Îngrijirea dentară în perioada de sarcină

©

Autor:

Îngrijirea dentară în perioada de sarcină

Sănătatea orală este una dintre componentele de bază ale sănătății generale a organismului. Neglijarea sănătății orale poate duce la apariția unor afecțiuni ale cavității bucale, ce afectează întreg organismul și scad calitatea vieții.
Anumiți factori, precum sarcina sau fumatul, pot crește riscurile de dezvoltare a afecțiunilor dentare. Tulburările de sănătate orală sunt asociate cu numeroase afecțiuni severe, cât și cu nașterea prematură. Tocmai din acest motiv, menținerea unei sănătăți orale optime trebuie să constituie un obiectiv primordial, în mod deosebit în timpul sarcinii. Îngrijirea dentară în perioada de sarcină nu se rezumă doar la menținerea unui regim de periaj dentar, ci include și vizite regulate la medic. (1) (2)

Practicile de sănătate orală ale mamei influențează sănătatea copilului. Igiena orală maternă deficitară în perioada perinatală poate crește cantitatea de bacterii orale producătoare de carii ce sunt transmise sugarului în timpul comportamentului comun al părinților. În perioada prenatală, igiena orală deficitară a mamei crește riscul de naștere prematură, în timp ce în perioada postnatală obiceiurile de sănătate orală proaste sunt transmise copilului, astfel că, pe termen lung, acesta se va confrunta cu afecțiuni dentare care în mod normal sunt ușor de prevenit. Îngrijirea dentară în perioada de sarcină urmărește prevenirea problemelor dentare și de sănătate orală. (2) (3)

Deși sarcina reprezintă momentul în care femeile ar trebui să fie motivate să adopte un comportament sănătos, datele sondajelor arată că majoritatea gravidelor nu solicită îngrijiri dentare în această perioadă. În plus, consilierea prenatală cu privire la îngrijirea sănătății orale lipsește cu desăvârșire, doar 41% dintre femei primind sfaturi despre sănătatea orală în timpul sarcinii. Conform analizelor, aproximativ 40% dintre femeile gravide prezintă o formă de boală parodontală în timpul sarcinii, cele mai afectate fiind femeile afro-americane și gravidele care fumează. Igiena dentară deficitară, problemă raportată la 60% dintre gravide, cât și lipsa îngrijirilor de specialitate sunt factorii principali care declanșează afecțiunile dentare. Asociația Dentară Americană recomandă examene și curățări dentare semianuale, precum și periajul zilnic. (1)

Este sigură îngrijirea dentară în timpul sarcinii?

Gravidele au adesea nevoie de asigurări venite din partea cadrelor medicale că procedurile de prevenire, diagnostic și tratament al afecțiunilor orale sunt sigure în timpul sarcinii. Utilizarea de anestezice și efectuarea radiografiilor dentare reprezintă proceduri uzuale și care pot fi efectuate inclusiv în timpul sarcinii, deoarece studiile au arătat că nu există un risc semnificativ asociat între proceduri și rezultatele sarcinii. Condițiile care necesită tratament în regim de urgență, precum extracțiile dentare, tratamentele de canal și refacerea cu amalgam sau compozit a cariilor netratate, pot fi gestionate în orice moment al sarcinii. (1) (2) (4)

Medicii recomandă amânarea până la naștere a examenelor anuale, dacă nu există o situație care să justifice efectuarea radiografiilor în regim de urgență. De asemenea, lucrările dentare necesare în trimestrul al treilea de sarcină, dar care nu reprezintă o urgență, pot fi amânate până la finalul sarcinii. Deși nu există suficiente dovezi care să sugereze că există riscuri pentru naștere, multe femei preferă să evite lucrările dentare în primul trimestru. (3) (5)

Recomandări pentru a menține sănătatea orală optimă înainte, în timpul, cât și după sarcină:

Înainte de a rămâne gravidă:

  • programați-vă pentru un control la stomatolog și solicitați curățarea profesională a dinților, examinarea gingiilor și acordarea de tratamente orale necesare pentru prevenirea afecțiunilor dentare;
  • periați-vă dinții de două ori pe zi, folosind pastă de dinți cu fluor;
  • mestecați gumă cu zaharuri artificiale. (2) (3) (6)

În timpul sarcinii:

  • înaintea vizitei la medicul stomatolog, consultați medicul obstetrician pentru a fi informată despre eventuale precauții;
  • asigurați-vă că medicul stomatolog știe ce medicamente luați, în special atunci când vă administrați medicamente fără prescripție medicală;
  • adresați-vă medicului stomatolog atunci când aveți nelămuriri privitoare la medicamentele recomandate sau la procedurile pe care urmează să le efectueze;
  • efectuați evaluări și curățări preventive ale cavității orale în mod regulat;
  • reduceți consumul alimentelor și a băuturilor bogate în carbohidrați;
  • păstrați o dietă echilibrată;
  • periați-vă dantura de două ori pe zi cu pastă de dinți fluorizată;
  • folosiți apa de gură o dată pe zi, după ultima periere dentară din zi;
  • vizitați medicul stomatolog de cel puțin două ori în timpul sarcinii;
  • amânați lucrările stomatologice care nu reprezintă urgențe până în semestrul al doilea de sarcină sau după sarcină, dacă este posibil;
  • dacă vă confruntați cu greața de dimineață și nu puteți utiliza pasta de dinți, cereți medicului să vă recomande o altă pastă de dinți și clătiți gura cu apă după fiecare masă. (3) (4) (6)

După sarcină:

  • programați-vă pentru efectuarea lucrărilor dentare amânate, dacă este necesar - nu amânați vizita la medicul dentist;
  • dacă ați avut probleme dentare în timpul sarcinii, consultați medicul stomatolog pentru o examinare completă.

Data actualizare: 05-12-2019 | creare: 05-12-2019 | Vizite: 888
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îngrijirea dinților în timpul sarcinii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum