Ingrijirea prenatala

©

Autor:

Ingrijirea prenatala

Îngrijirea prenatală începe înainte de momentul concepției. Pentru dezvoltarea în condiții optime a fătului şi pentru a evita anumite complicații care pot apărea în sarcină, viitoarea mămică trebuie să aibă grijă de sănătatea ei.

Femeile care sunt perfect sănătoase înainte de apariția unei sarcini prezintă un risc mult mai redus de a dezvolta diferite afecțiuni sau complicații grave ale sarcinii (preeclampsia, diabetul gestațional).

Sfaturile privitoare la o îngrijire prenatală optimă pot fi culese de la medicul de familie sau medicul obstetrician.

Consultațiile prenatale trebuie să cuprindă stabilirea concretă a datei naşterii şi efectuarea anumitor teste prenatale (precum amniocenteza, determinarea glicemiei, prelevarea sau biopsia vilozităților coriale, etc.) pentru a examina modul de dezvoltare a fătului. De asemenea, în cadrul acestor consultații prenatale medicul va informa viitoarele mămici cu privire la vaccinurile care trebuiesc făcute bebeluşului după naştere. [1], [2]

Programul medical de îngrijire prenatală

Programul medical din România implementat pentru îngrijirea prenatală a gravidei şi a fătului presupune efectuarea efectuarea următoarelor tipuri de investigații imagistice, în funcție de vârsta gestațională:

  • În primul trimestru de sarcină, se recomandă consult ginecologic de specialitate de îndată ce femeia în cauză a aflat că este însărcinată. Îngrijirea prenatală în perioada primului trimestru de sarcină presupune consult de specialitate o dată la patru săptămâni. În caz de apariție a unor manifestări clinice neobişnuite în sarcină, precum sângerări vaginale sau contracții uterine, se dispune monitorizarea atentă a sarcinii, femeia fiind chemată pentru consultație zilnic sau săptămânal. Prima consultație prenatală presupune efectuarea unei anamneze complete cu privire la antecedentele patologice personale sau familiale ale gravidei, confirmarea diagnosticului de sarcină, evaluarea aparatului genital, documentarea cu privire la starea de sănătate a gravidei, condițiile familiale şi de muncă. De asemenea, de la prima consultație prenatală se recomandă identificarea sarcinilor cu risc obstetrical crescut.
    Dintre investigațiile paraclinice efectuate în cadrul primei consultații prenatale amintim: hemoleucograma completă, determinarea glicemiei, determinarea testelor hepatice, renale şi tiroidieneefectuarea examenului sumar de urină şi a uroculturii, efectuarea examenului bacteriologic al secreției vaginale, determinarea testului HIV, a VDRL-ului, complexului TORCH, a testelor pentru hepatita B şi C, efectuarea examenului ecografic.


  • În al doilea trimestru de sarcină, consultațiile femeii insărcinate vor fi efectuate de două ori pe luna şi au drept scop evaluarea stării generale a femeii, acomodarea acesteia la condițiile de sarcină si identificarea modificărilor adaptative ale organismului matern în sarcină. În cadrul consultației prenatale din trimestrul doi de sarcină se înregistrează data perceperii primelor mişcări fetale, se examinează frecvența şi calitatea bătăilor cardiace, se determină greutatea corporală a gravidei (creşterea în greutate la femeile gravide trebuie să fie progresivă şi uniformă) şi se măsoară circumferința abdominală şi înălțimea fundul uterin (creşterea cu un cmentimetru între săptămânile 20 şi 34 de sarcină este satisfăcătoare).
    Investigațiile paraclinice recomandate în cel de-al doilea trimestru de sarcina sunt amniocenteza, ecografia fetală şi determinarea alfaproteinei.


  • În al treilea trimestru de sarcină, consultațiile prenatale sunt efectuate săptămânal. Pe lângă investigațiile paraclinice efectuate în primul şi al doilea trimestru de sarcină, se efectuează un examen ecografic pentru identificarea prezentației, a cantității de lichid amniotic şi a aspectului placentei şi o cardiotocografie în asocierea unui examen ultrasonografic, pentru examinarea profilului biofizic al fătului (determinarea scorului Manning). [1], [2], [3], [4], [5]


Scopul îngrijirii prenatale

Principalul scop al îngrijirii prenatale este de a menține în condiții optime starea de sănătate a mamei şi a fătului. Conform studiilor efectuate până în prezent, copiii proveniți din mame care nu au beneficiat de programe medicale de îngrijire prenatală sunt de trei ori mai expuşi riscului de a prezenta greutate mică la naştere şi chiar de deces datorită unor complicații apărute în perioada postpartum, față de copiii proveniți din mame care au beneficiat de îngrijire prenatală.

Cu ocazia programelor medicale de îngrijire medicală, medicii pot identifica precoce anumite afecțiuni sau complicații ale sarcinii şi pot institui rapid tratamentul corespunzător. În lipsa acestor programe de îngrijire prenatală, gravida este expusă unui risc crescut de avort spontan în contextul apariției unor afecțiuni pe perioada sarcinii sau unor complicații ale acesteia, care nu sunt depistate şi tratate la timp. [3], [4], [5]

Frecvența consultațiilor prenatale

Ghidurile internaționale recomandă consultarea medicului de catre femeile însărcinate cu următoarea frecvență în perioada prenatală:

  • În primul trimestru de sarcină (între săptămânile 4 şi 28 de sarcină), se recomandă o consultație de specialitate o dată pe lună.
  • În al doilea trimestru de sarcină (între săptămânile 28 şi 36 de sarcină), se recomandă efectuarea consultației de specialitate de două ori pe lună.
  • În al treilea trimestru de sarcină (între săptămânile 36 şi 40 de sarcină), se recomandă consult de specialitate săptămânal. [1], [2]


Îngrijirea înainte de apariția unei sarcini

Îngrijirea prenatală nu este singurul aspect care asigură dezvoltarea sarcinii în condiții optime de sănătate. Pentru a avea o sarcină lipsită de riscuri şi de complicații şi pentru a da naştere unui copil sănatos, femeia în cauză trebuie să se îngrijească de urmatoarele aspecte încă dinainte de apariția unei sarcini:

  • Renunțarea la fumat, la consumul de alcool şi de cafea.
  • Renunțarea la administrarea unor medicamente care ar putea avea, în timp, efecte negative asupra produsului de concepție.
  • Tratarea corespunzătoare a diferitelor afecțiuni cu care a fost diagnosticată femeia în cauză.
  • Administrarea zilnică, cu cel puțin trei luni înainte de concepție, a 400-800 micrograme de acid folic (pentru a preveni apariția malformatiilor congenitale ale creierului sau a coloanei vertebrale).
  • Evitarea contactului cu diferite substanțe toxice, substanțe chimice, mediu poloant la locul de muncă, excremente de animale, etc.
  • Să discute cu medicul său de familie măsurile care trebuiesc luate pentru a-şi pregăti corpul pentru o sarcină.
  • Să discute cu medicul său de familie despre unele medicamente care i-au fost prescrise şi potentialele efecte negative ale acestora asupra produsului de concepție. [3], [4], [5]


Îngrijirea în perioada sarcinii

Pentru dezvoltarea în condiții optime a fătului, pentru menținerea stării de sănătate a mamei şi pentru a da naştere unui bebeluş sănătos, se recomandă respectarea urmatoarelor măsuri igieno-dietetice pe parcursul sarcinii:

  • Adoptarea unui regim alimentar cu predominanță din legume, fructe, alimente bogate în calciu, cereale integrale.
  • Spălarea temeinică a mâinilor înainte de mâncare şi evitarea consumării fructelor şi a legumelor nespălate, pentru a evita contractarea unor infecții precum listerioza sau toxoplasmoza.
  • Consumul unor cantități suficiente de apă.
  • Administrarea suplimentelor pe bază de fier şi a vitaminelor prenatale la indicația medicului.
  • Evitarea consumului de alcool sau de cafea.
  • Evitarea consumării unor alimente cu data de expirare depăşită sau păstrate în condiții necorespunzătoare.
  • Este contraindicată utilizarea drogurilor.
  • Respectarea unui program săptămânal de exerciții de aerobic (între 30 de minute şi două ore) sub indicația şi supravegherea medicului. Medicul este cel care va preciza tipul de exerciții fizice şi intensitatea lor. Excepție de la aceasta fac femeilor cărora medicul de familie le interzice efectuarea vreunui efort fizic, datorită complicațiilor care pot apărea.
  • Sunt contraindicate băile fierbinți şi sauna în cazul femeilor însărcinate.
  • Combaterea stărilor de stres.
  • Frecventarea împreună cu partenerul a cursurilor prenatale.
  • Evitarea contactului cu diferite substanțe chimice şi toxice, precum solvenți, mercur, detergenți puternici, insecticide, vopsele, plumb, etc.
  • Respectarea cu strictețe a măsurilor de igienă corporală.
  • Respectarea orelor de somn şi de odihnă. [3], [4], [5]
Întreținere pentru femeile însărcinate

Pe durata sarcinii o femeie nu trebuie să-și neglijeze frumusețea și îngrijirea corporală. Vă prezentăm câteva dintre produsele și metodele de înfrumusețare, recomandările, eventualele contraindicații și măsuri de precauție necesare în sarcină....

De ce este importantă îngrijirea prenatală?

Îngrijirea prenatală menține sănătatea ta și a copilului. Dacă îţi doreşti un bebeluş sănătos, apt pentru viaţă, este necesar să ai grijă de tine atât înainte de concepţie (la fel şi partenerul), cât şi în perioada prenatală....

Vreau sa raman insarcinata. Cum pot avea grija de mine?

Trebuie sa ai grija de sanatatea ta inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Fiind activa, mancand sanatos si luand multivitamine, te ingrijesti de sanatatea ta si de cea a copilului, inainte de conceperea lui......

Sunt însărcinată. Ce ar trebui să fac sau să evit pentru a avea un copil sănătos?

Organismul viitoarei mămici trece printr-o multitudine de transformări menite să permită o cât mai bună dezvoltare a bebelușului. Iată câteva măsuri pe care le poți lua pentru a avea grijă de tine, de sarcină și de copilul tău....

Cat de des trebuie sa merg la medic in timpul sarcinii?

Din momentul în care ai aflat că eşti însărcinată, ar fi înţelept să îţi vizitezi medicul specializat în obstetrică-ginecologie. Acesta îţi va detalia programul consultaţiilor prenatale viitoare, ce sunt organizate, în mod obişnuit, conform următoarei structuri:...

Ce se intampla in timpul examenelor prenatale?

In timpul primului examen prenatal, medicul ginecolog: intreaba despre antecedentele medicale: boli, operatii sau sarcini anterioare, intreaba despre antecedentele medicale din familie, efectueaza un examen clinic complet...

Pregătirea pentru sarcină

Dacă ați decis că este timpul să aveți un copil, felicitări! Deja ați luat primul pas pentru a crește șansele unei sarcini cu evoluție bună și nașterea unui copil mai sănătos. În ce constă pregătirea pentru sarcină și de ce trebuie să țineți cont....

Viața sexuală în timpul sarcinii

In general, raporturile sexuale nu pun sarcina in pericol. In plus, la multe femei dorinta sexuala creste pe durata sarcinii. In schimb, la altele efectul este contrar......

Riscul de a face copii cu malformații

Malformațiile genetice reprezintă anomalii morfologice congenitale apărute la nivelul unui organ sau a unui sistem de organe, prezente încă de la naștere, de gravitate variabilă și cu origine diferită. O importantă cauză de deces, boli cronice și dizabilitate, malformațiile pot avea un impact semnificativ asupra indivizilor, famil...

Îngrijirea dentară în perioada de sarcină

Sănătatea orală este una dintre componentele de bază ale sănătății generale a organismului. Neglijarea sănătății orale poate duce la apariția unor afecțiuni ale cavității bucale, ce afectează întreg organismul și scad calitatea vieții.Anumiți factori, precum sarcina sau fumatul, pot crește riscurile de dezvoltare a afecț...

Problemele de sănătate care pot pune în pericol o sarcină

Problemele de sănătate materne ce pot apărea pe parcursul unei sarcini, cât și condițiile medicale preexistente, pot face ca sarcina să devină una cu risc crescut. Anumiți alți factori, precum vârsta mamei sau stilul său de viață, pot fi, de asemenea, incriminați pentru eventualele complicații apărute. Complicațiile comu...

Ghid de pregătire pentru naștere - cele mai importante sfaturi

Fiecare mămică îsi doreşte o sarcină şi un travaliu cât mai uşoare. Aceasta presupune diminuarea la maxim a sindromului dureros prenatal şi o naştere cât mai rapidă, fără stres psiho-emoțional şi fără momente de nesiguranță. Aceste aspecte nu pot fi atinse însă întotdeauna, numeroase femei afirmâ...

Riscul de a face un copil cu probleme

Conform statisticilor, aproximativ 10% dintre nou-născuți au nevoie de îngrijiri speciale după naștere, din diverse motive. Factori multipli pot determina apariția unor afecțiuni la copilul nou-născut...

Protejarea sarcinii - riscuri de întrerupere a sarcinii și cum să le eviți

Pierderea unei sarcini poate să reprezinte o experiență traumatizantă din punct de vedere emoțional pentru ambii părinți. În multe dintre cazuri consilierea și sprijinul unui psiholog sunt necesare pentru depășirea acestui episod. Deși majoritatea femeilor care suferă un avort spontan vor putea avea în viitor o sarcină săn...

Somnul în sarcină

În perioada sarcinii nu doar organismul viitoarei mame suferă modificări, ci și somnul poate fi diferit de cum era înainte, în funcție de fiecare etapă a sarcinii....

Emoțiile în timpul sarcinii

Schimbările spontane de stare sunt normale în sarcină, ca urmare a fluctuației hormonale ce are loc în tot acest răstimp. Fiecare mămică reacționează în mod diferit la aceste schimbări. Despre emoțiile din timpul sarcinii și cum să le gestionezi....

Obezitatea în sarcină

Prevalența obezității materne este în creștere în ultimii 20 de ani. Care sunt riscurile și complicațiile obezității materne pentru sănătatea fătului și a mamei și cum poate fi gestionată problema obezității în sarcină?...

Plantele medicinale și sarcina

Unele plante pot avea un efect benefic pentru sarcină, iar altele pot afecta fătul. Astfel, există plante al căror uz este recomandat, plante care trebuie utilizate cu moderație și plante care trebuie evitate. De asemenea, unele plante pot fi folosite în cantități mici la gătit...


Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 35429
Bibliografie
1. Victor Stoica, Viorel Scripcariu, COMPENDIU DE SPECIALITĂȚI MEDICO-CHIRURGICALE vol.I, Editura Medicală, București, 2018
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. Prenatal care and tests, link: https://www.womenshealth.gov/pregnancy/youre-pregnant-now-what/prenatal-care-and-tests
4. Prenatal care, link: https://medlineplus.gov/prenatalcare.html
5. What is prenatal care and why is important?, link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/pregnancy/conditioninfo/prenatal-care
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum