Înlocuitorii de carne nu oferă organismului aceiași nutrienți ca produsele animale

©

Autor:

Înlocuitorii de carne nu oferă organismului aceiași nutrienți ca produsele animale
Creșterea interesului oamenilor pentru dietele pe bază de plante a dus la o disponibilitate tot mai mare a alimentelor de origine vegetală. La rândul său, creșterea disponibilității alimentelor de origine vegetală a accentuat provocările în ceea ce privește valoarea nutritivă a acestor produse. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers arată că multe dintre alimentele de origine vegetală care promit să înlocuiască carnea, oferind un nivel similar de fier și zinc, în realitate conțin forme ale celor doi nutrienți care nu pot fi absorbite de organism.
Dietele alcătuite în principal din alimente pe bază de plante au un impact pozitiv asupra climei, fiind asociate, de asemenea, cu importante beneficii pentru sănătate. Studiile sugerează faptul că dietele bogate în alimente de origine vegetală reduc riscul de boli cardiovasculare și metabolice. Cu toate acestea, există insuficiente studii care să investigheze efectele consumului de alimente vegetale înlocuitori de carne.

În cadrul lucrării actuale, cercetătorii au analizat peste 40 de înlocuitori diferiți de carne vânduți în Suedia, majoritatea fabricați din proteine de soia și mazăre. „Printre produsele analizate, am observat o variație importantă a conținutului nutrițional. De asemenea, am putut observa faptul că absorbția estimată a fierului și a zincului din aceste produse a fost extrem de redusă. Credem că acest lucru se datorează conținutului crescut de fitați existenți în aceste alimente vegetale”, a declarat autorul studiului, Cecilia Mayer.

Fitații, găsiți în cantități mari în alimente precum fasole și cereale, reprezintă substanțe formate în urma combinației unor minerale cu acidul fitic, care inhibă absorbția mineralelor în organism. Fierul, împreună cu zincul, nutrienți esențiali pentru organism, se leagă de fitați, astfel că nu pot fi absorbite de către organism, pentru a putea fi ulterior utilizate.

sursa: Science Daily
foto: Chalmers University of Technology

Data actualizare: 12-12-2022 | creare: 12-12-2022 | Vizite: 439
Bibliografie
Low nutritional quality in many vegetarian meat substitutes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221208085718.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: