Igiena şi folosirea corectă a lentilelor de contact
©
Autor: Costin Oana
Lentilele de contact înlocuiesc cu succes ochelarii pentru corectarea problemelor de vedere, dar oferă totodată şi avantajul estetic al unui chip fără ochelari. Uşor de purtat, disponibile în mai multe variante şi culori (pentru cei care doresc o schimbare mai pronunţată a aspectului), lentilele de contact trebuie utilizate cu grijă, acordând o atenţie cât mai mare igienei şi instrucţiunilor de utilizare corectă. În caz contrar, lentilele de contact pot implica riscuri pentru sănătatea ochilor.
- Nu cumpăraţi lentile de contact de vedere fără o prescripţie medicală de la medicul oftalmolog.
- Verificaţi termenul de valabilitate al lentilelor în momentul achiziţiei, iar dacă veţi cumpăraţi mai multe cutii, asiguraţi-vă că perioada purtării se încadrează în termenul de valabilitate.
- Înainte de utilizare, citiţi cu atenţie instrucţiunile şi respectaţi-le îndeaproape, atât în ceea ce priveşte lentilele de contact, cât şi soluţia specială de curăţare.
- Înainte de a manevra lentilele de contact, spălaţi-vă bine pe mâini cu apă şi săpun şi ştergeţi-le cu un prosop curat, care nu lasă scame.
- Pentru curăţarea lentilelor nu folosiţi decât soluţia specială. Evitaţi ca apa de la robinet să intre în contact cu lentilele, de aceea se recomandă ca atunci când faceţi duş sau înotaţi să le scoateţi. Nu folosiţi alte tipuri de lichide pentru lentile (soluţie salină, apă sterilă sau chiar salivă).
- Soluţia de curăţare nu trebuie refolosită. Odată aplicate lentilele, aruncaţi soluţia din recipientele în care păstraţi lentilele, iar când le scoateţi, turnaţi peste ele soluţie proaspătă.
- Când vă machiaţi, puneţi întâi lentilele, apoi aplicaţi machiajul. La demachiere, scoateţi lentilele, apoi îndepărtaţi machiajul.
- În cazul în care călătoriţi, nu turnaţi soluţia de curăţatre într-un recipient mai mic, pentru că acesta nu este steril, ci achiziţionaţi soluţia într-o cantitate (şi recipient) mai mică.
- Pe timpul nopţii se recomandă scoaterea lentilelor de contact, cu excepţia cazului în care lentilele au prescriere pentru purtarea inclusiv pe timpul nopţii. Evitaţi astfel uscarea ochilor şi scăderea cantităţii de oxigen care ajunge la ochi.
- Nu împrumutaţi lentilele de contact de la sau unei altei persoane.
- Recipientele pentru păstrarea lentilelor trebuie clătite cu aceeaşi soluţie pentru lentile, lăsându-se apoi deschise ca să se usuce la aer.
- Dacă sesizaţi semne de iritaţie sau infecţie la nivelul ochilor (înroşire, durere, lăcrimare excesivă, sensibilitate la lumină, vedere înceţoşată, umflare), îndepărtaţi lentilele şi adresaţi-vă cât mai curând medicului oftalmolog.
Pentru mai multe informaţii despre lentilele de contact consultaţi acest articol.
Data actualizare: 11-06-2019 | creare: 08-08-2017 | Vizite: 2669
Bibliografie
(1) Healthy Contact Lens Wear and Care, link: https://www.cdc.gov/contactlenses/(2) Focusing on Contact Lens Safety, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm048893.htm
(3) Contact lens safety, link: https://www.nhs.uk/Livewell/Eyehealth/Pages/Contactlenssafety.aspx
(4) How to Take Care of Contact Lenses, link: https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-care
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Miopie forte OD
- Control specializat pentru ochii
- Am urgent nevoie de unele pareri in legatura cu o conjunctivita!
- Lentile de contact
- Lentile de contact
- Lentile de contact purtate incorect
- Dioptrii pentru lentile de contact(doresc sfatul unui oftalmolog)
- Lentile contact- RC
- Ochi rosu dupa folosirea lentilelor de contact