Conturarea metabolomului uman - impactul dietei keto

©

Autor:

Conturarea metabolomului uman - impactul dietei keto
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Munchen oferă noi informații privitoare la schimbările asupra metabolomului uman pe care o dietă ketogenică le induce. Conform oamenilor de știință, această dietă a venit ca răspuns la efectele negative asupra sănătății pe care dietele vestice le au, întrucât acestea stau la baza unor numeroase procese inflamatorii cronice.
Studiul a fost realizat prin analizarea datelor provenite de la un studiu nutrițional intervențional în cadrul căruia s-au măsurat schimbările de la nivelul expresiei interferonului gamma mediată de acidul ribonucleic mesager (ARNm). De asemenea, date importante au provenit și din analiza profilului metabolic seric și al căilor metabolice ale aminoacizilor, evaluați urinar.

Eșantionul de studiu a fost compus din 40 de persoane cu vârste de minimum 18 ani, care au fost instruiți de nutriționiști certificați în vederea urmării corecte a dietei ketogenice. În cadrul acesteia s-a obținut un aport de maximum 10% din caloriile zilnice sub formă de carbohidrați, crescând, spre deosebire de dietele vestice, aportul de lipide și proteine.

În timpul dietei ce a durat trei săptămâni, oamenii de știință au observat că principalul efect al acesteia a fost reprezentat de scăderea în greutate, media fiind de 0,67 kg per metru pătrat, echivalentul procentual global a 2,9%. De asemenea, a fost determinat faptul că, prin limitarea aportului glucidic la 30 de grame pe săptămână, participanții au înregistrat o scădere a nivelului de peptide C din organism și valori mai bune ale insulinei.

În ceea ce privește dinamica lipidelor, în ciuda faptului că dieta ketogenică este definită printr-un aport mai mare de lipide, pe lângă proteine, specialiștii nu au observat vreo modificare a nivelului colesterolului sanguin la participanți. Mai exact, atât nivelurile de colesterol LDL, dăunător, cât și cele de colesterol HDL, au rămas constante pe tot parcursul studiului.

În schimb, a fost descoperită o creștere a nivelurilor metaboliților din ser, în sensul că, din 95 de metaboliți analizați, 49 au înregistrat concentrații mai crescute, iar 46 o ușoară reducere a nivelurilor. Spre exemplu, nivelurile de B-hidroxibutirat au fost crescute semnificativ, în timp ce nivelurile hexozelor a fost redus. De asemenea, datorită creșterii consumului de lipide în organism, a fost determinată și o creștere a raportului dintre grăsimile nesaturate și cele saturate, precum și o elevare a celor de acizi grași cu lanț scurt și mediu, în detrimentul celor cu lanț lung.

sursa: News Medical
foto: SewCreamStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 09-06-2023 | creare: 09-06-2023 | Vizite: 270
Bibliografie
Shaping the human metabolome: the impact of a ketogenic diet, link: https://www.news-medical.net/news/20230606/Shaping-the-human-metabolome-the-impact-of-a-ketogenic-diet.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii
  • Dieta ketogenică poate combate efectul virusului gripal asupra organismului
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum