Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

©

Autor:

Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

Persoanele care nu pot tolera glutenul - o proteină care se găseÈ™te în grâu, secară È™i orz - au nevoie să consume produsele fără gluten. Cu toate acestea, în prezent, nu mai vorbim doar de o necesitate, ci este un nou trend de a mânca sănătos. Oamenii au trecut la diete fără gluten pentru a pierde în greutate, pentru a stimula energia, pentru a trata autismul sau pentru a se simÈ›i în general mai sănătoÈ™i.

Ce efecte are glutenul asupra organismului?

Persoanele cu boală celiacă nu pot tolera glutenul, nici măcar în cantități mici. Doar 50 de miligrame de proteină este suficientă pentru a provoca probleme. (1) La persoanele cu boală celiacă, glutenul declanÈ™ează un răspuns imunitar care dăunează mucoasei intestinului subÈ›ire. Acesta poate interfera cu absorbÈ›ia nutrienÈ›ilor din alimente, poate provoca o serie de simptome È™i poate duce la alte probleme precum osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervilor È™i convulsii.

Simptomele obiÈ™nuite includ diareea sau constipaÈ›ia, vărsăturile È™i pierderea în greutate, malnutriÈ›ia, anemia (niveluri scăzute ale hematiilor), oboseala, dureri articulare, depresie, balonare È™i durere de stomac.

Boala celiacă poate fi diagnosticată cu un test de sânge pentru a verifica prezenÈ›a anticorpilor împotriva unei proteine numite transglutaminază tisulară. O biopsie a intestinului confirmă diagnosticul.

Adoptarea unei diete fără gluten

În prezent, un stil de viață fără gluten a devenit una dintre cele mai populare tendinÈ›e dietetice. Potrivit cercetătorilor, 63% dintre persoanele care urmează aceste diete cred că îÈ™i pot îmbunătăți sănătatea fizică sau psihică. Milioanele de persoane se angajează în această dietă, în ciuda unei nevoii medicale, motiv pentru care pot apărea mai multe riscuri decât beneficii.

O concepÈ›ie greÈ™ită este că o dietă fără gluten este mai sănătoasă, chiar È™i pentru persoanele care nu au motive medicale să o urmeze. Uneori, persoanele care urmează o dietă fără gluten mănâncă produse care substituie alimentele cu gluten, dar, care nu conÈ›in aceleaÈ™i vitamine È™i minerale. (2) De aceea este important să adaugi o varietate de boabe fără gluten, inclusiv amarant, hriÈ™că, mei È™i quinoa, pentru a te asigura că obÈ›ii vitaminele de care ai nevoie.

De asemenea, dorinÈ›a de a slăbi este motivul greÈ™it pentru a adopta o dietă fără gluten. AÈ™a cum s-a observat cu alte diete, oricine poÈ›i slăbi atunci când încetează să consume un grup de alimente, însă această restricÈ›ie trebuie să fie constantă. (3) O dietă fără gluten nu este uÈ™or de respectat È™i te expune riscului de a avea diverse deficienÈ›e nutriÈ›ionale. Există modalități mult mai sănătoase È™i mai uÈ™oare de a slăbi decât a urma a dietă fără gluten.

Un argument cheie în rândul adepÈ›ilor dietelor fără gluten a fost ideea că glutenul poate promova inflamaÈ›ia chiar È™i la cei fără boală celiacă, astfel că eliminarea acesteia ar putea reduce ateroscleroza È™i morbiditatea cardiacă asociată.

În 2017, o lucrare publicată în BMJ a testat direct această teorie accesând datele dietetice din cadrul Nurses‘ Health Study and the Health Professionals Follow-up Study. (4)

Realizat pe un eÈ™antion de peste 100.000 de participanÈ›i fără boală celiacă, care au fost urmăriÈ›i pe o perioadă de peste 25 de ani, aceÈ™tia au raportat că includerea în dietă a alimentelor care conÈ›in gluten nu a fost asociată în mod semnificativ cu riscul de boli coronariene. De fapt, cei care au raportat cea mai mică cantitate de aport de gluten au avut o o probabilitate mai mare de boli coronariene.

Dacă suspectezi că suferi de boală celiacă sau sensibilitate la gluten, cel mai bine este să te adresezi unui medic, înainte de a adopta o dietă fără gluten Odată ce o persoană evită glutenul pentru o perioadă, devine dificil de stabilit dacă are boală celiacă, sensibilitate la gluten sau nu.


Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 14-10-2019 | Vizite: 1001
Bibliografie
1.Going gluten-free just because? Here’s what you need to know. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/going-gluten-free-just-because-heres-what-you-need-to-know-201302205916
2. Three reasons to go gluten free and three reasons not to. Url: https://oregon.providence.org/forms-and-information/t/three-reasons-to-go-gluten-free-and-three-reasons-not-to/
3. Is a Gluten-Free Diet Right for You? Url: https://www.yalemedicine.org/stories/gluten-sensitive-or-intolerant/
4. Five Reasons to Avoid Going Gluten-Free (If You Don't Have Celiac Disease). Url: https://www.medscape.com/viewarticle/892520
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile făinii de nucă în pâinea fără gluten
  • Dieta fără gluten - întotdeauna o opÈ›iune sănătoasă pentru femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum