Intubat (pentru COVID) în România - riscul de a lua microbi de spital

©

Autor:

Intubat (pentru COVID) în România - riscul de a lua microbi de spital

În contextul pandemiei COVID-19, numeroase persoane infectate cu noul coronavirus sunt internate în spital, prezentând simptomatologia specifică acestei afecțiuni: febră, durere în gât, disfagie, tuse seacă. Dintre acestea, unele ajung să fie internate în secția de anestezie terapie intensivă, din cauza severității bolii, care duce la apariția dificultăților respiratorii, tulburărilor de ritm cardiac şi a altor manifestări clinice care, în asociere, pot duce la instalarea insuficienței de organ.

Cu toate că, de cele mai multe ori, în unitățile medicale se ridică problema prevenirii contaminării personalului medical de pe secțiile de anestezie terapie intensivă cu noul coronavirus, există elemente de risc și pentru bolnavii internați. Este drept faptul că prima măsura necesară este aceea de a proteja cadrele medicale care se ocupă de cazurile infectate cu noul coronavirus şi ajunse pe secțiile de anestezie terapie intensivă, dar nu trebuie să uităm nici de bolnavii diagnosticați cu COVID-19, ajunşi pe aceste secții.

În cazul acestor bolnavi nu există doar pericolul de deces, prin insuficiență multiplă de organ, în cazul în propriul organism nu răspunde la tratamentul administrat, ci există şi riscul contractării unei infecții nosocomiale - microbi de spital - în cazul în care procedurile şi instrumentarul utilizat pentru tratamentul suportiv nu sunt aseptice.

Ce sunt „microbii de spital”?

Infecțiile nosocomiale sau intraspitaliceşti (microbi de spital) sunt reprezentate de acele infecții contractate in interiorul spitalului. Infecțiile nosocomiale reprezintă o adevărată problemă de sănatate pentru populația internată în spital şi reprezintă una din cele mai importante cauze de morbiditate şi mortalitate la nivel mondial.

Conform datelor din literatura de specialitate, riscul de a lua microbi de spital se datorează:

  • creşterii incidenței afecțiunilor caracterizate prin scăderea sistemului imunitar,
  • creşterea rezistenței bacteriene la antibiotice,
  • creşterea aglomerării umane şi
  • efectuarea diferitelor proceduri chirurgicale sau procedurilor de mică chirurgie utilizând instrumentar nesteril.


Agenții patogeni responsabili de apariția infecțiilor nosocomiale sunt reprezentați de virusuri, bacterii sau fungi prezente în mediul spitalicesc. Toate aceste microorganisme se răspândesc cu uşurință în interiorul organismului uman şi sunt rezistente față de tratamentul antimicrobian administrat.

Cele mai frecvente infecții nosocomiale sunt:

  • infecțiile de tract urinar,
  • infecțiile plăgilor chirurgicale,
  • infecțiile căilor respiratorii inferioare şi
  • infecțiile fluxului sangvin.


Intubat (pentru COVID) în România - riscul de a lua microbi de spital

În cazul bolnavilor intubați pentru COVID-19 în secțiile de anestezie terapie intensivă, riscul de contractare a infecțiilor nosocomiale este extrem de mare, din cauza condiției de sănătate extrem de precară pe care aceşti bolnavi o au. De asemenea, riscul de a lua microbi de spital este strâns legat de sterilitatea instrumentarului utilizat, gradul de asepsie a procedurilor efectuate și, nu în ultimul rând, de nivelul de igienizare al spațiului medical.

În acest context, efectuarea anumitor proceduri în condiții aseptice (precum intubarea şi ventilarea bolnavului, efectuarea injecțiilor şi a perfuziilor, etc.) şi utilizarea unor instrumente sterile (precum masca facială, canula nazală, etc.), reprezintă metodă de a preveni apariția infecțiilor nosocomiale în cazul acestor bolnavi.

Riscul de a lua microbi de spital în România

Conform Centrului Național pentru Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, în anul 2017 au fost înregistrate 19.607 de cazuri de infecții nosocomiale, pe primul loc situându-se infecțiile digestive (cu 8.019 cazuri), urmate de cele respiratorii (3.549 cazuri). La acel moment, județele care au înregistrat cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale au fost Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timiş.

Se estimează faptul că în acest an, din cauza pandemiei COVID-19, vor fi înregistrate mult mai multe cazuri de infecții nosocomiale, pe primul loc aflându-se cele respiratorii. Cât priveşte județele care vor înregistra cele mai multe cazuri de infecții nosocomiale, analiştii consideră că aceastea vor fi județele care prezintă în prezent cele mai numeroase cazuri de COVID-19.

Dr. Roxana Betea, medic specialist pe anestezie terapie intensivă, care își desfășoară activitatea profesională la Spitalul Județean din Deva, diagnosticată cu COVID-19 și internată în spital, susține faptul că majoritatea deceselor în rândul persoanelor tinere diagnosticate cu COVID-19 se datorează infecțiilor nosocomiale, nu infecției virale în sine. Medicul afirmă faptul că bolnavii diagnosticați cu COVID-19 și internați în spital datorită simptomatologiei severe, ajung „să nu mai respire” și astfel sunt „puși pe ventilator”. „De aici încep infecțiile, cele nosocomiale, de unde chiar mori, nu din cauza COVID-19”, afirmă medicul. Dr. Roxana Betea susține faptul că majoritatea deceselor în spital din România, apărute în rândul persoanelor tinere internate, sunt datorate, sunt datorate infecțiilor nosocomiale, principalul mecanism fiind reprezentat de o pneumonie suprainfectată, care nu mai răspunde la nici o combinație de antibiotice.


Data actualizare: 10-04-2020 | creare: 10-04-2020 | Vizite: 1623
Bibliografie
1. Infecţiile nosocomiale, link: https://www.medichub.ro/reviste/infectio-ro/infectiile-nosocomiale-id-87-cmsid-67
2. Nosocomial Infections: The Definition Criteria, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3470069/
3. What Are Nosocomial Infections?, link: https://www.healthline.com/health/hospital-acquired-nosocomial-infections
4. De ce mor tinerii de COVID-19? Explicațiile unui medic specialist ATI, link: https://www.mediafax.ro/coronavirus/de-ce-mor-tinerii-de-covid-19-explicatiile-unui-medic-specialist-ati-19057850
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •