Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun

©

Autor:

Grăsimile alimentare pot promova ateroscleroza prin interacțiunea dintre bacteriile din intestin și sistemul imun
Într-un studiu recent publicat în Journal of Lipid Research, cercetătorii au descoperit o potențială legătură mecanică între dietele bogate în grăsimi și colesterol și dezvoltarea aterosclerozei, o afecțiune caracterizată prin acumularea plăcii în vasele de sânge. Studiul se concentrează pe derivații de emulgatori naturali, în special fosfolipide, găsiți în astfel de diete și interacțiunea lor cu bacteriile intestinale și sistemul imunitar.
Cercetătorii au folosit un model de șoarece care a imitat nivelurile ridicate de „colesterol rău” observate la pacienții cu ateroscleroză și nu avea enzima specifică implicată în generarea de derivați proinflamatori ai emulgatorilor naturali în celulele care căptușesc intestinele. Cu o dietă bogată în grăsimi și colesterol, acești șoareci au prezentat o producție crescută de fosfolipide reactive de către celulele mucoasei intestinale, făcându-i mai vulnerabili la invazia bacteriilor din intestin.

Afluxul de bacterii în mucoasa intestinală a provocat eliberarea de produse bacteriene, inclusiv endotoxina, în fluxul sanguin. Acest lucru a declanșat un răspuns imunitar caracterizat prin inflamație, care poate accelera ateroscleroza și poate duce la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Indivizii obezi și cei care consumă diete bogate în grăsimi și colesterol au un nivel mai ridicat de endotoxină în sânge, contribuind la un nivel scăzut de inflamație.

Pentru a aborda această problemă, cercetătorii au explorat metode de reducere a producției de derivați fosfolipide care provoacă eliberarea de endotoxină. O abordare a implicat utilizarea roșiilor transgenice concepute pentru a imita lipoproteinele de înaltă densitate sau „colesterolul bun”. Atunci când sunt adăugate la o dietă bogată în grăsimi și colesterol, aceste roșii au scăzut în mod eficient colesterolul, nivelul trigliceridelor și derivații inflamatori ai fosfolipidelor.

Descoperirile studiului oferă o perspectivă asupra conexiunii dintre dietă, bacteriile intestinale și ateroscleroză. Cercetătorii speră să dezvolte intervenții direcționate care pot reduce riscul de boli de inimă, în special pentru persoanele care prezintă un risc mai mare din cauza obezității sau a obiceiurilor alimentare. Scăderea nivelului de colesterol și reducerea inflamației prin abordări precum roșiile transgenice ar putea beneficia de persoanele obeze cu risc de a dezvolta boli inflamatorii cum ar fi ateroscleroza, artrita, lupusul și scleroza multiplă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-05-2023 | creare: 12-05-2023 | Vizite: 313
Bibliografie
High-fat diets can promote atherosclerosis via gut bacteria interactions with the immune system, link: https://www.news-medical.net/news/20230511/High-fat-diets-can-promote-atherosclerosis-via-gut-bacteria-interactions-with-the-immune-system.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum