Conținutul de minerale, bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea fierului și zincului în burgerii vegetarieni

©

Autor:

Conținutul de minerale, bioaccesibilitatea și biodisponibilitatea fierului și zincului în burgerii vegetarieni
Un nou studiu al cercetătorilor de la King’s College London oferă noi perspective referitoare la conținutul mineral și potențialul de absorbție al burgerilor vegani și vegetarieni pe bază de plante, în comparație cu cei din carne de vită. Conform oamenilor de știință, noile tendințe vegetariene și vegane au la bază potențialul acestor diete de a reduce riscul de dezvoltare a obezității și al afecțiunilor cardiovasculare și metabolice, precum diabetul de tip 2.
Autorii susțin faptul că, în ciuda cantităților mici de fier ce se întâlnesc în alimentele pe care le consumă persoanele ce urmează astfel de diete, incidența anemiilor feriprive în rândul acestora este similară cu cea întâlnită la persoanele care consumă carne. Mai mult, aceștia sunt de părere că adoptarea unei diete vegane sau vegetariene poate determina o îmbunătățire a dinamicii și diversității bacteriene de la nivelul microbiomului intestinal, iar crearea cu atenție a unei diete corect poate menține niveluri optime de fier în organism.

Rezultatele analizei unor tipuri de burgeri din magazine au arătat că suplinitorul de carne din aceștia este compus, în general, din legume precum dovleac, sfeclă, varză roșie, jackfruit, cartof și soia. În ceea ce privește gradul de umiditate al produsului, a fost determinat că acesta este cuprins între valori de 51% și 78% în formă crudă, iar gătit are valori cu 3% mai mici. De asemenea, conținutul de calciu, magneziu, mangan și cupru a fost mai crescut decât cel întâlnit în burgerii din carne de vită.

Din punct de vedere al conținutului de fier și de zinc, specialiștii au observat că burgerii din carne de vită au prezentat un conținut mai mare al acestor minerale decât cei din plante, cu o bioaccesibilitate semnificativ mai mare. Cu toate acestea, a fost determinat faptul că biodisponibilitatea fierului a fost similară la cele două produse, iar cele două variabile în cazul zincului au înregistrat valori mai mari la burgerii vegani și vegetarieni decât la cei din carne de vită.

Mai exact, burgerii vegani din sfeclă și dovleac au înregistrat un conțin similar de fier cu cei de vită, însă burgerii pe bază de proteină din soia au prezentat elementul în cantități de patru ori mai mari, anume 15 miligrame de fier per 100 de grame de produs, aspect umbrit de biodisponibilitatea redusă a burgerilor de acest fel, comparativ cu cei din carne de vită. A fost observat și un conținut mai mare de calciu în acești burgeri, indus de incorporarea clorurii de calciu în produs, în vederea îmbunătățirii fermității acestuia.

sursa: News Medical
foto: NatashaPhoto/Shutterstock.com

Data actualizare: 19-06-2023 | creare: 19-06-2023 | Vizite: 459
Bibliografie
Meat-free minerals: the mineral content, bioaccessibility, and bioavailability of iron and zinc vegetarian and vegan burgers, link: https://www.news-medical.net/news/20230615/Meat-free-minerals-the-mineral-content-bioaccessibility-and-bioavailability-of-iron-and-zinc-vegetarian-and-vegan-burgers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Dieta vegetariană/ flexitariană, benefică pentru talie și avantajoasă pentru buzunar
  • Vegetarienii ar putea avea un risc mai scazut de accident vascular cerebral
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum