la soare în urma consumului de medicamente, precum cele care conțin psolaren, tetraciclină sau fluorocolină, poate face unghia să se ridice de pe patul unghial.
Infecțiile fungice ale unghiei întăresc țesutul aflat sub patul unghial și determină vârful unghiei să se ridice.
Hiperactivitatea glandei tiroide poate, de asemenea, să cauzeze onicoliză. (2)
Cum tratezi onicoliza
Primul pas în tratarea separării unghiei este identificarea cauzei. Dacă este un motiv medical, ai nevoie de o vizită la un specialist pentru a-ți pune diagnostic și a-ți prescrie un tratament potrivit.
În caz că ți-ai agățat unghia în ceva și s-a rupt doar o parte mică din ea, poți să iei niște măsuri acasă. (6) Dacă te doare, înmoaie degetul în apă rece pentru 20 de minute. Taie cât poți din unghie, cu o forfecuță sau o unghieră curată, pentru a nu o agăța în continuare de haine sau de altceva. Apoi, unge zona afectată cu un unguent antibiotic și pune un plasture deasupra, pe care să-l schimbi zilnic sau de fiecare dată când se udă.
Dacă ruptura este mai gravă și nu poți tăia din unghie, este mult sânge sub unghie sau s-a desprins aproape complet de deget, ia-o cu tine și mergi neapărat la un medic.
Prevenție
Pentru a preveni leziunile unghiilor, poți avea grijă la următoarele lucruri:
- Poartă mănuși dacă stai cu mâinile pentru mult timp în apă sau dacă folosești des produse de curățenie.
- Folosește cremă de mâini, inclusiv pe unghii.
- Curăță unghiile cu o perie moale.
- Taie-ți unghiile des, eventual după ce faci duș sau baie, pentru că sunt mai moi.
- Nu-ți ronțăi unghiile sau pielea din jurul lor și nici nu le curăța cu obiecte ascuțite.
- Poartă papuci care să ofere spațiu unghiilor, să nu le strângă între ele.
- Pentru a îngriji unghiile picioarelor, poartă mereu șosete curate și lasă-ți picioarele să respire libere pentru cât mai mult timp pe parcursul zilei.
- Adoptă o dietă alimentară echilibrată care să includă mai multă vitamina D și fier, în caz că ai nevoie.
(2) https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/onycholysis
(3) https://www.healthline.com/health/onycholysis#prevention
(4) https://www.nhs.uk/conditions/nail-problems/
(5) https://www.healthline.com/health/nail-psoriasis#symptoms
(6) https://www.webmd.com/first-aid/broken-toenail-falling-off#1
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inlaturarea unghiei
- Infectie unghie de la piciorul stang
- Trebuie sa consult medic ORL, stomatolog sau neurolog?
- Am micoza si mi-a cazut unghia
- Piele moarta langa unghie
- Unghii albastruii vinetii
- Problema crestere unghie