Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
©
Autor: Airinei Camelia
Într-un studiu recent publicat în Journal of Lipid Research, cercetătorii au descoperit o potenÈ›ială legătură mecanică între dietele bogate în grăsimi È™i colesterol È™i dezvoltarea aterosclerozei, o afecÈ›iune caracterizată prin acumularea plăcii în vasele de sânge. Studiul se concentrează pe derivaÈ›ii de emulgatori naturali, în special fosfolipide, găsiÈ›i în astfel de diete È™i interacÈ›iunea lor cu bacteriile intestinale È™i sistemul imunitar.
Cercetătorii au folosit un model de È™oarece care a imitat nivelurile ridicate de „colesterol rău” observate la pacienÈ›ii cu ateroscleroză È™i nu avea enzima specifică implicată în generarea de derivaÈ›i proinflamatori ai emulgatorilor naturali în celulele care căptuÈ™esc intestinele. Cu o dietă bogată în grăsimi È™i colesterol, aceÈ™ti È™oareci au prezentat o producÈ›ie crescută de fosfolipide reactive de către celulele mucoasei intestinale, făcându-i mai vulnerabili la invazia bacteriilor din intestin.
Afluxul de bacterii în mucoasa intestinală a provocat eliberarea de produse bacteriene, inclusiv endotoxina, în fluxul sanguin. Acest lucru a declanÈ™at un răspuns imunitar caracterizat prin inflamaÈ›ie, care poate accelera ateroscleroza È™i poate duce la atacuri de cord È™i accidente vasculare cerebrale. Indivizii obezi È™i cei care consumă diete bogate în grăsimi È™i colesterol au un nivel mai ridicat de endotoxină în sânge, contribuind la un nivel scăzut de inflamaÈ›ie.
Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au explorat metode de reducere a producÈ›iei de derivaÈ›i fosfolipide care provoacă eliberarea de endotoxină. O abordare a implicat utilizarea roÈ™iilor transgenice concepute pentru a imita lipoproteinele de înaltă densitate sau „colesterolul bun”. Atunci când sunt adăugate la o dietă bogată în grăsimi È™i colesterol, aceste roÈ™ii au scăzut în mod eficient colesterolul, nivelul trigliceridelor È™i derivaÈ›ii inflamatori ai fosfolipidelor.
Descoperirile studiului oferă o perspectivă asupra conexiunii dintre dietă, bacteriile intestinale È™i ateroscleroză. Cercetătorii speră să dezvolte intervenÈ›ii direcÈ›ionate care pot reduce riscul de boli de inimă, în special pentru persoanele care prezintă un risc mai mare din cauza obezității sau a obiceiurilor alimentare. Scăderea nivelului de colesterol È™i reducerea inflamaÈ›iei prin abordări precum roÈ™iile transgenice ar putea beneficia de persoanele obeze cu risc de a dezvolta boli inflamatorii cum ar fi ateroscleroza, artrita, lupusul È™i scleroza multiplă.
sursa: News Medical
Cercetătorii au folosit un model de È™oarece care a imitat nivelurile ridicate de „colesterol rău” observate la pacienÈ›ii cu ateroscleroză È™i nu avea enzima specifică implicată în generarea de derivaÈ›i proinflamatori ai emulgatorilor naturali în celulele care căptuÈ™esc intestinele. Cu o dietă bogată în grăsimi È™i colesterol, aceÈ™ti È™oareci au prezentat o producÈ›ie crescută de fosfolipide reactive de către celulele mucoasei intestinale, făcându-i mai vulnerabili la invazia bacteriilor din intestin.
Afluxul de bacterii în mucoasa intestinală a provocat eliberarea de produse bacteriene, inclusiv endotoxina, în fluxul sanguin. Acest lucru a declanÈ™at un răspuns imunitar caracterizat prin inflamaÈ›ie, care poate accelera ateroscleroza È™i poate duce la atacuri de cord È™i accidente vasculare cerebrale. Indivizii obezi È™i cei care consumă diete bogate în grăsimi È™i colesterol au un nivel mai ridicat de endotoxină în sânge, contribuind la un nivel scăzut de inflamaÈ›ie.
Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au explorat metode de reducere a producÈ›iei de derivaÈ›i fosfolipide care provoacă eliberarea de endotoxină. O abordare a implicat utilizarea roÈ™iilor transgenice concepute pentru a imita lipoproteinele de înaltă densitate sau „colesterolul bun”. Atunci când sunt adăugate la o dietă bogată în grăsimi È™i colesterol, aceste roÈ™ii au scăzut în mod eficient colesterolul, nivelul trigliceridelor È™i derivaÈ›ii inflamatori ai fosfolipidelor.
Descoperirile studiului oferă o perspectivă asupra conexiunii dintre dietă, bacteriile intestinale È™i ateroscleroză. Cercetătorii speră să dezvolte intervenÈ›ii direcÈ›ionate care pot reduce riscul de boli de inimă, în special pentru persoanele care prezintă un risc mai mare din cauza obezității sau a obiceiurilor alimentare. Scăderea nivelului de colesterol È™i reducerea inflamaÈ›iei prin abordări precum roÈ™iile transgenice ar putea beneficia de persoanele obeze cu risc de a dezvolta boli inflamatorii cum ar fi ateroscleroza, artrita, lupusul È™i scleroza multiplă.
sursa: News Medical
Data actualizare: 12-05-2023 | creare: 12-05-2023 | Vizite: 301
Bibliografie
High-fat diets can promote atherosclerosis via gut bacteria interactions with the immune system, link: https://www.news-medical.net/news/20230511/High-fat-diets-can-promote-atherosclerosis-via-gut-bacteria-interactions-with-the-immune-system.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Metabolismul aderent la dieta mediteraneană asociat cu scăderea riscului pentru boli cardiovasculare
- Alimentele ultraprocesate și sănătatea: interpretăm corect dovezile disponibile?
- Introducerea timpurie a glutenului ar putea preveni boala celiacă
- Cum poți depăși obstacolele ce stau în calea greutății tale ideale?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Nu ne cunoaste, o striga doar pe mama ei moarta, nu mai mananca, nu mai bea nici apa...
- Ateroscleroza - tratament?
- AVC și ASC
- Tratamentul cu Sortis e obligatoriu?
- Neurologie - rezultat CT cerebral
- Ateroscleroza
- Infarct miocardic
- Ateroscleroza a aortei abdominale