Consumul frecvent de cartofi prăjiți asociat cu riscul de moarte prematură

©

Autor:

Consumul frecvent de cartofi prăjiți asociat cu riscul de moarte prematură
Conform unui studiu realizat de cercetătorii italieni de la Școala de Medicină a Universității Brescia și centrul CEINGE Biotecnologie Avanzate, un consum de cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână este asociat cu o dublare a riscului de moarte prematură.

Studiul s-a realizat pe 4400 de adulți americani, în S.U.A.consumul de cartofi sub forma chipsurilor și a cartofilor prăjiți crescând foarte mult în ultimele decenii.

Informații despre sănătatea participanților au fost preluate dintr-un alt studiu - Osteoarthritis Initiative. Aceștia aveau vârste cuprinse între 45 și 79 de ani la debutul studiului, fiind monitorizați pe o perioadă de 8 ani. În cadrul acelui studiu, persoanele au completat un chestionar privind frecvența consumului de alimente, iar cercetătorii italieni au fost interesați de consumul săptămânal de cartofi, respectiv cantitățile consumate pe săptămână de cartofi prăjiți și de cartofi preparați altfel decât prin prăjire.

Pe durata celor 8 ani, s-au înregistrat 236 de decese în rândul participanților. Analizând consumul de cartofi și rata mortalității, nu s-a observat nicio asociere între consumul total de cartofi și mortalitate. În schimb, la persoanele care consumau cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână riscul de deces prematur era dublu decât la ceilalți, riscul crescând odată cu frecvența mai mare a consumului. Între consumul de cartofi preparați altfel decât prin prăjire și riscul de moarte prematură nu s-a identicat nicio legătură.

Studiul cercetătorilor italieni este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii ferme privind influențarea riscului de deces prematur de către consumul ridicat de cartofi prăjiți, de aceea este nevoie de studii suplimentare în acest sens.

Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 16-06-2017 | Vizite: 1636
Bibliografie
Eating french fries may double the risk of early death, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317941.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce nu ar trebui să măncăm cartofi prăjiţi (efecte nocive)
  •