Cum tratăm corect arsurile solare în funcție de gravitate
Arsura solară constituie o situație patologică foarte des întâlnită, cu care majoritatea populației s-a confruntat cel puțin o dată în viață, fiind asociată în special sezonului cald. Arsurile solare pot afecta în egală măsură toate grupele de vârstă, iar pe termen lung se poate asocia cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de piele.
Cum se produce o arsură solară?
Mecanismul de producere a unei arsuri solare depinde de o serie de factori care variază fie de la persoană la persoană, fie sunt caracteristice radiațiilor emise de soare sau de surse artificiale:
- cantitatea de melanină proprie fiecărui individ, evidențiabilă prin culoarea mai închisă a pielii anterior expunerii la soare;
- administrarea unor anumite medicamente (diuretice de tip tiazidic, antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice din clasa tetraciciclinelor, fluorochinolonelor, etc.) care cresc riscul apariției arsurilor;
- durata expunerii la radiațiile solare, după depășirea pragului de 3-4 ore evidențiindu-se primele semne de arsură;
- momentul zilei la care are loc expunerea, cea mai mare cantitate de radiații fiind emisă în intervalul cuprins între ora 10 și ora 14;
- prezența norilor, care atenuează în jur de 10% din radiații, procent deseori insuficient pentru a putea preveni arsurile;
- lungimea de undă a radiației, tipul UVB fiind mai argresiv asupra pielii;
- altitudinea, arsurile solare asociindu-se zonelor aflate la altitudini crescute;
- apropierea de ecuator a zonei unde are loc expunerea;
- indicele UV al zilei respective, valoarea sa fiind direct proporțională cu riscul de dezvoltare a arsurilor;
- grosimea stratului de ozon, care are rol protector prin acțiunea de absorbție a radiațiilor;
- sezonul în care are loc expunerea, întrucât majoritatea arsurilor solare au loc în lunile de vară.
Radiațiile ultraviolete se clasifică în trei categorii, în funcție de lungimea de undă: tipul A (UVA) cu lungimea cuprinsă între 320 și 400 nm, tipul B (UVB) cu spectru între 290 și 320 nm și tipul C cuprins între 200 și 290 nm. DIntre acestea, tipurile A și B sunt responsabile cu precădere de apariția arsurilor, prin acțiunea distructivă asupra ADN-ului celular. Consecutiv acestei distrucții are loc trasmiterea unor semnale intercelulare care programează moartea celulelor afectate. De asemenea, la nivel celular se eliberează mediatori ai inflamației care cauzează vasodilatație însoțită de edem, acestea fiind responsabile pentru aspectul roșu și tumefiat caracteristic zonei arse. (1), (2), (3)
Care sunt gradele arsurilor solare?
Modalitatea specifică de prezentare a unei arsuri solare este compusă din următoarele elemente:
- Persoană cu antecedente recente de expunere la soare, fie în aer liber, fie în spații amenajate de tip solar;
- Aspect eritematos (de culoare roșie) al pielii de intensitate maximă după 12 până la 48 de ore ulterior expunerii;
- Durere în grade variabile, direct proporțională cu durata expunerii la soare;
- Zone înconjurătoare neafectate, consecutiv purtării articolelor de îmbrăcăminte cu rol protector (pălărie, costum de baie, ochelari de soare);
- Piele caldă la atingere, dureroasă, edemațiată, eritematoasă, cu apariția veziculelor lichid în cazurile mai severe;
- Simptome generale asociate precum febră, frisoane, senzație de greață cu sau fără vărsături;
Din punct de vedere al severității, arsurile cauzate de soare se împart în două categorii:
- Gradul 1: Este caracterizat prin severitate scăzută a simptomelor locale caracteristice, iar din punct de vedere al profunzimii se limitează la stratul superficial al pielii (epidermul). Arsura se va vindeca într-un interval de aproximativ o săptămână, fără a determina apariția cicatricilor.
- Gradul 2: Acest tip de arsură solară se diferențiază de primul grad prin atingerea stratului mai profund din compoziția pileii, ajungând să afecteze atât epidermul, cât și dermul superficial. Gravitatea crescută se pune în evidență prin eritemul de intensitate superioară gradului 1 (roșeața mai intensă a pielii) care alternează cu zone decolorate, edemul întins pe o suprafață mai mare, aspectul neted, lucios al pielii afectate, precum și durerea de intensitate mare. Elementul diagnostic care certifică gradul al doilea al arsurii este reprezentat de apariția bulelor cu lichid clar, care poartă denumirea de flictene. Aceste cazuri sunt într-o proporție mai mare asociate cu prezența șocului caloric (denumit în mod uzual „insolație”) ale cărui simptome includ: febră, frisoane, crampe musculare, tahicardie, tahipnee, greață, vărsături, status mental alterat. (2), (4), (5)
Cum se acordă primul ajutor pentru arsurile solare?
În trecut, atât primul ajutor, cât și tratamentul arsurilor solare era bazat pe o serie de metode tradiționale mai mult sau mai puțin eficiente. Actualmente, primul ajutor se bazează pe anumite principii simple care asigură limitarea acțiunii agentului vulnerant, reprezentat de căldura solară:
- Îndepărtați persoana din mediul care a cauzat arsura (plajă, proxmitatea piscinei, solar). În timpul deplasării, asigurați-vă ca zona sau zonele afectate sunt acoperite de haine sau alte materiale.
- Răciți zona afectată utilizând un jet de apă rece, un material textil umezit sau prin aplicarea de gheață după învelirea acesteia cu un material de protecție; nu aplicați gheața direct pe piele. Aceste măsuri au drept scop oprirea acțiunii agentului termic asupra pielii, întrucât aceasta persistă un anume timp după sustragerea din mediu.
- Asigurați o hidratate adecvată a persoanei și urmăriți în dinamică starea generală a acesteia, căutând semne ale șocului caloric.
De cele mai multe ori, arsura solară nu reprezintă o urgență pentru pacientul adult, iar acordarea adecvată a primului ajutor limitează în mod eficient avansarea leziunii. În cazul sugarilor sau copiilor însă, arsurile pot deveni o urgență, în funcție de timpul de expunere și de vârstă. Sugarii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie expuși în niciun mod la acțiunea radiațiilor solare, iar cei care au depășit această vârstă necesită aplicarea cremelor cu protecție ridicată. Dacă observați semne ale arsurilor la un bebeluș sau copil de vârstă mică, acesta trebuie adresat cât mai repede către un serviciu medical, întrucât riscul de deshidratare este semnificativ, iar instalarea șocului are loc mult mai rapid față de un adult sau adolescent. (3), (6)
Cum se tratează corect arsura solară?
Principiile de tratament ale arsurilor cauzate de soare sunt similare celor utilizate în acordarea primului ajutor și se vor efectua pe o perioadă de 3-5 zile de la apariția leziunii
- Aplicați loțiuni hidratante la nivelul pielii afectate, de tipul cremelor sau gelurilor cu aloe vera pentru ameliorarea simptomelor.
- Hidratați-vă corespunzător pe toată durata vindecării. Evitați consumul de cofeină sau băuturi alcoolice, deoarece acestea au efect diuretic, promovând deshidratarea organismului.
- Evitați pe cât posibil expunerea dumneavoastră la soare și acoperiți zona afectată cu articole de îmbrăcăminte lejere.
- La recomandarea medicului, administrați antiinflamatoare nesteroidiene de tipul aspirinei sau ibuprofenului pentru limitarea inflamației locale.
- În cazul apariției flictenelor, adresați-vă unui serviciu medical. Este interzisă spargerea acestora, întrucât va crește riscul de infecție. Acoperiți zona cu un bandaj steril de tifon, iar dacă acestea se sparg de la sine, curățați zona cu apă și săpun (sunt preferate săpunurile fără parfumuri sau alți agenți iritanți) și aplicați o cremă cu antibiotic.
- Dacă pielea începe să se exfolieze, evitați îndepărtarea crustelor și continuați aplicarea cremelor hidratante.
- În cazul agravării simptomelor sau a lipsei de răspuns la tratamentul local, orientați-vă de urgență către un serviciu medical specializat. (2), (7)
Ce recomandări există pentru pacienții care au suferit arsuri solare?
- Nu expuneți zona respectivă la soare pentru o perioadă de câteva săptămâni sau luni după vindecare.
- Aplicați loțiuni cu factor de protecție ridicat cu 30 de minute înaintea expunerii la radiațiile solare, apoi reaplicați din 90 în 90 de minute. Veți preveni astfel afectarea secundară a zonei.
- Evitați expunerea îndelungată la soare, în special între orele 10 și 14.
- Nu lăsați arsurile netratate. în special cele de grad avansat, prevenind astfel alterarea structurii pielii și dezvoltarea cicatricilor.
(2) Sunburn, link: https://emedicine.medscape.com/article/773203-overview#a5
(3) Sunburn & Your Skin, link: https://www.skincancer.org/risk-factors/sunburn/
(4) What to know about first and second degree sunburn, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/sunburn-severity
(5) Burn Stages, link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/skin-hair-and-nails/burns/stages.html
(6) Sunburn, link: https://www.sja.org.uk/get-advice/first-aid-advice/effects-of-heat-and-cold/sunburn/
(7) Sunburn Treatment, link: https://www.webmd.com/first-aid/sunburn-treatment
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mancarimi ingrozitoarea:(( help
- Dupa ce am stat la plaja, seara mi s a inrosit pielea si mi s-a umflat fata
- Arsura de soare
- Pata maronie pe umar, arsura solara...
- Arsuri de la solar decojire a pielii
- Ars de Soare
- Arsura solara grava?