Infectarea cu tenie sporește speranța de viață a furnicilor muncitoare
Autor: Teodorescu Mihai
Infecțiile parazitare, de obicei dăunătoare gazdelor lor, ar putea ajuta o anumită specie de furnici să trăiască mai mult.
Conform rezultatelor unui studiu È™tiinÈ›ific, furnicile din specia Temnothorax nylanderi prezintă rate de supravieÈ›uire excepÈ›ional de ridicate atunci când sunt infectate cu tenie. „Durata de viață a furnicilor infectate este semnificativ prelungită. Conform observaÈ›iilor noastre, furnicile infectate au o rată de supravieÈ›uire similară cu cea a reginelor”, a declarat autorul studiului, profesorul Susanne Foitzik de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz. Printre posibilele explicaÈ›ii pentru această durată de viață extinsă se numără schimbarea fiziologiei furnicilor infectate cauzată de paraziÈ›i È™i faptul că furnicile lucrătoare infectate sunt mai bine alimentate cu alimente.
Echipa de cercetare condusă de profesorul Susanne Foitzik a analizat consecinÈ›ele pe termen lung ale infecÈ›iei parazitare, colectând colonii de furnici din pădurile din jurul oraÈ™ului Mainz È™i observându-le în laborator. „Am urmărit rata de supravieÈ›uire a furnicilor lucrătoare È™i a reginelor din coloniile de furnici infectate È™i neinfectate pe parcursul a trei ani, până când mai mult de 95% dintre furnicile lucrătoare neinfectate au murit”, a explicat Foitzik. În acel moment, peste jumătate dintre furnicile infectate erau încă în viață, prezentând o rată de supravieÈ›uire practic identică cu cea a reginelor. Reginele speciei pot trăi până la 20 de ani, în timp ce lucrătoarele ajung rar la vârsta de doi ani.
Furnicile lucrătoare infectate diferă prin aspect, comportament È™i fiziologie. Furnicile infectate se disting cu uÈ™urință de cuiburile lor maronii datorită culorii lor mai deschise, galbene, efect care rezultă din faptul că cuticula lor este mai puÈ›in pigmentată. De asemenea, sunt mai puÈ›in active È™i beneficiază de îngrijiri sporite de la alÈ›i lucrători din cuib. „Insectele infectate primesc mai multă atenÈ›ie È™i sunt hrănite, curățate È™i îngrijite mai bine. Beneficiază chiar de ceva mai multă îngrijire decât regina cuibului”, a explicat profesorul Susanne Foitzik.
Testele au relevat, de asemenea, că furnicile infectate au rate metabolice È™i niveluri lipidice similare cu cele ale furnicilor mai tinere. S-ar părea că aceste furnici rămân într-un stadiu juvenil permanent ca urmare a infecÈ›iei. Acest lucru se datorează atât larvelor de vierme care modifică expresia genelor furnicilor care afectează îmbătrânirea, cât È™i eliberării paraziÈ›ilor de proteine ​​care conÈ›in antioxidanÈ›i în hemolimfa furnicilor. Chiar dacă misterul vieÈ›ii lor lungi nu a fost încă pe deplin rezolvat, comportamentul furnicilor infectate nu pare a fi factorul decisiv.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Te simți mai bine atunci când primești, sau atunci când dăruiești?
- Orele lungi de ședere pe scaun accelerează semnele îmbătrânirii la adulții tineri
- Este paracetamolul un remediu pentru durere eficient și sigur?
- Jurnalul ar putea ajuta la restabilirea sănătății fizice și mentale după un divorț
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni