Ingineria genetică a plantelor ar putea lupta împotriva „foamei ascunse”

©

Autor:

Ingineria genetică a plantelor ar putea lupta împotriva „foamei ascunse”
Peste două miliarde de oameni din întreaga lume suferă de malnutriție cu micronutrienți, cauzată de deficiențe de minerale și vitamine. Persoanele sărace din țările aflate în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate, deoarce dieta lor este dominată de alimente pe bază de amidon, care sunt surse ieftine de calorii, dar care conțin cantități mici de micronutrienți.
Într-un articol publicat în revista Nature Communications, o echipă internațională de oameni de știință explică modul în care ingineria genetică a plantelor ar putea ajuta în lupta împotriva lipsei micronutrienților.

Lipsa micronutrienților duce la apariția unor probleme grave de sănătate. De exemplu, deficitul de vitamina A și zinc reprezintă factorul principal de risc pentru moartea infantilă. Deficitul de fier și folat contribuie la anemie și la probleme de dezvoltare fizică și cognitivă. Adesea, persoanele afectate nu sunt conștiente de deficiențele lor nutriționale, motiv pentru care este folosită sintagma „foame ascunsă”.

Scopul pe termen lung este acela de a ajuta oamenii să devină conștienți de importanța unei nutriții sănătoase și de a le furniza mijloace pentru a-și permite o dietă adecvată pe tot parcursul anului. O metodă este creșterea culturilor alimentare de bază, cu conținut ridicat de micronutrienți, cunoscute sub denumirea de „biofortificatoare”.

În articolul de față, cercetătorii explică cum ingineria genetică ar putea contribui la îmbunătățirea în continuare a beneficiilor culturilor biofortificatoare. Profesorul Dominique Van Der Straeten susține că abordările transgenice le permit să obțină niveluri mult mai ridicate de micronutrienți în culturi, comparativ cu metodele convenționale, crescând astfel eficacitatea nutrițională. Acest lucru a fost demonstrat pentru folații din orez și cartofi. De asemenea, au fost reduse pierderile de vitamine după recoltare.

Dr Howarth Bouis spune că un alt avantaj al ingineriei genetice este acela că mai mulți micronutrienți pot fi combinați în cantități mai mari în aceeași cultură. Acesta este un aspect foarte important, deoarece oamenii cu o situație materială precară suferă de mai multe deficiențe de micronutrienți.

Ingineria genetică poate ajuta, de asemenea, la combinarea trăsăturilor de micronutrienți cu trăsături agronomice care sporesc productivitatea, precum toleranța la secetă și rezistența la dăunători, care devin din ce în ce mai relevante odată cu schimbările climatice.

Profesorul Matin Qaim evidențiază faptul că fermierii nu ar trebui să facă alegeri dificile între culturile care fie îmbunătățesc nutriția, fie permit recolte productive și stabile. Au nevoie de ambele aspecte combinate.

Autorii recunosc faptul că ingineria genetică este privită cu scepticism de public, în ciuda faptului că respectivele culturi rezultate s-au dovedit a fi sigure pentru consumul uman. Unul dintre principalele motive pentru care oameni sunt rezervați în ceea ce privește acest subiecte este reprezentat de faptul că ingineria genetică este adesea asociată cu marile companii multinaționale.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-10-2020 | creare: 22-10-2020 | Vizite: 762
Bibliografie
Plant genetic engineering to fight 'hidden hunger', link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201016090222.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: