Influența unei diete bogate în grăsimi asupra declinului memoriei la persoanele în vârstă
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în Neurobiology of Aging a utilizat un model de șoareci pentru a investiga dacă îmbătrânirea asociată cu o dietă bogată în grăsimi și zahăruri poate exacerba declinul cognitiv prin modificări microgliale. Cercetarea a arătat că șoarecii vârstnici prezintă un câștig accelerat în greutate și un spor al masei adipoase când sunt hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zaharuri (HFSD), comparativ cu cei tineri sau cei vârstnici cu dietă normală.
Inflamația periferică a fost evidențiată prin creșterea nivelurilor citokinei interleukin 1β (IL-1β) la șoarecii cu HFSD, dar acest efect nu a fost observat la îmbătrânirea singură. De asemenea, studiul a notat o creștere a expresiei microgliei în hipotalamus și hipocamp la șoarecii vârstnici, dar aceasta nu a crescut suplimentar la cei hrăniți cu HFSD.
Cercetările au relevat că memoria de recunoaștere, capacitatea de a diferenția obiectele noi de cele familiare, a fost afectată atât de îmbătrânire, cât și de consumul de grăsimi și zaharuri, dar dieta nu a agravat efectul îmbătrânirii. Interesant este că nu s-a observat o răspuns inflamator proeminent.
Experimentul a inclus și o tentativă de reducere selectivă a microgliei în modelele de șoareci Cx3cr1-Dtr, însă nu s-au observat diferențe semnificative în rezultate, sugerând că microglia nu este cauza imediată a disfuncției cognitive observate în contextul îmbătrânirii și al dietei HFSD pe termen scurt.
Aceste descoperiri sugerează că există mecanisme suplimentare care contribuie la disfuncția memoriei asociată cu îmbătrânirea și dieta HFSD. Studiul subliniază necesitatea investigării altor căi pentru a înțelege pe deplin patogeneza deficiențelor cognitive legate de îmbătrânire. Acest lucru poate include explorarea rolului celulelor T periferice în pierderea memoriei legată de dietă la persoanele în vârstă și potențialul tratamentului pentru atenuarea neuroinflamației centrale.
sursa: News Medical
Inflamația periferică a fost evidențiată prin creșterea nivelurilor citokinei interleukin 1β (IL-1β) la șoarecii cu HFSD, dar acest efect nu a fost observat la îmbătrânirea singură. De asemenea, studiul a notat o creștere a expresiei microgliei în hipotalamus și hipocamp la șoarecii vârstnici, dar aceasta nu a crescut suplimentar la cei hrăniți cu HFSD.
Cercetările au relevat că memoria de recunoaștere, capacitatea de a diferenția obiectele noi de cele familiare, a fost afectată atât de îmbătrânire, cât și de consumul de grăsimi și zaharuri, dar dieta nu a agravat efectul îmbătrânirii. Interesant este că nu s-a observat o răspuns inflamator proeminent.
Experimentul a inclus și o tentativă de reducere selectivă a microgliei în modelele de șoareci Cx3cr1-Dtr, însă nu s-au observat diferențe semnificative în rezultate, sugerând că microglia nu este cauza imediată a disfuncției cognitive observate în contextul îmbătrânirii și al dietei HFSD pe termen scurt.
Aceste descoperiri sugerează că există mecanisme suplimentare care contribuie la disfuncția memoriei asociată cu îmbătrânirea și dieta HFSD. Studiul subliniază necesitatea investigării altor căi pentru a înțelege pe deplin patogeneza deficiențelor cognitive legate de îmbătrânire. Acest lucru poate include explorarea rolului celulelor T periferice în pierderea memoriei legată de dietă la persoanele în vârstă și potențialul tratamentului pentru atenuarea neuroinflamației centrale.
sursa: News Medical
Data actualizare: 08-05-2024 | creare: 08-05-2024 | Vizite: 218
Bibliografie
High-fat diet accelerates aging-related memory loss in rats, link: https://www.news-medical.net/news/20240505/High-fat-diet-accelerates-aging-related-memory-loss-in-rats.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- O fibră alimentară găsită în plante și legume ar putea fi dăunătoare anumitor persoane
- Adulții care consumă mai multe fasole au rezultate mai bune în privința greutății corporale și aportului de nutrienți esențiali
- Creștere alarmantă a alergiilor la kiwi în rândul copiilor
- Consumul de bere modifică compoziția lipidelor globulelor roșii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?
- Ce sa iau ptr declinul cognitiv?
- Cate grame de zahar pe zi este recomandat sa consume o persoana de 1.8 m inaltime si 81 kg?