Cum ar putea adolescenții să navigheze în mod echilibrat pe rețelele sociale?

©

Autor:

Cum ar putea adolescenții să navigheze în mod echilibrat pe rețelele sociale?
Utilizarea rețelelor sociale este o componentă omniprezentă în viața cotidiană, în special pentru adolescenți. Deși majoritatea cercetărilor subliniază efectele negative ale acestei utilizări asupra sănătății mentale și a bunăstării adolescenților, beneficiile potențiale sunt insuficient documentate. Factori precum sprijinul din partea părinților și a prietenilor, genul, nivelul de activitate fizică și starea psihologică sunt cunoscuți ca predictori ai bunăstării adolescenților.
Un studiu publicat în revista Children abordează factorii de risc asociați cu utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților și impactul asupra bunăstării lor generale. Cercetările s-au axat pe identificarea factorilor personali, interpersonali și contextuali care influențează utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților. S-au folosit datele colectate în cadrul sondajului „Health Behavior in School-aged Children (HBSC) 2022”, efectuat în Portugalia în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Eșantionul a inclus 7.643 de elevi din clasele a 6-a, a 8-a, a 10-a și a 12-a.

Rezultate importante

Studiul a identificat trei categorii de adolescenți în funcție de gradul lor de dependență de rețelele sociale: dependență minimă, moderată și ridicată. S-au observat diferențe semnificative între aceste grupuri în ceea ce privește bunăstarea, simptomele psihologice, calitatea somnului, activitatea fizică, obiceiurile alimentare, relațiile cu familia și prietenii, și multe altele.

Adolescenții cu un grad ridicat de dependență de rețelele sociale au prezentat mai multe dificultăți de somn, conflicte cu familia și prietenii, comportamente violente și relații mai proaste cu profesorii. De asemenea, s-au observat asocieri semnificative între dependența ridicată de rețelele sociale și genul feminin, vârsta mai înaintată, comportamentul auto-distructiv și consumul ridicat de alcool.

În contrast, adolescenții cu dependență minimă de rețelele sociale au arătat o bunăstare semnificativ mai mare, mai puține simptome psihologice, o gestionare mai bună a stresului și relații mai bune cu familia și profesorii.

Concluzii

Studiul subliniază importanța factorilor psihologici, sociali și de mediu în influențarea impactului utilizării rețelelor sociale asupra sănătății mentale și a bunăstării adolescenților. Concluzia cercetătorilor este că utilizarea rețelelor sociale poate fi considerată un comportament sănătos dacă este însoțită de factori de protecție, cum ar fi relații pozitive cu părinții, profesorii și prietenii, percepția siguranței și implicarea în activități de agrement alternative.

În acest context, studiul oferă o perspectivă echilibrată și complexă asupra modului în care rețelele sociale pot afecta adolescenții, subliniind necesitatea unei abordări multidimensionale pentru a înțelege și a aborda această problemă.

sursa: News Medical
foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Data actualizare: 06-10-2023 | creare: 06-10-2023 | Vizite: 376
Bibliografie
Is social media derailing our teens? Study unveils the balancing act for adolescent wellbeing, link: https://www.news-medical.net/news/20231004/Is-social-media-derailing-our-teens-Study-unveils-the-balancing-act-for-adolescent-wellbeing.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Verificarea compulsivă a reţelelor de socializare poate fi asociată cu lipsa somnului
  • Prezența online a copiilor - potențiale riscuri nebănuite de către părinți
  • 1 din 5 adolescenți prezintă un somn deficitar din cauza rețelelor de socializare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum