Mi s-au umflat buzele - cauze posibile

©

Autor:

Mi s-au umflat buzele - cauze posibile

Umflarea buzelor, ce se manifestă prin creșterea în volum a acestora, poate avea multiple cauze, de la infecții cutanate până la reacții alergice severe. În majoritatea cazurilor, anumite simptome secundare, precum mâncărimea sau senzația de căldură locală, însoțesc buzele umflate. În funcție de simptomele asociate și de modul de evoluție, se poate impune sau nu vizita la medic. O umflare a buzelor apărută brusc și care nu se ameliorează în decurs de câteva zile, care se agravează sau care este însoțită de simptome severe, necesită o evaluare medicală de urgență. (1, 2, 3)

Ce cauzează buzele umflate?

Umflarea buzelor apare în urma acumulării de lichide în țesuturile conjunctive slăbite de o scurtare a vaselor de sânge, cauzată de iritații sau traume la nivelul buzelor. Principalele cauze pentru care buzele se pot umfla sunt:

Alergiile alimentare, de mediu sau la medicamente

Alergiile alimentare reprezintă o cauză frecventă a buzelor umflate. În situația în care o alergie alimentară este factorul declanșator, umflarea va debuta la scurt timp de la consumul de alimente cu potențial alergen. În funcție de cantitatea consumată, dar și de alți factori individuali, umflarea feței poate fi însoțită și de o tumefiere a feței sau limbii, amețeală, tuse șuierătoare, probleme stomacale și probleme de înghițire. Sindromul alergiei orale, declanșat în urma consumului de fructe crude, legume crude sau anumite tipuri de nuci, de către persoanele alergice la polen sau latex, este cel mai frecvent raportat tip de alergie alimentară. (1, 2, 3, 4)

Mușcăturile sau înțepăturile insectelor pot provoca, de asemenea, umflarea buzelor. Persoanele alergice la înțepătura de albină pot prezenta reacții similare cu cele raportate de persoanele alergice la anumite alimente. O altă alergie, cea la medicamente, se manifestă prin creșterea în volum a buzelor, asociată cu urticarie, erupții cutanate, tuse șuierătoare, vărsături, amețeală sau umflături în alte zone ale corpului. (1, 3, 4)

Leziuni locale

Leziunile de la nivelul feței, fie că este vorba de tăieturi, arsuri, mușcături sau răni provocate de un obiect contondent, cu precădere apărute în jurul gurii sau maxilarului, pot provoca umflarea buzelor. În funcție de tipul leziunii, pot să apară inclusiv sângerări sau modificări de culoare a pielii buzelor. Apariția unor alte simptome, precum căldură sau sensibilitate locală, pot indica dezvoltarea unei infecții locale. (1, 2, 3)

Infecții locale

Virusul herpex simplex, responsabil pentru herpesul bucal, poate provoca erupții veziculare eritematoase. De asemenea, celulita, o infecție bacteriană comună a pielii, poate provoca umflarea buzelor sau a oricărei părți a corpului infectată. Atunci când s-au umflat buzele dimineața, imediat după trezire, cel mai frecvent este vorba despre o infecție. (1, 2, 5)

Acnee chistică

Acneea chistică, o formă severă de acnee, ce se manifestă prin apariția pe piele a unor erupții (coșuri) adânci, poate provoca leziuni inclusiv pe buze, determinând creșterea în volum a uneia dintre buze (superioare sau inferioare), în funcție de localizare. Acneea chistică necesită un diagnostic, pentru a putea fi ținută sub control. De obicei, problema se ameliorează cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, umflăturile dureroase nu vor dispărea singure. (5, 6)

Afecțiuni musculare și neurologice

O varietate de condiții medicale care afectează nervii și mușchii faciali pot determina umflarea buzei. Foarte afectați sunt muzicienii care cântă la trombon, din cauza faptului că petrec ore întregi cu buzele strânse în timp ce cântă. Sindromul Melkersson-Rosenthal, o afecțiune neurologică inflamatorie rară, poate fi o cauză a edemului buzelor. Sindromul, ce se manifesta prin paralizii faciale periferice recurente, edem facial și limbă fisurată, poate afecta persoanele de orice vârstă, debutul simptomelor fiind frecvent însă între 20 și 40 de ani. Conform estimărilor, sindromul Melkersson-Rosenthal apare la mai puțin de 0, 1% din populația generală. (1, 7)

Probleme dentare sau cancer bucal

Tratamentele dentare, inclusiv aparatul dentar, pot determina umflarea buzelor pe termen scurt, de regulă la puțin timp de la efectuarea procedurii dentare. De asemenea, tratamentele dentare pot declanșa o infecție dentară sau gingivală, ce se manifestă prin umflarea buzelor și inflamarea interiorului gurii. Cancerul bucal, o afecțiune ce poate să se dezvolte inclusiv pe buza superioară sau inferioară, provoacă leziuni și tumefieri. (5, 8)

Tratamentul pentru buzele umflate depinde întotdeauna de cauza de bază, care a declanșat edemul. Tocmai din acest motiv, o umflare a buzei care persistă sau care apare de mai multe ori în decursul unei luni, necesită evaluare amănunțită. În așteptarea vizitei la medic, poate fi utilă administrarea medicamentelor antiinflamatorii, pentru reducerea umflăturii. (1, 5)


Data actualizare: 04-08-2021 | creare: 04-08-2021 | Vizite: 36015
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Buzele umflate dimineața
  •