Problemele de sănătate care pot pune în pericol o sarcină
Autor: Teodorescu Mihai
Problemele de sănătate materne ce pot apărea pe parcursul unei sarcini, cât și condițiile medicale preexistente, pot face ca sarcina să devină una cu risc crescut. Anumiți alți factori, precum vârsta mamei sau stilul său de viață, pot fi, de asemenea, incriminați pentru eventualele complicații apărute. Complicațiile comune reprezintă cauza cea mai frecventă a nașterilor premature, a întârzierilor în dezvoltarea fătului sau a malformațiilor congenitale. Tocmai din acest motiv, este esențial ca viitoarea mamă să acorde o atenție deosebită propriei stări de sănătate, înainte de a rămâne gravidă, cât și pe parcursul lunilor de gestație. (1) (2) (3)
Anumite condiții medicale, care în mod normal nu îi cauzează femei un disconfort major, ar putea să determine apariția unor complicații severe, în timpul sarcinii. Vizitele periodice la medic sunt recomandate încă din prima săptămână de sarcină, deoarece astfel pot fi identificate din timp eventualele probleme de sănătate, pentru ca mai apoi să poată fi luate măsuri de gestionare și de protejare a sănătății mamei și fătului. (1) (2) (3)
Condițiile medicale preexistente care pot pune în pericol sarcina:
Diabetul
Nivelul crescut de zaharuri din sânge poate duce la apariția unor defecte congenitale la naștere. De asemenea, femeile care suferă de Diabet pot necesita îngrijiri suplimentare sau tratamente adecvate în timpul sarcinii. Controlul strict asupra glicemiei trebuie să se realizeze pe tot parcursul sarcinii, astfel încât riscurile de apariție a unor complicații să fie reduse. (1) (3)
Afecțiunile renale
Boala renală poate provoca dificultăți în timpul unei sarcini, cele mai relatate complicații fiind nașterea prematură, greutatea scăzută la naștere și preeclampsia. Aproximativ una din cinci femei care dezvoltă preeclampsie suferă de o afecțiune renală nediagnosticată. La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni cronice, boala renală obligă femeia însărcinată să efectueze vizite frecvente la medic. Pot fi necesare schimbări în alimentație, tratamente suplimentare sau administrarea unui anumit tip de medicamente. (3)
Afecțiunile tiroidiene
Bolile care afectează glanda tiroidă pot influența într-un mod negativ o sarcină. Atunci când secreția de hormoni tiroidieni nu este una optimă, dezvoltarea normală a creierului și a sistemului nervos al bebelușului poate fi afectată.
- Excesul de hormoni tiroidieni (hipertiroidismul) poate duce la avort, naștere prematură, greutate mică la naștere, preeclampsie sau insuficiență cardiacă congestivă.
- Pe de altă parte, deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul) poate duce la preeclampsie, anemie, avort, greutate mică la naștere, nașterea unui copil mort sau, în cazuri rare, insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea, hipotiroidismul netratat în primul trimestru de sarcină poate provoca probleme de dezvoltare ale intelectului la copil. (3) (4)
Afecțiunile de natură infecțioasă
Infecțiile ce se pot transmite prin contact sexual neprotejat, cât și infecțiile apărute în urma mușcăturilor de insecte, reprezintă principalele pericole pentru o sarcină. Anumite infecții pot trece de la mamă la făt în momentul nașterii, afectând sănătatea generală a viitorului adult. Bolile cronice de natură infecțioasă, precum HIV, hepatita sau sifilis pot contribui la pierderea sarcinii, nașterea unui copil cu o greutate scăzută sau cu defecte congenitale, apariția unei sarcini ectopice sau nașterea copilului decedat. De asemenea, în cazul anumitor infecții, fătul poate să dezvolte diverse afecțiuni în prima lună de viață. (1) (3)
Hipertensiunea arterială
Apare atunci când arterele responsabile cu transferul sângelui de la nivelul inimii către organe se îngustează și își pierd din capacitatea de funcționare, ceea ce duce la o creștere a presiunii în artere. Atunci când nu este ținută sub control, tensiunea arterială crescută poate să afecteze sarcina, riscurile ca fătul să aibă o greutate scăzută la naștere fiind unele crescute.
Ținută sub control, hipertensiunea arterială nu reprezintă un pericol considerabil pentru sarcină, în majoritatea cazurilor nașterile fiind sănătoase și la termen. Femeile care au hipertensiune arterială înainte de a rămâne însărcinate trebuie să primească de la medicul curant, medicul cardiolog sau de la medicul obstetrician recomandări cu privire la tratament. Controlul tensiunii arteriale se va face la fiecare vizită prenatală, în timp ce tratamentul va fi aplicat pe tot parcursul sarcinii, cât și după sarcină, în funcție de recomandările medicului. (1) (2) (3)
Sindromul ovarului polichistic
Considerată o problemă hormonală, se manifestă printr-o creștere în dimensiuni a ovarelor și prin apariția pe ovare a unor chisturi. Sindromul ovarului polichistic este unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care o femeie poate să întâmpine dificultăți în obținerea unei sarcini. Totodată, afecțiunea sporește riscul de pierdere a sarcinii înainte de săptămâna 20 de sarcină. Diabetul gestațional, preeclampsia și operația de cezariană sunt alte complicații mult mai frecvente la femeile cu această condiție medicală, comparativ cu cele sănătoase. (3) (5)
Condițiile medicale apărute pe parcursul sarcinii:
Preeclampsia și eclampsia
Creșterea bruscă a tensiunii arteriale după săptămâna a 20-a de sarcină poartă denumirea de preeclampsie și constituie o problemă de sănătate de o gravitate ridicată. Eclampsia este forma severă a preeclampsiei și include convulsii sau chiar coma. Ambele condiții medicale pun în pericol sănătatea mamei și a fătului, cu posibile efecte negative pe termen scurt sau lung. Deoarece nu există un tratament al preeclampsiei sau al eclampsiei, singura opțiune o reprezintă aducerea pe lume a copilului. Nașterea prematură și nașterea unui copil decedat reprezintă principalele urmări ale cele două condiții medicale. Cauza preeclampsiei nu este cunoscută, însă prima sarcină, obezitatea, vârsta înaintată, condițiile existente și istoricul medical de preeclampsie reprezintă principalii factori de risc. (1) (2) (3)
Diabetul gestațional
Apare pe parcursul sarcinii la femeile care nu sufereau de diabet înainte de sarcină. Diabetul gestațional poate cauza probleme de sănătate majore atât mamei, cât și fătului. Dacă nu este controlat, poate determina creșterea tensiunii arteriale, nașterea prematură sau poate obliga mama la nașterea prin cezariană, din cauza creșterii exagerate în greutate a fătului. (1) (3)
Deficitul de fier
Atunci când organismul nu obține cantitatea necesară de fier, se poate vorbi despre anemia cu deficit de fier, o condiție medicală relativ frecventă în timpul sarcinii. Anemia este asociată cu greutate scăzută la naștere și cu nașterea prematură. Din acest motiv, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă consumul a minimum 27 de miligrame de fier pe zi. Suplimentele cu fier trebuie administrate doar la recomandarea medicului. (1) (2)
Depresie sau anxietate
Problemele de sănătate mintală apărute în timpul sarcinii pot avea efecte semnificative asupra sănătății copilului. Conform unui studiu recent, bunăstarea prenatală a mamelor va influența comportamentului copilului în primii săi doi ani de viață. Există, de asemenea, riscuri și pentru sarcină, deoarece cercetările au confirmat că există un risc mai crescut pentru complicații la femeile cu depresie în timpul sarcinii. (2) (6)
Afecțiunile genetice ale fătului
Problemele de sănătate ale fătului pot fi detectate în timpul sarcinii, în anumite situații tratamentul fiind necesar imediat după punerea unui diagnostic. Tratamentele pot crește riscul de apariție a unor complicații, sarcina devenind una cu risc ridicat. (3)
(2) What health problems can develop during pregnancy? link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/preconceptioncare/conditioninfo/health-problems
(3) What are some factors that make a pregnancy high risk? link: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/high-risk/conditioninfo/factors
(4) Thyroid Disease & Pregnancy, link: https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/pregnancy-thyroid-disease
(5) PCOS and Your Fertility -- and What You Can Do About It, link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/polycystic-ovary-syndrome-fertility
(6) Prenatal parental stress linked to behaviour problems in toddlers, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190805195324.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dacă am un singur rinichi pot avea o sarcină?
- Sarcina cu risc, concediu medical
- Risc trisomie 21
- Adeverință medic specialist