Consumul frecvent de cartofi prăjiți asociat cu riscul de moarte prematură
©
Autor: Costin Oana
Conform unui studiu realizat de cercetătorii italieni de la Școala de Medicină a Universității Brescia și centrul CEINGE Biotecnologie Avanzate, un consum de cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână este asociat cu o dublare a riscului de moarte prematură.
Studiul s-a realizat pe 4400 de adulți americani, în S.U.A.consumul de cartofi sub forma chipsurilor și a cartofilor prăjiți crescând foarte mult în ultimele decenii.
Informații despre sănătatea participanților au fost preluate dintr-un alt studiu - Osteoarthritis Initiative. Aceștia aveau vârste cuprinse între 45 și 79 de ani la debutul studiului, fiind monitorizați pe o perioadă de 8 ani. În cadrul acelui studiu, persoanele au completat un chestionar privind frecvența consumului de alimente, iar cercetătorii italieni au fost interesați de consumul săptămânal de cartofi, respectiv cantitățile consumate pe săptămână de cartofi prăjiți și de cartofi preparați altfel decât prin prăjire.
Pe durata celor 8 ani, s-au înregistrat 236 de decese în rândul participanților. Analizând consumul de cartofi și rata mortalității, nu s-a observat nicio asociere între consumul total de cartofi și mortalitate. În schimb, la persoanele care consumau cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână riscul de deces prematur era dublu decât la ceilalți, riscul crescând odată cu frecvența mai mare a consumului. Între consumul de cartofi preparați altfel decât prin prăjire și riscul de moarte prematură nu s-a identicat nicio legătură.
Studiul cercetătorilor italieni este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii ferme privind influențarea riscului de deces prematur de către consumul ridicat de cartofi prăjiți, de aceea este nevoie de studii suplimentare în acest sens.
Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.
Sursa: Medical News Today
Studiul s-a realizat pe 4400 de adulți americani, în S.U.A.consumul de cartofi sub forma chipsurilor și a cartofilor prăjiți crescând foarte mult în ultimele decenii.
Informații despre sănătatea participanților au fost preluate dintr-un alt studiu - Osteoarthritis Initiative. Aceștia aveau vârste cuprinse între 45 și 79 de ani la debutul studiului, fiind monitorizați pe o perioadă de 8 ani. În cadrul acelui studiu, persoanele au completat un chestionar privind frecvența consumului de alimente, iar cercetătorii italieni au fost interesați de consumul săptămânal de cartofi, respectiv cantitățile consumate pe săptămână de cartofi prăjiți și de cartofi preparați altfel decât prin prăjire.
Pe durata celor 8 ani, s-au înregistrat 236 de decese în rândul participanților. Analizând consumul de cartofi și rata mortalității, nu s-a observat nicio asociere între consumul total de cartofi și mortalitate. În schimb, la persoanele care consumau cartofi prăjiți de 2-3 ori pe săptămână riscul de deces prematur era dublu decât la ceilalți, riscul crescând odată cu frecvența mai mare a consumului. Între consumul de cartofi preparați altfel decât prin prăjire și riscul de moarte prematură nu s-a identicat nicio legătură.
Studiul cercetătorilor italieni este observațional, ceea ce înseamnă că nu se pot trage concluzii ferme privind influențarea riscului de deces prematur de către consumul ridicat de cartofi prăjiți, de aceea este nevoie de studii suplimentare în acest sens.
Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 16-06-2017 | Vizite: 1636
Bibliografie
Eating french fries may double the risk of early death, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317941.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Efectele usturoiului asupra parametrilor glicemiei și a profilului lipidic (meta-analiză)
- Bacteriile din maiaua pentru pâine și rolurile lor metabolice
- Mâncatul noaptea are consecințe importante asupra sănătății unui individ, sporind riscul de obezitate
- Un mic dejun bogat în protine amplifică sațietatea și puterea de concentrare la femeile obeze
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni