Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical

©

Autor:

Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical

În contextul pandemiei COVID-19 din zilele noastre, persoanele cele mai expuse infecției cu noul coronavirus sunt, de departe, cadrele medicale. Acestea sunt „eroii” din spitale, care zilnic înfruntă vrăjmașul invizibil, cu dimensiuni de câțiva microni, care a dus până în prezent la decesul unui număr crescut de persoane, nu doar în țara noastră, ci și în alte state de pe glob.
Pe lângă munca asiduă desfășurată la patul bolnavului pentru a-l consulta și pentru a-i administra tratamentul corespunzător (desfășurată în mare parte de către cadrele medicale aflate în prima linie), există și latura emoțională, de teamă sau de deznădejde, care încearcă tot personalul medical, din cauza riscului crescut de contaminare și de îmbolnăvire cu noul coronavirus, existent la ora actuală.

Un aspect deosebit de important pentru cadrele medicale este reprezentat de măsurile de protecție pe care acestea le pot lua astfel încât să prevină contaminarea și îmbolnăvirea cu noul tip de coronavirus.

În scopul de a ajuta cadrele medicale să se protejeze corespunzător și să prevină contaminarea și ulterior îmbolnăvirea cu noul coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a publicat pe site-ul propriu un ghid care cuprinde instrucțiuni cu privire la igienizare și manipularea echimpamentului de protecție de către personalul medical, astfel încât aceștia să poată beneficia de protecție sporită.

Instrucțiuni privind manipularea echipamentului de protecție de către personalul medical:

Pentru a preveni contaminarea cu noul coronavirus prin atingerea diferitelor suprafețe din spital, se recomandă spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, timp de 40-60 de secunde. În cazul în care apa și săpunul nu sunt disponibile, se poate apela la dezinfectarea mâinilor cu ajutorul unei soluții pe bază de alcool, timp de 20-30 de secunde.

Se recomandă purtarea halatului medical și a mănușilor de protecție. Pentru a asigura protecție sporită, persoana în cauză trebuie să se asigure că mănușile sunt trase peste manșeta halatului.

Pentru a preveni transmiterea prin aer a noului coronavirus, se recomandă utilizarea măștilor respiratorii de protecție de tip FFP2, FFP3, N95 sau echivalent.

Înainte de montarea măștii respiratorii, se recomandă igienizarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 de secunde sau dezinfectarea mâinilor cu o soluție pe bază de alcool timp de 20-30 de secunde.

Pentru a preveni contaminarea și infectarea cu noul coronavirus, prin contactul cu picături de lichide infectate, se recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  • spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor cu soluție pe bază de alcool
  • purtarea halatului medical pentru potecție
  • utilizarea măștii medicale (chirurgicale) sau a măștii de protecție respiratorie (în cazul în care există riscul de contaminare prin aerosoli)
  • purtarea vizierei sau a ochelarilor de protecție pentru ochi
  • purtarea mănușilor de protecție, care trebuie trase deasupra manșetei halatului.


La echiparea cu echimpament de protecție complet, se recomandă respectarea următorilor timpi:

  • 1. spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 de secunde sau dezinfectarea lor cu o soluție pe bază de alcool, timp de 20-30 de minute
  • 2. îmbrăcarea halatului de protecție sau salopetei
  • 3. fixarea măștii chirurgicale sau a măștii de protecție respiratorie
  • 4. fixează viziera sau ochelarii de protecție
  • 5. punerea mănușile de protecție, care trebuie trase deasupra manșetei halatului sau a salopetei de protecție.


La dezechiparea de echipamentul de protecție complet, care există posibilitatea să fie contaminat cu noul coronavirus, în urma desfășurării activității medicale, se recomandă respectarea următorilor pași:

  • 1. Scoaterea mănușilor fără a atinge fața externă a acestora,
  • 2. Scoaterea halatului sau a salopetei de protecție, fără a atinge partea externă
  • 3. Spălarea mâinilor cu apă și săpun, timp de 40-60 de secunde sau dezinfectarea lor cu o soluție pe bază de alcool, timp de 20-30 de secunde
  • 4. Scoaterea vizierei sau a ochelarilor de protecție
  • 5. Scoaterea măștii chirurgicale (fără a atinge suprafața externă a acesteia) sau a măștii de protecție respiratorii
  • 6. Dezinfectarea din nou a mâinilor cu soluție pe bază de alcool timp de 20-30 de secunde sau spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 de secunde.

Data actualizare: 13-04-2020 | creare: 13-04-2020 | Vizite: 788
Bibliografie
1. Rational use of personal protective equipment for coronavirus disease (COVID-19) and considerations during severe shortages, link: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331695/WHO-2019-nCov-IPC_PPE_use-2020.3-eng.pdf
2. Infection Control, link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/infection-control.html
3. #SurseOficiale: Instrucțiuni privind echipamentul de protecție individuală pentru personalul medical, link: https://raportuldegarda.ro/articol/surseoficiale-instructiuni-echipament-protectie-individuala-personal-medical/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: