Infecția cu COVID-19 la diabetici

©

Autor:

Infecția cu COVID-19 la diabetici

Din studiile publicate până în prezent, se pare că bolnavii cu diabet care fac COVID-19 au o mortalitate mai crescută.
Rezultatele unui articol publicat în JAMA pe data de 24 februarie 2020 au arătat că în China rata de mortalitate globală până la acel moment era de 2,3%, cu valori mai crescute la bolnavii cu comorbidități preexistente (10,5% pentru cei cu boală cardiovasculară, 7,3% pentru diabetici, 6,3% pentru cei cu boli respiratorii cronice, 6% pentru hipertensivi și 5,6% pentru cei cu neoplazii). Alte rezultate au arătat că rata mortalității creștea o dată cu vârsta, astfel că bolnavii cu vârste peste 80 de ani aveau o mortalitate de 14,8% iar cei cu vârste cuprinse între 70 și 79 ani, de 8%. La pacienții cu vârste sub 9 ani nu s-au înregistrat decese.

În general, diabeticii, și mai ales cei cu diabet necontrolat sunt mai susceptibili la infecții precum gripă sau pneumonie, posibil datorită faptului că hiperglicemia scade imunitatea prin scăderea funcției leucocitelor.

Potrivit membrilor echipei de la Clinical Endocrinology News, la diabetici, controlul oricărui tip de infecție depinde de controlul glicemiei. Prin urmare, un bun control al valorilor glicemiei ar putea reduce atât riscul cât și gradul de severitate al infecției.

Doctorul Paul Jellinger de la Centrul pentru Diabet și Endocrinologie din Hollywood susține că, în cazul infecției cu coronavirus, pacienții cu diabet controlat nu au un risc la fel de mare precum cei cu diabet necontrolat și hiperglicemie.

Conform ghidurilor de diabet de la Centrul de Diabet Joslin din Boston, pacienții care se simt bolnavi trebuie să continue tratamentul de diabet (dacă nu au contraindicații) și să își monitorizeze glicemia mai frecvent decât înainte, deoarece poate înregistra creșteri bruște în prezența unei infecții. Trebuie luat în considerare faptul că unii diabetici, mai ales cei cu diabet insulino-dependent ar putea necesita mai multă insulină decât de obicei. De asemenea, tot potrivit ghidurilor, bolnavii cu diabet tip 1 cu glicemie peste 250 mg/dl ar trebui să își verifice nivelul de cetone din sânge. În orice caz, diabeticii trebuie să se asigure că se hidratează și se odihnesc suficient, având recomandarea de a se testa pentru coronavirus dacă prezintă simptome specifice.

Chiar dacă diabeticii fac infecție cu coronavirus, există posibilitatea tratamentului la domiciliu, atât timp cât simptomele sunt ușoare, iar bolnavul nu are probleme de respirație sau de control al glicemiei. Și la ei ca și la restul populației se recomandă hidratare adecvată, tratament simptomatic cu paracetamol, inhalații cu aburi și izolare la domiciliu pentru 14 zile sau până la dispariția simptomatologiei.

Dacă bolnavii cu diabet tip 1 dezvoltă hiperglicemie și febră, se recomandă monitorizarea mai frecventă a glicemiei din sânge și a cetonelor urinare, întrucât poate fi nevoie o ajustare mai frecventă a dozelor de insulină pentru menținerea normoglicemiei. Cel mai bun tratament al hiperglicemiei constă în administrarea de fluide și insulină, cu monitorizarea frecventă a glicemiei.

La diabeticii internați în spital cu forme severe ale COVID-19, antidiabeticele orale precum metforminul sau inhibitorii co-transportorului sodiu-glucoză de tip 2 (SGLT2) ar trebui oprite, iar controlul glicemiei ar trebui obținut prin insulină injectabilă. Antidiabeticele orale pot fi reluate după stabilizarea și vindecarea bolnavului. Motivul opririi antidiabeticelor orale este acela că metforminul poate crește nivelele de acid lactic din sânge, iar inhibitorii SGLT2 determină acidoză. De asemenea, la pacienții gravi trebuie întreruptă și administarea de agoniști ai peptidului 1 glucagon-like (GLP-1), deoarece determină greață și vărsături, precum și administrarea de pioglitazonă, întrucât cauzează supraîncărcare volemică.

Măsuri de prevenție la diabetici în contextul pandemiei de COVID-19:

  • Monitorizarea mai frecventă a glicemiei, astfel încât fluctuațiile să fie observate din timp și corectate rapid
  • Menținerea unei diete sănătoase, bogată în proteine, precum și exerciții fizice regulate și o cantitate suficientă de somn, de aproximativ 7-8 ore pe noapte
  • Asigurarea unor doze suficiente atât de medicamente cât și de teste de glicemie, pentru o perioada de cel puțin 14 zile, în cazul în care trebuie să între în carantină
  • Măsuri generale de prevenție, precum spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, tușit sau strănutat în cot sau într-un șervețel, evitarea atingerii fetei, evitarea călătoriilor care nu sunt urgente, evitarea contactului cu persoanele infectate
  • Efectuarea anuală a vaccinurilor antigripal și antipneumococic

Data actualizare: 23-03-2020 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 892
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •