Legatura dintre tratamentul antihipertensiv cu IECA sau BRA și riscul de infecție COVID-19

©

Autor:

Legatura dintre tratamentul antihipertensiv cu IECA sau BRA și riscul de infecție COVID-19
Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocanții receptorilor angiotensinei II (BRA) reprezintă 2 categorii de medicamente administrate în tratamentul hipertensiunii arteriale.
IECA (ramipril, enelapril, lisinopril, perindopril) acționează prin blocarea enzimei de conversie a angiotensinei, care transformă angiotensina I în angiotensină II. Scăderea producerii de angiotensină II stimulează natriureza și scade tensiunea arterială. (1)

BRA (candesartan, irbesartan) blochează angiotensina II, antagonizând efectele sale vasoconstrictoare și de retenție hidrosalină. Astfel, BRA determină natriureză, cu scăderea tensiunii arteriale. (2)

Studiile efectuate până în prezent au arătat că SARS-CoV și SARS-CoV-2 pătrund în organismul uman prin legarea de enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), exprimată de celulele epiteliale din plămâni, intestin, rinichi și vase sanguine. (3)

S-a observat că expresia ACE2 este crescută în următoarele cazuri:
  • La bolnavii cu diabet tip 1 sau 2 în tratament cu IECA sau BRA (aici utilitatea IECA si BRA este de protecție renală in nefropatia diabetică)
  • La bolnavii hipertensivi în tratament cu IECA sau BRA
  • După administrarea de tiazolidindione sau ibuprofen (1, 2, 3)

În concluzie, deoarece aceste categorii de bolnavi au o expresie crescută a ACE2 iar virusul 2019-nCoV acționează asupra ACE2, s-a emis ipoteza că diabeticii și hipertensivii în tratament cu IECA sau BRA au un risc mai mare de dezvoltare a unor forme severe, chiar fatale de infecție COVID-19. (3)

Dacă ipoteza este confirmată, atunci tratamentul cu IECA și BRA ar putea fi pus sub semnul întrebării în contextul pandemiei COVID-19. La momentul actual, conform unui articol din The Lancet, se recomandă monitorizarea atentă a pacienților cu boală cardiacă, hipertensiune arterială sau diabet, care primesc medicamente ce cresc expresia de ACE2 (IECA sau BRA), întrucât ar putea avea un risc crescut de infecție severă COVID-19. Un studiu publicat pe PubMed pe data de 28 februarie 2020 sugerează faptul ca blocantele canalelor de calciu ar putea fi o alternativă la tratamentul antihipertensiv cu IECA sau BRA, întrucât nu există nicio dovadă cum că ar crește expresia sau activitatea ACE2. (3)

Mai mult, un alt aspect care ar trebui luat în considerare este polimorfismul ACE2 ce apare în diabetul zaharat, accidentul vascular cerebral și hipertensiunea arterială, în special la populația asiatică. Acest polimorfism ar putea crește riscul de infecție cu noul coronavirus. (3)

În concluzie, susceptibilitatea mai crescută a unui individ la infecția COVID-19 ar putea fi rezultatul unei combinații dintre polimorfismul ACE2 și tratamentul cu IECA sau BRA. (3)

Totusi, intrucât la momentul actual nu exista dovezi științifice care sa confirme ipoteza potrivit căreia tratamentul cu IECA și BRA ar crește riscul de COVID-19, Consiliului de Hipertensiune al Societății Europene de Cardiologie recomandă continuarea tratamentului antihipertensiv cu aceste 2 medicamente. De fapt, studiile efectuate la animale sugerează că aceste medicamente chiar protejează împotriva complicațiilor pulmonare severe din infecția cu COVID-19. La specia umana nu exista dovezi in acest sens.

Data actualizare: 17-03-2020 | creare: 17-03-2020 | Vizite: 2056
Bibliografie
1. Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431051/
2. Angiotensin II receptor blockers: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200815/
3. Are patients with hypertension and diabetes mellitus at increased risk for COVID-19 infection?: https://www.thelancet.com/pdfs/journals/lanres/PIIS2213-2600(20)30116-8.pdf
4. Position Statement of the ESC Council on Hypertension on ACE-Inhibitors and Angiotensin Receptor Blockers: https://www.escardio.org/Councils/Council-on-Hypertension-(CHT)/News/position-statement-of-the-esc-council-on-hypertension-on-ace-inhibitors-and-ang
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •