Beneficiile astaxantinei – cel mai puternic antioxidant

Beneficiile astaxantinei – cel mai puternic antioxidant

©

Autor:

Beneficiile astaxantinei – cel mai puternic antioxidant

Un nou ingredient interesant, astaxantina.  Pentru cei care nu sunt familiarizaÈ›i cu astaxantina, faceti cunoÈ™tință cu unul dintre cei mai puternici antioxidanÈ›i ai naturii È™i cu numeroasele motive pentru care astaxantina ar fi un plus fabulos la orice regim de supliment. Cele mai recente cercetări arată rezultate promițătoare pentru acele preocupări de zi cu zi, cum ar fi îmbătrânirea pielii, imunitate scăzută, oboseală È™i oboseală, articulaÈ›ii dureroase, fertilitate scăzută, funcÈ›ie cognitivă slabă, performanță sub normal la exerciÈ›iu.

 

CE ESTE ASTAXANTINA?

Astaxantina este un pigment carotenoid roÈ™u strălucitor (culoare naturală) derivat din Haematococcus pluvialis (H. pluvialis), o algă cu cele mai mari niveluri de astaxantina, acumulată ca răspuns la factorii de stres din mediul său, cum ar fi foametea, nivelurile ridicate de sare, temperaturile ridicate. È™i radiaÈ›ii. Acumularea de astaxantina transformă algele din verde în roÈ™u È™i este responsabilă pentru colorarea roz-rosu strălucitor a multor animale marine, cum ar fi somonul, crabul È™i homarul È™i penele viu colorate ale flamingo, care obÈ›in astaxantina prin dieta lor. Pe lângă colorarea sa minunată, acÈ›iunea sa principală este cea de antioxidant È™i, ca atare, oferă protecÈ›ie algelor de factorii de stres din mediu.


CUM FUNCÈšIONEAZÄ‚ ASTAXANTINA?

Similar cu algele, corpul uman este, de asemenea, supus factorilor de stres din mediul înconjurător, deÈ™i ai noÈ™tri includ alimentaÈ›ia săracă, poluarea, stresul, exerciÈ›iile fizice, fumatul, alcoolul, consumul de droguri (prescripÈ›ie È™i fără prescripÈ›ie medicală) È™i aÈ™a mai departe. Corpul are, de asemenea, propriile sale capacități antioxidante încorporate pe care lucrează din greu pentru a le menÈ›ine în echilibru; cu toate acestea, un corp supraîncărcat poate duce la stres oxidativ, care, la rândul său, poate duce la deteriorarea celulară.


Pe termen lung, stresul oxidativ este asociat cu afecÈ›iuni majore de sănătate, inclusiv cancer, afecÈ›iuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, afecÈ›iuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer È™i Parkinson, È™i boli cardiovasculare, precum È™i îmbătrânire, sănătate precară a fertilității È™i inflamaÈ›ie. DeÈ™i există multe lucruri pe care le puteÈ›i face pentru a reduce cauzele stresului oxidativ, cum ar fi să consumaÈ›i o dietă sănătoasă, să cumpăraÈ›i alimente organice, să dormiÈ›i suficient, să nu fumaÈ›i, să folosiÈ›i produse cosmetice È™i de curățare fără chimicale, alte surse de oxidare, cum ar fi respiraÈ›ia È™i exercitarea, aceastea nu pot fi evitate.


REGELE ANTIOXIDANÈšILOR?

Având în vedere expunerea zilnică la radicalii liberi, devine important să se consume o dietă bogată în antioxidanÈ›i din alimente precum mirodenii È™i ierburi, cacao, nuci È™i fructe de pădure, anghinare, fasole È™i ceai verde, care sunt toate bogate în capacitatea de absorbÈ›ie a radicalilor de oxigen (ORAC), o măsură a capacității antioxidante. Astaxantina are o valoare ORAC de 2.822.200, ceea ce o face de 293 ori mai puternică decat afinele sălbatice, un aliment bine cunoscut, bogat în antioxidanÈ›i. În plus, proprietățile sale antioxidante îl fac de 6.000 de ori mai puternic decât vitamina C È™i de 550 de ori mai puternic decât vitamina E.


Astaxantina acÈ›ionează în mai multe moduri pentru a combate radicalii liberi. Ca toÈ›i antioxidanÈ›ii, astaxantina funcÈ›ionează în organism donând o grupă chimică radicalilor liberi (compuÈ™i care È™i-au pierdut o grupă chimică È™i fără ea devin instabile È™i duc la daune oxidative). Când mulÈ›i antioxidanÈ›i fac acest lucru, ei înÈ™iÈ™i devin pro-oxidanÈ›i, dacă nu sunt reciclaÈ›i de un alt antioxidant; Astaxantina, important, are o capacitate nelimitată de a furniza grupări chimice fără a deveni ea însăși un pro-oxidant.


Astaxantina actioneaza si prin calmarea radicalilor liberi, absorbind energia negativa pe care o emit. AntioxidanÈ›ii solubili în grăsimi tind să ofere protecÈ›ie peretelui interior al membranei celulare, în timp ce antioxidanÈ›ii solubili în apă oferă protecÈ›ie peretelui exterior al membranei celulare. Cu toate acestea, cu structura sa unică, astaxantina este capabilă să se întindă pe membrana celulară, oferind astfel protecÈ›ie antioxidantă atât peretelui interior, cât È™i exterior, precum È™i spaÈ›iului intramembranar. ToÈ›i aceÈ™ti factori fac din astaxantina „regele antioxidanÈ›ilor”.


ASTAXANTINA CA UN PUTERNIC ANTIOXIDANT ȘI ANTIINFLAMATOR

Nivelurile ridicate de stres oxidativ pot duce la inflamaÈ›ie; fiind o companie orientată spre sănătate, preÈ›uim capacitatea È™tiinÈ›ei nutriÈ›ionale de a ajuta la susÈ›inerea echilibrului sănătos al inflamaÈ›iei în organism, deoarece inflamaÈ›ia stă la baza majorității stărilor de sănătate. Studiile au demonstrat cu succes capacitatea astaxantinei de a reduce nu numai biomarkerii asociaÈ›i cu stresul oxidativ, ci È™i biomarkerii asociaÈ›i cu inflamaÈ›ia. Ca atare, proprietățile antioxidante È™i antiinflamatorii ale astaxantinei s-au dovedit promițătoare în multe domenii ale sănătății. Iată o prezentare generală a unora dintre domeniile de cercetare:


Astaxantina pentru exerciții fizice

ExerciÈ›iul duce la producerea de specii reactive de azot oxigenat (RONS) în muÈ™chi, care promovează îmbunătățirea performanÈ›ei atletice. Fără propriile capacități antioxidante ale organismului, RONS poate provoca o stare de stres oxidativ, iar organismul poate deveni supraîncărcat în perioadele de exerciÈ›ii puternice, ducând astfel la oxidare, distrugerea moleculelor È™i potenÈ›ial un impact negativ asupra funcÈ›iei fiziologice. Astaxantina nu este doar un antioxidant puternic, dar, deoarece reglează È™i capacitățile antioxidante ale organismului, ajută la reechilibrarea stresului oxidativ cauzat de o supraproducÈ›ie de RONS, cu 3-5 săptămâni de suplimentare cu astaxantină demonstrată că îmbunătățeÈ™te metabolismul la exerciÈ›ii fizice, performanÈ›a. È™i recuperare.

Astaxantina pentru pielea îmbătrânită

Dacă ar exista vreodată un supliment pe care l-am lua cu toÈ›ii, acesta ar fi unul anti-îmbătrânire. Îmbătrânirea pielii are loc în timp, dar procesul de îmbătrânire este accelerat de anumiÈ›i factori ai stilului de viață È™i de expunerea la agenÈ›i care provoacă stres oxidativ în piele, cum ar fi, de exemplu, fumatul, consumul de alcool, expunerea la raze UV de la soare È™i alimentaÈ›ia necorespunzătoare, printre altele. Studiile ilustrează că suplimentarea È™i aplicarea locală de astaxantină au îmbunătățit aspectul pielii, a îmbunătățit elasticitatea, textura pielii È™i conÈ›inutul de umiditate pe parcursul a 8 săptămâni. Cine nu vrea să păstreze acel ten proaspăt È™i fără cute pentru mai mult timp?


Astaxantina pentru neuroprotecție

Astaxantina este o moleculă solubilă în grăsimi, permiÈ›ându-i să treacă de bariera hemato-encefalică, unde îÈ™i poate exercita efectele benefice din punct de vedere neurologic. Studiile au demonstrat că pentru cei care au suplimentat cu astaxantină înainte de un accident vascular cerebral, există o producÈ›ie redusă de specii reactive de oxigen, a căror acumulare poate duce la deteriorarea È›esuturilor È™i, prin urmare, la pierderea funcÈ›iei, în urma unui accident vascular cerebral. În plus, suplimentarea cu astaxantină în urma unei hemoragii poate atenua leziunile cerebrale precoce, cu capacitatea sa de a regla în creÈ™tere propriile capacități antioxidante ale corpului, precum È™i de a exercita efecte antiinflamatorii.


Astaxantina pentru boli cardiovasculare

Studiile sugerează că administrarea de astaxantina înainte de un eveniment ischemic, cum ar fi un accident vascular cerebral, oferă protecÈ›ie È›esutului muscular al inimii. De asemenea, s-a demonstrat că are un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol prin scăderea totală a trigliceridelor È™i creÈ™terea colesterolului HDL („bun”), care oferă protecÈ›ie împotriva aterosclerozei, deoarece colesterolul HDL transportă colesterolul LDL („rău”) înapoi la ficat pentru a-l preveni. de la formarea plăcilor în artere.


Astaxantina pentru sănătatea ochilor

Studiile sugerează că astaxantina protejează celulele ochiului în urma unui atac ischemic È™i că, de asemenea, inhibă afectarea retinei după expunerea la lumină albă. De asemenea, s-a demonstrat că o doză zilnică de 6 mg de astaxantină timp de 4 săptămâni îmbunătățeÈ™te funcÈ›ia ochiului la participanÈ›ii de vârstă mijlocie cu probleme de oboseală oculară.


Astaxantina pentru imunitate

S-a demonstrat că suplimentarea cu astaxantina stimulează răspunsul imunitar È™i reduce deteriorarea ADN-ului atunci când este expus la infecÈ›ii.
Multe studii au arătat că suplimentarea cu doar 2 mg de astaxantină pe zi a redus deteriorarea oxidativă a ADN-ului cu 40% după 4 săptămâni de supliment. O singură capsulă de Pure & Essential Astaxanthin Complex conÈ›ine 4 mg de astaxantină activă pentru a oferi protecÈ›ie antioxidantă zilnică pentru sănătatea de zi cu zi, cu 1 flacon care conÈ›ine o cantitate pentru 90 de zile. ConÈ›inutul de astaxantină este echivalentul a 1,25 porÈ›ii de somon sockeye sălbatic sau 5 porÈ›ii de somon atlantic de crescătorie. Pentru a creÈ™te absorbÈ›ia, s-au adăugat grăsimi sub formă de ulei de măsline È™i vă recomandăm să luaÈ›i suplimentul după masă pentru a spori È™i mai mult biodisponibilitatea. Sub sfatul unui medic, vă puteÈ›i creÈ™te în siguranță doza la 3 capsule pe zi, pentru a oferi mai mult sprijin terapeutic.


COMPARAREA SUPLIMENTELOR CU ASTAXANTINA

Când comparaÈ›i suplimentele cu astaxantină, aveÈ›i grijă că există o diferență între „ulei în vrac” È™i astaxantina activă. Uleiul de astaxantină în vrac conÈ›ine doar 10% astaxantină activă, prin urmare s-au folosit 42 mg de ulei în vrac pentru a garanta 4 mg de astaxantină activă.


Mai mult, in produsele Igennus Healthcare Nutrition se foloseste ulei natural derivat din algele H. Pluvialis mai degrabă decât o formă sintetică, care ar necesita de la 20-50 de ori mai multă astaxantină pentru a primi aceleaÈ™i beneficii ca È™i cea de la algele H. Pluvialis. De asemenea, Igennus HealthCare Nutrition a luat decizia de a lăsa în, mai degrabă decât de a extrage, urmele de alÈ›i carotenoizi, inclusiv luteina, zeaxantina È™i betacarotenul, care se găsesc în mod natural în astaxantina derivată din alge H. Pluvialis, deoarece acestea aduc È™i propriile beneficii antioxidante.


Data actualizare: 17-01-2024 | creare: 17-01-2024 | Vizite: 693
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum