Grăsimea viscerală reprezintă un indicator al riscului potențial de a dezvolta o formă severă de COVID-19

Grăsimea viscerală reprezintă un indicator al riscului potențial de a dezvolta o formă severă de COVID-19

©

Autor:

Grăsimea viscerală reprezintă un indicator al riscului potențial de a dezvolta o formă severă de COVID-19
Severitatea COVID-19 este corelată cu compoziÈ›ia corpului, iar grăsimea viscerală (grăsimea localizată în regiunea abdominală, care umple spaÈ›iile dintre organe) constituie un biomarker util care ar putea permite la identificarea pacienÈ›ilor cu risc ridicat, sugerează o nouă cercetare, publicată pe serverul de pretipărire medRxiv.
Pentru studiu, cercetătorii au comparat imaginile RMN ale pacienÈ›ilor cu COVID-19 cu imaginile RMN pre-pandemice ale unor pacienÈ›i incluÈ™i în studiului longitudinal al Băncii de Sânge din Regatul Unit (UKBB). ParticipanÈ›ii au fost comparaÈ›i după vârstă, sex, etnie, data de referință a scanării, precum È™i centre de imagistică. Împreună cu imaginile RMN, au fost obÈ›inute date demografice, inclusiv cu privire la sex, înălÈ›ime, tensiunea arterială, etnia, statutul de fumat, indicele de masă corporală (IMC) etc.

Severitatea noului COVID-19 a fost determinată folosind codurile de diagnostic U071 È™i U071.1 din Clasificarea internaÈ›ională a bolilor (ICD-10). PacienÈ›ii spitalizaÈ›i diagnosticaÈ›i cu pneumonie sau care au fost ventilaÈ›i mecanic au fost incluÈ™i È™i în categoria COVID-19 sever. Decesele raportate din cauza COVID-19 au fost considerate un rezultat de severitate pentru datele pre-pandemie. În plus față de cazurile È™i controalele potrivite, 140 de persoane au fost incluse în studiu pe baza analizei de severitate a datelor UKBB.

Imaginile obținute de la RMN au fost procesate cu rețele neuronale convoluționale pentru a genera anumite fenotipuri derivate din imagine (IDP), precum volume de țesut adipos visceral (VAT) sau țesut adipos subcutanat abdominal (ASAT). Au fost, de asemenea, evaluate valorile fracțiunii de grăsime cu densitatea protonilor (PDFF) și conținutul de fier al pancreasului și ficatului.

Doar 4% dintre cei 967 de participanÈ›i la studiu au avut boala SARS-CoV-2 severă, dintre care 72% erau persoane de sex masculin. Vârsta crescută, un IMC crescut, raportul talie/È™old, tensiunea arterială, fumatul È™i sexul masculin au fost asociate cu COVID-19 sever. Persoanele cu boli precum boala pulmonară obstructivă cronică, infarct miocardic, boala hepatică grasă nealcoolică È™i diabet de tip 2 au fost mai predispuse la COVID-19 sever.

Rezultatele studiului au demonstrat faptul că, deÈ™i IDP-urile de grăsime hepatică, grăsime viscerală È™i volumul muscular au fost indicatori ai severității COVID-19, grăsimea viscerală a fost cel mai util biomarker. Imagistica RMN abdominală, împreună cu modelele de clasificare, ar putea permite identificarea pacienÈ›ilor cu risc ridicat. Strategiile de tratament COVID-19 ar putea fi modificate în consecință, pentru a oferi cele mai adecvate regimuri terapeutice pacienÈ›ilor predispuÈ™i la boli severe.

sursa: News Medical
foto: TaMaNKunG | Shutterstock

Data actualizare: 02-03-2022 | creare: 02-03-2022 | Vizite: 304
Bibliografie
COVID-19 severity is correlated with body composition, link: https://www.news-medical.net/news/20220228/COVID-19-severity-is-correlated-with-body-composition.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Excesul de grăsime la nivelul abdomenului creÈ™te riscul de afecÈ›iuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate
  • Grăsimea viscerală - explicaÈ›ii, riscuri, recomandări
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum