Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?

Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?

©

Autor:

Alunițele și petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?

Problemele pielii precum alunițele, negii, papiloamele cutanate, petele maro și multe altele sunt cauzate de unele dezechilibre hormonale, infecții cu anumite tulpini virale sau modificări ale stilului de viață.

Alunițele

MulÈ›i oameni se nasc cu aluniÈ›e È™i, deÈ™i acestea pot dispărea de-a lungul anilor, cele mai multe durează pe întreaga durată de viață. Principalele motive de îngrijorare se nasc în cazul în care aluniÈ›ele se dezvoltă sau se schimbă repede, deoarece aceste modificări pot anunÈ›a dezvoltarea de melanom - un tip grav de cancer de piele.

Cum pot fi eliminate alunițele?

Medicul va efectua în mod obiÈ™nuit o biopsie la nivelul pielii utilizând un instrument similar unui aparat de ras pentru a rade aluniÈ›a, folosind un dispozitiv circular pentru a îndepărta o secÈ›iune a aluniÈ›ei sau folosind un bisturiu pentru a o elimina integral. (1) AluniÈ›ele plate, care nu sunt suspecte, pot fi îndepărtate într-un mod similar sau prin folosirea unui laser.

Cicatrici după procedura de îndepărtare a aluniÈ›elor?

În mod normal, nu vei suferi o durere severă pe măsură ce zona se vindecă. Indiferent de tipul de îndepărtare a aluniÈ›elor pe care ai ales să-l foloseÈ™ti, medicul ar trebui să ofere câteva recomandări pentru a păstra zona cât mai curată.

Pentru pacienÈ›ii fără cusături, se poate folosi un amestec de apă È™i săpun delicat peste rană cel puÈ›in o dată pe zi, urmat de aplicarea unui unguent, cum ar o cremă antibacteriană înainte de aplicarea unui bandaj adeziv.

Dacă ai avut cusături, medicul va recomanda ca pentru câteva zile să păstrezi zona cât mai uscată posibil È™i să eviÈ›i orice tip de exerciÈ›ii fizice care presupun mult efort.

În cele din urmă, după intervenÈ›ie, vei avea o cicatrice. Mărimea cicatricii depinde de mărimea aluniÈ›ei È™i de tipul de procedură la care ai apelat. Pentru zonele sensibile din punct de vedere cosmetic, cum ar fi faÈ›a, este adesea preferată excizia directă a aluniÈ›elor, iar cicatricea rezultată este o linie subÈ›ire, dreaptă, care poate fi adesea orientată astfel încât să se amestece cu creastele naturale din piele.

Dacă te confrunÈ›i cu durere după îndepărtarea aluniÈ›elor sau dacă observi că aluniÈ›a creÈ™te înapoi, este important să consulÈ›i un spacialist.

OpÈ›iuni de îndepărtare a aluniÈ›elor la domiciliu

PacienÈ›ii pot rămâne uneori cu cicatrici după îndepărtarea chirurgicală a aluniÈ›elor. Ca urmare, în majoritatea cazurilor, oamenii optează pentru utilizarea de tratamente de îndepărtare a aluniÈ›eor la domiciliu, cum ar fi folosirea cremelor din comerÈ›.

Cu toate acestea, spacialiÈ™tii avertizează o atenÈ›ie crescută la eventualele riscuri care pot apărea. În 2011, au existat câteva incidente în care ingredientele aflate în compoziÈ›ia acestor creme au provocat arsuri grave, iar produsele au fost retrase de pe piață. (2)

Un alt lucru de reÈ›inut este faptul că anumite creme pot duce la dezvoltarea de melanom. Mai degrabă decât să alegi o opÈ›iune de tratament la domiciliu, este întotdeauna mai avantajos să consulÈ›i un specialist È™i să urmezi sfaturile lor pentru tratamente adecvate de piele. Acest lucru este cu atât mai important dacă un pacient are o istorie extinsă de expunere abuzivă la soare sau de fumat.

Riscurile de îndepărtare a aluniÈ›elor

Riscurile metodelor de îndepărtare a aluniÈ›elor variază de la infecÈ›ie la alergii anestezice rare È™i leziuni nervoase foarte rare. Este întotdeauna prudent să alegi un dermatolog sau chirurg cu abilități È™i experiență adecvate pentru a reduce riscurile asociate cu această procedură.

Petele maronii

Hiperpigmentarea este o problemă destul de comună a pielii. Cunoscută È™i sub denumirea de melasmă sau chloasmă, în funcÈ›ie de cauzele apariÈ›iei, se manifestă prin producerea unor pete maronii, în special la nivelul tenului. Acestea sunt mai frecvente la cei cu un ten deschis È™i apar mai frecvent la cei care petrec mult timp la soare.

Multe opțiuni de tratament sunt disponibile pentru petele maro de pe piele. Există două tipuri de tratament:

  • 1. Creme È™i loÈ›iuni.
  • 2. Proceduri medicale.


Cremele È™i loÈ›iunile necesită disciplină. Pentru a obÈ›ine rezultate, trebuie să aplici o cremă sau loÈ›iune o dată sau de două ori pe zi timp de săptămâni sau luni. Dacă preferi să utilizezi o cremă sau o loÈ›iune pentru tratarea petelor maro, Academia Americană de Dermatologie recomandă să consulÈ›i un dermatolog.

Procedurile medicale care includ terapia cu laser și exfolierea chimică, tind să funcționeze mai repede, dar au un risc mai mare de a provoca efecte secundare.

Tratamentul cu laser: Unul sau două tratamente cu laser pot trata rapid petele maro È™i vei avea probabil rezultate mai îndelungate decât ca atunci când aplici o cremă.

Laserele pot provoca, de asemenea, unele efecte secundare, cum ar fi crustele sau întunecarea temporară a petelor, pe care nu le vei obÈ›ine cu cremele. Aceste reacÈ›ii adverse tind să se estompeze rapid.

Crioterapia: Acesta este un tratament des folosit. Pe durata tratamentului, un dermatolog atacă celulele de la nivelul petelor maronii, prin îngheÈ›area acestora. Tratamentul poate fi dureros, dar este rapid.

După tratament, este posibil să ai dureri, blistere sau roÈ™eață temporară È™i umflături. Posibilele efecte secundare permanente includ întunecarea petelor sau cicatricile.

Microdermabraziunea: În timpul acestei proceduri, un dermatolog va elimina petele de pe piele. Studiile arată că acest lucru poate fi destul de eficient, mai ales când un pacient urmează È™i exfolierea chimică.

Într-un studiu, unii pacienÈ›i au fost trataÈ›i cu microdermabraziune o dată la 2 săptămâni timp de 16 săptămâni. Aproximativ 40% din aceÈ™ti pacienÈ›i au văzut că petele de vârstă au dispărut complet. PacienÈ›ii care au primit microdermabraziune È™i exfoliere chimică au avut rezultate mai bune. Jumătate dintre aceÈ™ti pacienÈ›i au văzut că petele de vârstă au dispărut complet. (3)

După un tratament cu microdermabraziune, este posibil să apară roÈ™eață uÈ™oară care va dispărea probabil în câteva ore.

Peeling chimic: Acest lucru poate trata efectiv petele de pe mâini. Într-un studiu care a comparat peelingul chimic cu crioterapia, cercetătorii au descoperit că 47% dintre pacienÈ›ii care au primit exfoliere chimică au avut o scădere de 50% a petelor maro. (4)

Pentru a fi în siguranță È™i a preveni apariÈ›ia aluniÈ›elor È™i a petelor maro pe piele este important să te protejezi de expunerea la radiaÈ›ii ultraviolete. PoÈ›i face acest lucru prin utilizarea de protecÈ›ie solară È™i prin îmbrăcămintea pe care o foloseÈ™ti, metode de prevenÈ›ie care ar trebui să înceapă de la o vârstă foarte fragedă.

Expunerea la soare experimentată în timpul copilăriei poate avea un efect considerabil mai târziu în viață, deoarece expunerea la radiaÈ›ii ultraviolete pe care o ai în această perioadă va fi vizibilă 20 sau 30 de ani mai târziu.


Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 12006
Bibliografie
1. Skin biopsy. Url: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/skin-biopsy/about/pac-20384634
2. Adverse effects of a mole removal cream.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=mole+removal+creams
3. What can get rid of age spots?Url: https://www.aad.org/public/skin-hair-nails/anti-aging-skin-care/age-spots
4. Evidence and Considerations in the Application of Chemical Peels in Skin Disorders and Aesthetic Resurfacing. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2921757/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AluniÈ›ele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din aluniÈ›e noi, decât din cele existente deja
  • Legătura dintre numărul de aluniÈ›e È™i cancerul de piele
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum