Cum să-ți protejezi copilul de coronavirus

©

Autor:

Cum să-ți protejezi copilul de coronavirus

În aceste momente în care infecția cu noul coronavirus se răspândește foarte repede, mulți părinți sunt îngrijorați de sănătatea lor și a copiilor lor. Totuși, veștile sunt relativ bune în ceea ce îi privește pe cei mici: boala pare să fie mult mai ușoară la nou-născuți și la copii.

Deși nu există încă un vaccin care să ne protejeze de COVID-19, există o serie de măsuri de protecție ce pot fi aplicate atât de părinți cât și de copii:

  • Evitarea persoanelor bolnave
  • Păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri de o persoană care tușește sau strănută
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde sau utilizarea dezinfectantului de mâini cu minim 60% alcool (înaintea atingerii alimentelor, după utilizarea toaletei, după suflarea nasului, după întoarcerea acasă din oraș)
  • Evitarea atingerii nasului, gurii sau a ochilor
  • Tușitul sau strănutatul în cot sau într-un șervețel pe care îl aruncăm, nu în mâini (1, 2)


Dacă copilul refuză spălatul pe mâini, ar putea ajuta oferitul unei recompense, precum un sticker (abțibild) care să marcheze într-un mod mai special momentele în care acesta se spală. De asemenea, putem complimenta copilul de fiecare dată când se spală. Totuși, cel mai important lucru este să ne spălăm noi frecvent, pentru a-i oferi micuțului un exemplu de urmat. (1)

Cum discuți cu copilul despre coronavirus?

Pe lângă măsurile de protecție din această perioadă, este extrem importantă comunicarea cu cel mic și transmiterea de informații care sunt pe înțelesul lui, astfel încât să dobândească o înțelegere a ceea se întâmplă. (3)

În primul rând, este bine să aflăm ceea ce copilul deja știe, astfel încât să avem o idee de unde începem relatarea și în același timp să aflăm dacă deține informațiile corecte. (3)

În al doilea rând, atunci când povestim, este important să îi oferim un sentiment de siguranță, încercând să fim în același timp sinceri cu el. Dacă copilul adresează o întrebare la care nu știm să răspundem, este indicat să recunoaștem că nu deținem răspunsul și mai mult, putem utiliza această oportunitate pentru a căuta împreună informațiile cerute, de preferință pe site-uri oficiale precum cel al CDC-ului (www. cdc. gov). Astfel, putem preveni ca micuțul să vadă unele titluri înfricoșătoare, spre exemplu cele legate de decese și alte lucruri negative. De asemenea, este bine că atunci când relatăm, tonul să fie unul calm și liniștitor iar noi să nu părem supărați, întrucât copiii își dau seama foarte repede când un părinte este îngrijorat. Deoarece micuțul va întreba și va fi curios care sunt șansele că el să ia această infecție, trebuie să îi explicăm că la el boala nu pare să determine o simptomatologie așa de importantă ca în cazul adulților. Este esențial să îi arătăm că poate apela întotdeauna la noi pentru răspunsuri atunci când vrea să discute despre ceva ce îi provoacă frică. În cazul copiilor mai mari care petrec mult timp în mediul online, trebuie să avem grijă de unde își iau informațiile legate de noua pandemie, încercând să le indicăm noi site-uri oficiale pe care să caute. (3)

Un alt lucru pe care îl putem face este să îi ajutăm pe copii să simtă ca și cum ar deține controlul asupra situației, deoarece acest lucru poate reduce gradul de anxietate. În acest sens, putem să îl implicăm pe copil în activități care să îi ofere sentimentul de control, explicându-i spre exemplu că spălatul frecvent al mâinilor și o cantitate suficientă de somn poate să îl facă mai puternic și mai sănătos. Mai mult, pe lângă explicarea importanței spălatului pe mâini împotriva transmiterii virusului, este important ca noi înșine să practicăm acest obicei și să îi oferim un exemplu de urmat micuțului. Deoarece copiii mai mari ar putea să se simtă mai bine discutând despre toate măsurile care sunt luate pentru sănătatea lor și a celor din jur, este bine să le povestim cum medicii și spitalele sunt pregătite pentru tratarea bolnavilor sau cum cercetătorii lucrează la dezvoltarea unui vaccin. Dacă întreabă, trebuie să le explicăm că decesul datorat infecției cu coronavirus nu este încă ceva frecvent întâlnit, în ciuda știrilor pe care le aud. Având în vedere că tinerii pot deveni îngrijorați cu privire la bunicii lor, care au șanse mai mari să facă forme severe ale bolii, este bine să îi încurajăm să îi sune frecvent, telefonic sau prin apel video. Astfel, ei se pot asigura că aceștia sunt sănătoși și bine. De asemenea, trebuie să le explicăm copiilor că este normal să ne simțim mai stresați sau mai anxioși în această perioadă, deoarece recunoașterea sentimentelor și conștientizarea faptului că ele vor trece poate să îi facă mai puternici, crescând capacitatea de adaptabilitate în fața adversităților. (3)

Nu în ultimul rând, putem profita de aceste momente pentru a-i învăța pe copii despre corpul lor, spre exemplu cum luptă sistemul imun împotriva bolilor. (3)

Cum să-ți protejezi copilul de coronavirus

Dacă copilul începe să facă febră sau să tușească, trebuie contactat medicul pediatru, care cunoaște istoricul medical al copilului și va estima dacă acesta prezintă un risc în mod particular. Medicul va adresa întrebări în legătură cu starea de sănătate a copilului și va încerca să afle dacă acesta a intrat în contact cu o persoană bolnavă, stabilind în funcție de aceste răspunsuri dacă este necesară o vizită la cabinetul medical sau dacă poate transmite recomandările prin telefon. (4)

În această perioadă, este necesar că părinții să îi țină pe copii în casă, pentru a-i proteja de infecție sau de răspândirea bolii la alte persoane. Dacă medicul suspicionează că ar putea avea infecție cu coronavirus, atunci întreaga familie trebuie să rămână în casă. Atunci se recomandă utilizarea unei alte băi decât cea pe care o folosește restul familiei sau, dacă acest lucru nu este posibil, curățarea frecventă a băii. Toți membrii familiei trebuie să se spele frecvent pe mâini, cu apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde, sau să folosească dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Este indicată curățarea frecventă (zilnică) a lucrurilor din casă care sunt des utilizate, precum clanța ușii, întrerupătoarele, jucăriile, telecomanda sau telefoanele mobile. Copilul trebuie să se odihnească bine și să consume cantități mari de lichide, fiind supravegheat de părinți în cazul în care ar necesita ajutor medical. (4)

Având în vedere fluxul de știri despre noul coronavirus, este foarte ușor să avem impresia că până și cea mai ușoară simptomatologie este o urgență și necesită prezentarea la camera de gardă. (4)

Prin urmare, se recomandă:

  • apelarea telefonică a unui medic (pediatru sau de familie) dacă copilul prezintă febră, tuse, tahipnee (creșterea numărului de respirații pe minut) sau semne de deshidratare (lipsa urinatului într-un interval de 8-12 ore, lipsa lacrimilor când plânge, apatie). Medicul care va răspunde la telefon va știi dacă să recomande îngrijirea copilului la domiciliu sau dacă este necesară prezentarea la cabinet sau la camera de gardă.
  • apelul la 112 sau mersul la camera de gardă dacă copilul are dificultăți de respirație, devine cianotic, prezintă confuzie sau este foarte somnolent. (4)


Dacă copilul are astm, este posibil să dezvolte o formă mai severă de COVID-19. Deși până la momentul actual nu s-a observat ca această categorie de copii să manifeste o simptomatologie mai gravă în prezența infecției cu noul coronavirus, este important să fim vigilenți și să solicităm consult medical de specialitate în caz de necesitate.

De asemenea, nici la copiii cu diabet și cu COVID-19 nu s-a obiectivat o formă mai severă a bolii atunci când s-a comparat simptomatologia cu cea a restului de copii sănătoși care au fost infectați. Totuși, un diabet necontrolat poate slăbi sistemul imun, astfel încât acești copiii ar trebui monitorizați atent de părinții și medic. (1)


Data actualizare: 23-03-2020 | creare: 23-03-2020 | Vizite: 1515
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum