ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Te simți mai bine atunci când primești, sau atunci când dăruiești?

©

Autor:

Te simți mai bine atunci când primești, sau atunci când dăruiești?
Un studiu publicat recent arată că puștii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani au fost darnici dacă au resimțit compasiune, dragoste și empatie din partea mamei.
Experimentul a constat în oferirea unor „cadouri” pentru care au muncit din greu unor copii sărmani. Pentru ca cei mici să ofere cadourile a fost nevoie de respectarea a două condiții: dacă postura corpului s-a schimbat atunci când li s-a oferit ocazia de a împărți cu ceilalți și dacă părinții le-au creat un mediu în care gesturi de acest fel sunt normale. Studiul inițial a inclus 74 de preșcolari și mamele lor. Aceștia au repetat experimentul după doi ani când au existat 54 de perechi mamă-copil. Reacțiile au fost analizate la vârsta de 6 ani.

Rezultatele au arătat că la ambele vârste copiii ale căror mame le ofereau exemple de compasiune erau mai darnici. De asemenea, mamele pline de compasiune formează legături mai puternice și în același timp oferă un exemplu timpuriu de comportament pro-social față de cei mai puțin norocoși.

Pentru fiecare experiment fiecărui copil i s-a atașat un dispozitiv pentru monitorizarea activității inimii. În urmare realizării unor activități copiii primeau niște jetoane care puteau fi transformate în premii. Fiecare copil a câștigat 20 de jetoane, însă înainte de încheierea „jocului” celor mici li s-a spus că pot dona o parte sau toate jetoanele altor copii. În primul grup, copiii care aveau să primească jetoanele nu putea veni să se joace, iar în al doilea copiii treceau prin greutăți (materiale).

De cealaltă parte, mamele răspundeau unui chestionar legat de afecțiunea purtată copiilor. Frazele includeau exemple precum: „Prefer să mă implic în activități care îl ajută pe copilul meu decât în activități care îmi creează mie plăcere”, „Persoanele pe care le întâlnesc la locul de muncă sau în viața socială pot presupune că îi vor ajuta dacă au nevoie de mine”.

Analizând datele de la copii și răspunsurile mamelor, cercetătorii au descoperit o legătură între generozitatea celor mici, gradul de socializare și reacțiile fiziologice și capacitatea de a fi generoși. Rezultatele au fost asemănătoare atât pentru puștii de patru ani, cât și pentru cei de șase ani.

De asemenea, pe lângă generozitate, oferirea de cadouri pare a oferi beneficii și copiilor care le oferă. Atât la patru cât și la șase ani, testele realizate au arătat că cei care donau mai multe jetoane erau mai calmi prin comparație cu cei care nu donau sau donau puține jetoane.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-12-2020 | creare: 15-12-2020 | Vizite: 709
Bibliografie
1. Is it better to give than receive?, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201201103626.htm
2. The Development of Generosity From 4 to 6 Years: Examining Stability and the Biopsychosocial Contributions of Children’s Vagal Flexibility and Mothers’ Compassion, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.590384/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!